Ska ni förstöra Sveriges idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Riksidrottsstämma - och samma sak igen. Detta tjatande om folkhälsa, demokrati, barn och ungdomar mm mm. Det är tydligen meningen att vår idrottsrörelse ska göra allt det som inte samhället klarar
"Detta eviga myspys. Jag har ännu aldrig mött någon som ångrat att de försökte ta sig ”mot sina drömmars mål” genom väldigt tuff träning, ett kämpande och gnetande år efter år", skriver Willy Berggren. Foto: Scanpix.


Tänk er olika områden… Vi vill utveckla teknik genom forskning för att Sverige ska kunna hävda sig i en alltmer krävande internationell konkurrens.

Vil vill, vi kan, men...

• Våra tekniska högskolor ropar efter fler som läser ingenjörsinriktningar.
• Nyligen går högskolorna ut med att vi måste satsa på språk för att få Sverige konkurrenskraftigt i omvärlden.
• Svenska underhållningsprogram  söker ständigt efter talanger som kan sjunga och dansa genom Idol, Let´s dance, Melodifestivalen m fl.
Ungdomar flockas till utbildningar som kan ge dem det lilla extra.

I helgen genomfördes Riksidrottsmötet i Luleå. Jag hade hoppats på att stämman nu skulle sätta ned foten och påvisa hur viktiga våra idrottsföreningar, dess eldsjälar till ledare och tränare – och att vi måste vårda en av västvärldens viktigaste folkrörelser.

Nå, vad bidde det?

Ett evigt tjatande

Suck, jag vet inte vad man diskuterat som för denna folkrörelse framåt och hur stödet ska kunna öka. Men, en sak vet jag - åter detta tjatande om ”folkhälsa, demokrati, barn och ungdomar” mm mm. Det är tydligen meningen att vår idrottsrörelse ska göra allt det som inte samhället klarar.

Därför öser man över oss alla dessa floskler.

Sverige håller på att anta en inriktning för svensk idrott som är direkt fientlig mot det som idag negativt kallas ”elitidrott”. Jämför med min inledning!

Detta mys och må bra...

Varför tror någon att tusen och åter tusen barn, ungdomar och motionärer låter sig inspireras av våra framgångsrika idrottare?

Vad menar alla ni som överallt verkar tjata om denna ”folkhälsa”och styrning av samhällets ekonomiska stöd till idrotten?

Vad menar ni egentligen med de negativa anslag ni sänder till alla de som vill bli bättre i sin idrott?

Ska hela den svenska idrottsrörelsen nu vridas över till ett allmänt ”jogga – mysa – må bra - bara du har kul - ta hand om er - låt oss sitta ned och prata - rörelse”?

För över detta ”mys och må bra” på min inledning, var hamnar Sverige med den inriktningen?

Jag har varit idrottsledare och tränare hela mitt långa liv. Förmodligen har jag lett över tio tusen barn, ungdomar, elit och bredd i daglig verksamhet.

Alla drivs av att bli bättre

Jag påstår att varenda 14-årig innebandytjej i ett lag drivs av viljan att bli bättre och att laget ska bli framgångsrikt. Låt gärna denna flicka drömma om en framtida VM-final, liksom ingenjören, dansaren eller sångerskans önskan och drömmar om framgång.

Detta inspirerar hela vår nation och drar med sig kamrater och familjer framåt i gemensam glädje över att vara på väg mot något bra.

Tror någon att jag som skriver detta är fascist? Att jag utesluter de som inte lyckas att ta sig till toppen? Tror ni att jag står för ett elitiskt samhälle?

Okey, ni får väl tro vad ni vill men, vill vi inte inspirera och locka ungdomar att överträffa sig själva och försöka kämpa sig över hinder och motgångar – då får vi det samhälle vi idag kritiserar över stillasittande barn, apatiska och förstörande ungdomar. De inspireras av inget.

Träning har format dem

Jag träffar och umgås med hundratals av mina ”gamla” idrottare än idag. Jag har ännu aldrig mött någon som ångrat att de försökte ta sig ”mot sina drömmars mål” genom väldigt tuff träning, ett kämpande och gnetande år efter år.

De flesta blev inga stjärnor men, samtliga erkänner att detta arbete och tuffa utmaningar format dem som människor med ödmjukhet, förståelse för andras behov, lojalitet, självdisciplin och att satsa mot uppsatta mål. Kort sagt, vad vi alla behöver för vår utveckling.

Hurra för elitidrotten!

"Jag vill ge tillbaka"

Och notera, ingen av ”mina idrottare” har tjänat en endaste krona på sin idrott. Inte ens de ca 50 som tog sig ända fram till landslaget. Den situationen delar de med majoriteten av Sveriges elitidrottare.

En sak till… Hundratals av de som inte nådde toppen är idag fantastiska ledare för tusentals unga idrottare och gör en fantastisk samhällsinsats. ”Varför?” kanske någon frågar.

Det vanligaste svaret brukar låta så här: ”Jag vill ge tillbaka lite av det fantastiska som idrotten givit till mig. Jag vill att unga idag ska få uppleva lite av det, därför är jag ledare i idrott”

Sluta att motarbeta idrottens framtid!

Willy Berggren

Har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elitränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Anette Lilja (inte verifierad)

tis, 2013-05-28 08:13

1. Kunde inte sagt det bättre själv....

Att någon äntligen vågar ställa sig upp och försvara idrotten !! - Idrott/sport står på grunden att tävla och att mäta sig mot andra eller sig själv. Det är liksom det som är idrott och sport. Att träna för att bli bättre! Jag tror det är helt fel väg att lägga motion och folkhälsa i samma skål. Vi ideellt arbetande orkar inte ta hela samhällets ansvar för folkhälsan, men visst skulle det vara billigt för Sverige eller hur? Att vi som arbetar ideellt,dvs gratis kostar ju ingenting.

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-05-29 11:45

2. fullständigt feltänkt !

samhällsstödet skall inte gå till elitidrotten! offentlig finansiering från kommuner, landsting och staten skall gå till ungdoms- och breddidrott, d v s samhällsnyttig verksamhet ! inom min studie vad gäller "Idrottens samhällsvärde" och som forskare föreslår jag ett jämförande referensområde där alla former av ideell verksamhet avförs / förbjuds; detta för att sakligt kunna mäta idrottens samhällskostnader/ samhällsvinster ... artikelförfattares vurm för elitidrott ger mig anledning fundera på att avskilja, förslagsvis, ishockeyns elitverksamhet från all övrig idrottsverksamhet; konkret så att endast väl avlönade tränare,sportchefer m fl. sköter de tänkta elitspelarnas utbildning, detta från tidiga barnaår (kan, till nåds, tillåta den unges deltagande i s k "idrottsskolor"men då med full kostnadstäckning av ... självklart ska elitisterna bygga egna anläggningar, självklart inget tillträde till kommunala hallar men även egenfinansierade gym m m ( d v s bekosta allt som inte ryms inom allemansrätten...) försök inte komma undan med att hyra timmar hos "privata" eller kommunala, bygg eget specifikt för egen elitverksamhet,egna adepter ; självklart inget aktivitetsstöd; ingen som helst sponsring från näringslivet även om alkoholindustrin, som idag, säkert vill in i hallarna; med andra ord, jag föreslår en försöksperiod om fem år av marknadsanpassad elitishockey Tack för tipset, jag överväger sammanställa en delstudie om just elitidrott som specifik företeelse och detta helt utan uppbackning av folkrörelseidrotten ! ska kolla med Filip Wijkström, han har ju studerat den svenska modellen visavi, bl a, forna DDR och universitetsidrotten i USA!

Coachen (inte verifierad)

tis, 2013-06-04 11:40

3. Elit och Bredd tar inte ut varandra

Utmärkta åsikter Willy! Som fotbollstränare för 14-åriga killar i en stor klubb som bedriver både elit och breddverksamhet för ungdomar vet jag att det går att erbjuda båda delarna. Precis som du skriver kommer vi aldrig eller väldigt sällan, oavsett idrott, att få fram landslag och stjärnor som kan tävla mot de bästa och stå som inspiration för de som vill satsa eller bara känna sig stolta över att den blågula fanan hissas högst på ett mästerskap. Idellt arbetande ledare är grunden i hela vår ungdoms- och framförallt breddidrott. Vad alla ledare behöver för att få kraft till att träna och utveckla ungdomar med drömmar och ambitioner är bra anläggningar och bra träningstider. Jag lägger själv ned många timmar på att planera, jaga träningstider och pussla för att hitta ett schema där mina killar också skall hinna med sitt skolarbete. Ja det lag jag tränar är ett elitlag med ambitioner. Men det är i min värld aldrig fult. Breddlagen i vår klubb har lika roligt men kan satsa och spela på en nivå de själva valt att tillhöra. Alla kan inte vara bäst. Men alla kan inte heller bli läkare, piloter eller rockstjärnor. Möjligheten finns men då måste du också vara villig att satsa, arbeta hårt och ta motgångar på vägen mot ditt drömmål. Ingen kan bestämt säga att en 13-14 åring kommer att bli stjärna som senior i sin idrott. Men om du inte börjar att lägga en grund av träning, disciplin, koncentration och målmedvetenhet i unga år så blir vägen till toppen i stort sett omöjlig. Ur bredden kan det självklart komma talanger som lite senare i livet upptäcker att de vill satsa och har bra egenskaper. Perfekt och då har ju båda modellerna lyckats. Men precis som du skriver måste vi som mär engagerade och involverade i idrotten inse att det finns plats både för bredd och elit på ungdomsnivå. Det gäller bara att vara tydlig och att förklara att alla har roligt (det som ofta lyfts fram som det viktigaste när någon skall berätta hur unga killar och tjejer skall bli bättre) om de tränar och spelar på en nivå där de känner att de hänger med, gör bra prestastioner och inspireras av att gå till träningen och matchen/tävlingen.

Thomas L (inte verifierad)

tis, 2013-07-23 13:23

4. Måste hålla med nr2 Lasse b.

Måste hålla med nr2 Lasse b. Tjatas om folkhälsan! Hur viktig är inte den! Är folk som sysslar med elitidrott mer korkade en andra? Fram för folkrörelse idrotten, den backar ju för övrigt upp eliten så varför gnälla

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.