Och vi tysta svenskar bara accepterar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen kom information om ännu en sportkanal. Jaha, tänkte jag – ytterligare ett trixande...

för att jag ska betala en gång till för nåt jag vill ha. ”Smartnissar” som ständigt letar intäkter har insett att vi som gillar idrott nu ska få ännu en kanal och självklart kommer den att kosta pengar, så är det alltid numera. 

Så, bredvid de otaliga fotbollskanaler som visar varenda match runtom i världen, ochcykelkanal, en hockeykanal m m kommer en till. Aldrig någonsin i TV-historien har det det kostat ens en bråkdel av vad vi idag ska betala i dag. 

Först ska nätet in i huset. Jag betalade 25 000 kr. Sedan kom ett företag till vårt sommarhus och det krävdes lika mycket för framdragning. Därpå ska vi välja leverantör. Hoppsan, där rök ytterligare tusenlappar. Varje vecka ringer nu olika leverantörer och erbjuder tilläggstjänster, diverse paket för särintressen. Förutom det vi redan har betalt och de programpaket vi hyr, och de numera statliga skattefinansierade program 1,2 och 4 konstaterar jag:

Att se på TV blir allt dyrare. Nu ska även mitt särintresse för sport innebära nya dyra "paket" - och ett tjatande om olika alternativ.

Då flyttar kanalerna

Även om jag slutligen bestämt mig för vilka kanaler och ”paket” jag vill ha stannar det inte där. Plötsligt bestämmer sig leverantören för att flytta delar till en ny/annan kanal och kaoset med att välja börjar igen.

I går klickade jag mig igenom det som fanns i ”mitt stora paket”. Så mycket skräp – filmer som flyttar från kanal till kanal, otalig skräpproduktion med snabbpratande programledare fyllt med tävlingar av alla de slag, en publik som skräner i bakgrunden.

Bara ordet ”mat” får mitt huvud att snurra. Hur många matprogram behövs?

Nu kommer jag inte särskilt lätt undan- varje program tillåts innehålla ett myller av reklaminslag med produkter jag är helt ointresserad av. I ett enda reklamavsnitt för 25 olika produkter eller tjänster. Nu tar man även min tid utan att de tvingas ersätta mig för strunt. Att se en film som är producerad till 90 minuter tar uppemot tre timmar- eftersom det är ständiga avbrott - och...

Ingen protesterar, svenska folket bara accepterar och håller tyst som alltid. 

Jag säger inte att det också finns positiva inslag. Naturprogram, historia, 

politisk belysning och dokumentärer kan ofta vara ljusglimten i kanalernas brusande utbud. Men, det stressade skvalet förstör så mycket. Dessutom till orimlig kostnad.

Bombarderar min plånbok

Är det så här vi vill leva våra liv? Ett ständigt hamrande om allt man kan köpa, Det är ett ständigt sökande efter våra svagheter. Inte nog med att man flyttat kostnadsperspektivet från ett ordnat vardagsinnehåll med fasta årliga licenskostnader till ett oändligt tjatande brus där jag är målet som tänkbar kund. Utan stopp är det ok att bombardera mig och min plånbok för att tjäna pengar. Rakt in i vardagsrummet tillåts dessa dårar och deras företag tjata om min uppmärksamhet. Det lugn varje människa behöver har inget utrymme i denna värld.

Visst, jag gillar idrott – har lagt en stor del av mitt liv som ideell ledare, spenderat oändlig tid och möda för att bidra till ett samhälle där idrott är något sunt och positivt, som dessutom skapar gemenskap och upplevelser, ger vänner för livet. Men, vad är detta brusande? Jag vill titta på TV-i lugn och ro, se de program utan störning. Jag vill inte i parti och minut ha ett skränande, med ofta obegripliga inslag som  brutalt avbryter – på den tid jag betalat orimligt mycket pengar för att se det jag är intresserad av. Ska det vara så här?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen