Vem ska bry sig om dem, då?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vem bryr sig om de i mitten? De utvecklas under några år, men sen får de klara sig så gott de kan. Jag återkommer envist till vårt bristande samhällsansvar, skriver Wily Berggren.
Konsten att träna mycket, och rätt, samtidigt som personen får råd om mat och leverne, plus allmän stöttning, är vad en talang behöver. Men resurserna börjar minska... Foto: TT

 

Alltså, det gäller ungdomar som satsar allt de kan för att nå ”sina drömmars mål”. Ännu skrivs det inte om dem, ännu är de inte intressanta för sponsorer eller elitidrottsstipendium, ännu finns de kvar i sina klubbar där de en gång började och ännu stöttas de av eldssjälar som jobbar ideellt.

Men förändringens vind sveper över idrotts-Sverige.

De behöver hjälp

I den stora Stockholmsundersökningen från 2011 framkom en mängd villkor som vi redan anat. Dels hur många toppidrottare som hör till det här mellanskiktet och dels vad de egentligen behöver i sina liv för att utvecklas. 

Framför allt:

• Kompetens hos ledarna för en allsidig träning.

• Möjlighet att få hjälp med dubbla karriärer (idrott och studier).

• Mer insikt i den fysiska trappan hos yngre.

• Analys och utvärdering av vad de gör och ska göra. 

• Tid, mer tid, för att hinna med både träning, skola alternativt jobb.

Men synpunkter är det gott om

Åren går och många har synpunkter om barns och ungdomars hälsa. Prat och åter prat, men kanske, om vi tjatar tillräckligt mycket så händer det något. Kanske, eventuellt, möjligen...

Eftersom media generellt inte är särskilt intresserade av den här stora mellangruppen, inte Idrottens

Affärer, inte media, inte sponsorer, inte politiker, inte beslutsfattare i allmänhet – och inte alla de tillfälliga ledare som under något år blir idrottsledare när deras barn håller på är det väl bara att acceptera att inte så mycket kan ske.

Konsekvenserna?

Ja, föreningsidrotten har halverats under de senaste 20 åren. Antalet eldsjälar som tidigare lagt sin fritid här blir bara färre och färre. 

Tomt i Vinterstudion

Men som väl är finns det undantag. 

Tack ändå till idrottsgymnasier och många klubbar som stretar på. 

Jag vet inte om ordet ”intressant” är rätt att använda men jag undrar hur media med TV i spetsen och alla åskådare och följare av stora mästerskap ställer sig när det blir färre svenskar som kan konkurrera.

När Vinterstudions sändningar plötsligt saknar svenskar i till exempel skidskytte och längdåkning. Hur internationella mästerskap inte har svenska deltagare. Än mindre finalister och medaljörer.

Detta eviga samförstånd

Den internationella konkurrensen blir allt tuffare. Och Sverige hänger inte med.

Många nationer lägger stora resurser på att erbjuda sina idrottare möjlighet att klara resan och utmaningen. Men i Sverige har en egen samförståndsvärld där merparten har bestämt att detta inte är viktigt. 

I jämförelse är det ytterst lite resurser och engagemang som reserveras för morgondagens idrottare.

Jag kan bara fortsätta att envist påtala detta. Få andra gör det. Ok, ni har väl ställt in er i ledet. Det är väl därför det är så tyst. 

Willy Berggren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.