Vem ska bry sig om dem, då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vem bryr sig om de i mitten? De utvecklas under några år, men sen får de klara sig så gott de kan. Jag återkommer envist till vårt bristande samhällsansvar, skriver Wily Berggren.
Konsten att träna mycket, och rätt, samtidigt som personen får råd om mat och leverne, plus allmän stöttning, är vad en talang behöver. Men resurserna börjar minska... Foto: TT

 

Alltså, det gäller ungdomar som satsar allt de kan för att nå ”sina drömmars mål”. Ännu skrivs det inte om dem, ännu är de inte intressanta för sponsorer eller elitidrottsstipendium, ännu finns de kvar i sina klubbar där de en gång började och ännu stöttas de av eldssjälar som jobbar ideellt.

Men förändringens vind sveper över idrotts-Sverige.

De behöver hjälp

I den stora Stockholmsundersökningen från 2011 framkom en mängd villkor som vi redan anat. Dels hur många toppidrottare som hör till det här mellanskiktet och dels vad de egentligen behöver i sina liv för att utvecklas. 

Framför allt:

• Kompetens hos ledarna för en allsidig träning.

• Möjlighet att få hjälp med dubbla karriärer (idrott och studier).

• Mer insikt i den fysiska trappan hos yngre.

• Analys och utvärdering av vad de gör och ska göra. 

• Tid, mer tid, för att hinna med både träning, skola alternativt jobb.

Men synpunkter är det gott om

Åren går och många har synpunkter om barns och ungdomars hälsa. Prat och åter prat, men kanske, om vi tjatar tillräckligt mycket så händer det något. Kanske, eventuellt, möjligen...

Eftersom media generellt inte är särskilt intresserade av den här stora mellangruppen, inte Idrottens

Affärer, inte media, inte sponsorer, inte politiker, inte beslutsfattare i allmänhet – och inte alla de tillfälliga ledare som under något år blir idrottsledare när deras barn håller på är det väl bara att acceptera att inte så mycket kan ske.

Konsekvenserna?

Ja, föreningsidrotten har halverats under de senaste 20 åren. Antalet eldsjälar som tidigare lagt sin fritid här blir bara färre och färre. 

Tomt i Vinterstudion

Men som väl är finns det undantag. 

Tack ändå till idrottsgymnasier och många klubbar som stretar på. 

Jag vet inte om ordet ”intressant” är rätt att använda men jag undrar hur media med TV i spetsen och alla åskådare och följare av stora mästerskap ställer sig när det blir färre svenskar som kan konkurrera.

När Vinterstudions sändningar plötsligt saknar svenskar i till exempel skidskytte och längdåkning. Hur internationella mästerskap inte har svenska deltagare. Än mindre finalister och medaljörer.

Detta eviga samförstånd

Den internationella konkurrensen blir allt tuffare. Och Sverige hänger inte med.

Många nationer lägger stora resurser på att erbjuda sina idrottare möjlighet att klara resan och utmaningen. Men i Sverige har en egen samförståndsvärld där merparten har bestämt att detta inte är viktigt. 

I jämförelse är det ytterst lite resurser och engagemang som reserveras för morgondagens idrottare.

Jag kan bara fortsätta att envist påtala detta. Få andra gör det. Ok, ni har väl ställt in er i ledet. Det är väl därför det är så tyst. 

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.