Vem ska bry sig om dem, då?
Alltså, det gäller ungdomar som satsar allt de kan för att nå ”sina drömmars mål”. Ännu skrivs det inte om dem, ännu är de inte intressanta för sponsorer eller elitidrottsstipendium, ännu finns de kvar i sina klubbar där de en gång började och ännu stöttas de av eldssjälar som jobbar ideellt.
Men förändringens vind sveper över idrotts-Sverige.
De behöver hjälp
I den stora Stockholmsundersökningen från 2011 framkom en mängd villkor som vi redan anat. Dels hur många toppidrottare som hör till det här mellanskiktet och dels vad de egentligen behöver i sina liv för att utvecklas.
Framför allt:
• Kompetens hos ledarna för en allsidig träning.
• Möjlighet att få hjälp med dubbla karriärer (idrott och studier).
• Mer insikt i den fysiska trappan hos yngre.
• Analys och utvärdering av vad de gör och ska göra.
• Tid, mer tid, för att hinna med både träning, skola alternativt jobb.
Men synpunkter är det gott om
Åren går och många har synpunkter om barns och ungdomars hälsa. Prat och åter prat, men kanske, om vi tjatar tillräckligt mycket så händer det något. Kanske, eventuellt, möjligen...
Eftersom media generellt inte är särskilt intresserade av den här stora mellangruppen, inte Idrottens
Affärer, inte media, inte sponsorer, inte politiker, inte beslutsfattare i allmänhet – och inte alla de tillfälliga ledare som under något år blir idrottsledare när deras barn håller på är det väl bara att acceptera att inte så mycket kan ske.
Konsekvenserna?
Ja, föreningsidrotten har halverats under de senaste 20 åren. Antalet eldsjälar som tidigare lagt sin fritid här blir bara färre och färre.
Tomt i Vinterstudion
Men som väl är finns det undantag.
Tack ändå till idrottsgymnasier och många klubbar som stretar på.
Jag vet inte om ordet ”intressant” är rätt att använda men jag undrar hur media med TV i spetsen och alla åskådare och följare av stora mästerskap ställer sig när det blir färre svenskar som kan konkurrera.
När Vinterstudions sändningar plötsligt saknar svenskar i till exempel skidskytte och längdåkning. Hur internationella mästerskap inte har svenska deltagare. Än mindre finalister och medaljörer.
Detta eviga samförstånd
Den internationella konkurrensen blir allt tuffare. Och Sverige hänger inte med.
Många nationer lägger stora resurser på att erbjuda sina idrottare möjlighet att klara resan och utmaningen. Men i Sverige har en egen samförståndsvärld där merparten har bestämt att detta inte är viktigt.
I jämförelse är det ytterst lite resurser och engagemang som reserveras för morgondagens idrottare.
Jag kan bara fortsätta att envist påtala detta. Få andra gör det. Ok, ni har väl ställt in er i ledet. Det är väl därför det är så tyst.
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar