Ska ni förstöra Sveriges idrott?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Riksidrottsstämma - och samma sak igen. Detta tjatande om folkhälsa, demokrati, barn och ungdomar mm mm. Det är tydligen meningen att vår idrottsrörelse ska göra allt det som inte samhället klarar
"Detta eviga myspys. Jag har ännu aldrig mött någon som ångrat att de försökte ta sig ”mot sina drömmars mål” genom väldigt tuff träning, ett kämpande och gnetande år efter år", skriver Willy Berggren. Foto: Scanpix.


Tänk er olika områden… Vi vill utveckla teknik genom forskning för att Sverige ska kunna hävda sig i en alltmer krävande internationell konkurrens.

Vil vill, vi kan, men...

• Våra tekniska högskolor ropar efter fler som läser ingenjörsinriktningar.
• Nyligen går högskolorna ut med att vi måste satsa på språk för att få Sverige konkurrenskraftigt i omvärlden.
• Svenska underhållningsprogram  söker ständigt efter talanger som kan sjunga och dansa genom Idol, Let´s dance, Melodifestivalen m fl.
Ungdomar flockas till utbildningar som kan ge dem det lilla extra.

I helgen genomfördes Riksidrottsmötet i Luleå. Jag hade hoppats på att stämman nu skulle sätta ned foten och påvisa hur viktiga våra idrottsföreningar, dess eldsjälar till ledare och tränare – och att vi måste vårda en av västvärldens viktigaste folkrörelser.

Nå, vad bidde det?

Ett evigt tjatande

Suck, jag vet inte vad man diskuterat som för denna folkrörelse framåt och hur stödet ska kunna öka. Men, en sak vet jag - åter detta tjatande om ”folkhälsa, demokrati, barn och ungdomar” mm mm. Det är tydligen meningen att vår idrottsrörelse ska göra allt det som inte samhället klarar.

Därför öser man över oss alla dessa floskler.

Sverige håller på att anta en inriktning för svensk idrott som är direkt fientlig mot det som idag negativt kallas ”elitidrott”. Jämför med min inledning!

Detta mys och må bra...

Varför tror någon att tusen och åter tusen barn, ungdomar och motionärer låter sig inspireras av våra framgångsrika idrottare?

Vad menar alla ni som överallt verkar tjata om denna ”folkhälsa”och styrning av samhällets ekonomiska stöd till idrotten?

Vad menar ni egentligen med de negativa anslag ni sänder till alla de som vill bli bättre i sin idrott?

Ska hela den svenska idrottsrörelsen nu vridas över till ett allmänt ”jogga – mysa – må bra - bara du har kul - ta hand om er - låt oss sitta ned och prata - rörelse”?

För över detta ”mys och må bra” på min inledning, var hamnar Sverige med den inriktningen?

Jag har varit idrottsledare och tränare hela mitt långa liv. Förmodligen har jag lett över tio tusen barn, ungdomar, elit och bredd i daglig verksamhet.

Alla drivs av att bli bättre

Jag påstår att varenda 14-årig innebandytjej i ett lag drivs av viljan att bli bättre och att laget ska bli framgångsrikt. Låt gärna denna flicka drömma om en framtida VM-final, liksom ingenjören, dansaren eller sångerskans önskan och drömmar om framgång.

Detta inspirerar hela vår nation och drar med sig kamrater och familjer framåt i gemensam glädje över att vara på väg mot något bra.

Tror någon att jag som skriver detta är fascist? Att jag utesluter de som inte lyckas att ta sig till toppen? Tror ni att jag står för ett elitiskt samhälle?

Okey, ni får väl tro vad ni vill men, vill vi inte inspirera och locka ungdomar att överträffa sig själva och försöka kämpa sig över hinder och motgångar – då får vi det samhälle vi idag kritiserar över stillasittande barn, apatiska och förstörande ungdomar. De inspireras av inget.

Träning har format dem

Jag träffar och umgås med hundratals av mina ”gamla” idrottare än idag. Jag har ännu aldrig mött någon som ångrat att de försökte ta sig ”mot sina drömmars mål” genom väldigt tuff träning, ett kämpande och gnetande år efter år.

De flesta blev inga stjärnor men, samtliga erkänner att detta arbete och tuffa utmaningar format dem som människor med ödmjukhet, förståelse för andras behov, lojalitet, självdisciplin och att satsa mot uppsatta mål. Kort sagt, vad vi alla behöver för vår utveckling.

Hurra för elitidrotten!

"Jag vill ge tillbaka"

Och notera, ingen av ”mina idrottare” har tjänat en endaste krona på sin idrott. Inte ens de ca 50 som tog sig ända fram till landslaget. Den situationen delar de med majoriteten av Sveriges elitidrottare.

En sak till… Hundratals av de som inte nådde toppen är idag fantastiska ledare för tusentals unga idrottare och gör en fantastisk samhällsinsats. ”Varför?” kanske någon frågar.

Det vanligaste svaret brukar låta så här: ”Jag vill ge tillbaka lite av det fantastiska som idrotten givit till mig. Jag vill att unga idag ska få uppleva lite av det, därför är jag ledare i idrott”

Sluta att motarbeta idrottens framtid!

Willy Berggren

Har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elitränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Anette Lilja (inte verifierad)

tis, 2013-05-28 08:13

1. Kunde inte sagt det bättre själv....

Att någon äntligen vågar ställa sig upp och försvara idrotten !! - Idrott/sport står på grunden att tävla och att mäta sig mot andra eller sig själv. Det är liksom det som är idrott och sport. Att träna för att bli bättre! Jag tror det är helt fel väg att lägga motion och folkhälsa i samma skål. Vi ideellt arbetande orkar inte ta hela samhällets ansvar för folkhälsan, men visst skulle det vara billigt för Sverige eller hur? Att vi som arbetar ideellt,dvs gratis kostar ju ingenting.

lasse b (inte verifierad)

ons, 2013-05-29 11:45

2. fullständigt feltänkt !

samhällsstödet skall inte gå till elitidrotten! offentlig finansiering från kommuner, landsting och staten skall gå till ungdoms- och breddidrott, d v s samhällsnyttig verksamhet ! inom min studie vad gäller "Idrottens samhällsvärde" och som forskare föreslår jag ett jämförande referensområde där alla former av ideell verksamhet avförs / förbjuds; detta för att sakligt kunna mäta idrottens samhällskostnader/ samhällsvinster ... artikelförfattares vurm för elitidrott ger mig anledning fundera på att avskilja, förslagsvis, ishockeyns elitverksamhet från all övrig idrottsverksamhet; konkret så att endast väl avlönade tränare,sportchefer m fl. sköter de tänkta elitspelarnas utbildning, detta från tidiga barnaår (kan, till nåds, tillåta den unges deltagande i s k "idrottsskolor"men då med full kostnadstäckning av ... självklart ska elitisterna bygga egna anläggningar, självklart inget tillträde till kommunala hallar men även egenfinansierade gym m m ( d v s bekosta allt som inte ryms inom allemansrätten...) försök inte komma undan med att hyra timmar hos "privata" eller kommunala, bygg eget specifikt för egen elitverksamhet,egna adepter ; självklart inget aktivitetsstöd; ingen som helst sponsring från näringslivet även om alkoholindustrin, som idag, säkert vill in i hallarna; med andra ord, jag föreslår en försöksperiod om fem år av marknadsanpassad elitishockey Tack för tipset, jag överväger sammanställa en delstudie om just elitidrott som specifik företeelse och detta helt utan uppbackning av folkrörelseidrotten ! ska kolla med Filip Wijkström, han har ju studerat den svenska modellen visavi, bl a, forna DDR och universitetsidrotten i USA!

Coachen (inte verifierad)

tis, 2013-06-04 11:40

3. Elit och Bredd tar inte ut varandra

Utmärkta åsikter Willy! Som fotbollstränare för 14-åriga killar i en stor klubb som bedriver både elit och breddverksamhet för ungdomar vet jag att det går att erbjuda båda delarna. Precis som du skriver kommer vi aldrig eller väldigt sällan, oavsett idrott, att få fram landslag och stjärnor som kan tävla mot de bästa och stå som inspiration för de som vill satsa eller bara känna sig stolta över att den blågula fanan hissas högst på ett mästerskap. Idellt arbetande ledare är grunden i hela vår ungdoms- och framförallt breddidrott. Vad alla ledare behöver för att få kraft till att träna och utveckla ungdomar med drömmar och ambitioner är bra anläggningar och bra träningstider. Jag lägger själv ned många timmar på att planera, jaga träningstider och pussla för att hitta ett schema där mina killar också skall hinna med sitt skolarbete. Ja det lag jag tränar är ett elitlag med ambitioner. Men det är i min värld aldrig fult. Breddlagen i vår klubb har lika roligt men kan satsa och spela på en nivå de själva valt att tillhöra. Alla kan inte vara bäst. Men alla kan inte heller bli läkare, piloter eller rockstjärnor. Möjligheten finns men då måste du också vara villig att satsa, arbeta hårt och ta motgångar på vägen mot ditt drömmål. Ingen kan bestämt säga att en 13-14 åring kommer att bli stjärna som senior i sin idrott. Men om du inte börjar att lägga en grund av träning, disciplin, koncentration och målmedvetenhet i unga år så blir vägen till toppen i stort sett omöjlig. Ur bredden kan det självklart komma talanger som lite senare i livet upptäcker att de vill satsa och har bra egenskaper. Perfekt och då har ju båda modellerna lyckats. Men precis som du skriver måste vi som mär engagerade och involverade i idrotten inse att det finns plats både för bredd och elit på ungdomsnivå. Det gäller bara att vara tydlig och att förklara att alla har roligt (det som ofta lyfts fram som det viktigaste när någon skall berätta hur unga killar och tjejer skall bli bättre) om de tränar och spelar på en nivå där de känner att de hänger med, gör bra prestastioner och inspireras av att gå till träningen och matchen/tävlingen.

Thomas L (inte verifierad)

tis, 2013-07-23 13:23

4. Måste hålla med nr2 Lasse b.

Måste hålla med nr2 Lasse b. Tjatas om folkhälsan! Hur viktig är inte den! Är folk som sysslar med elitidrott mer korkade en andra? Fram för folkrörelse idrotten, den backar ju för övrigt upp eliten så varför gnälla
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.