Och vi tysta svenskar bara accepterar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nyligen kom information om ännu en sportkanal. Jaha, tänkte jag – ytterligare ett trixande...

för att jag ska betala en gång till för nåt jag vill ha. ”Smartnissar” som ständigt letar intäkter har insett att vi som gillar idrott nu ska få ännu en kanal och självklart kommer den att kosta pengar, så är det alltid numera. 

Så, bredvid de otaliga fotbollskanaler som visar varenda match runtom i världen, ochcykelkanal, en hockeykanal m m kommer en till. Aldrig någonsin i TV-historien har det det kostat ens en bråkdel av vad vi idag ska betala i dag. 

Först ska nätet in i huset. Jag betalade 25 000 kr. Sedan kom ett företag till vårt sommarhus och det krävdes lika mycket för framdragning. Därpå ska vi välja leverantör. Hoppsan, där rök ytterligare tusenlappar. Varje vecka ringer nu olika leverantörer och erbjuder tilläggstjänster, diverse paket för särintressen. Förutom det vi redan har betalt och de programpaket vi hyr, och de numera statliga skattefinansierade program 1,2 och 4 konstaterar jag:

Att se på TV blir allt dyrare. Nu ska även mitt särintresse för sport innebära nya dyra "paket" - och ett tjatande om olika alternativ.

Då flyttar kanalerna

Även om jag slutligen bestämt mig för vilka kanaler och ”paket” jag vill ha stannar det inte där. Plötsligt bestämmer sig leverantören för att flytta delar till en ny/annan kanal och kaoset med att välja börjar igen.

I går klickade jag mig igenom det som fanns i ”mitt stora paket”. Så mycket skräp – filmer som flyttar från kanal till kanal, otalig skräpproduktion med snabbpratande programledare fyllt med tävlingar av alla de slag, en publik som skräner i bakgrunden.

Bara ordet ”mat” får mitt huvud att snurra. Hur många matprogram behövs?

Nu kommer jag inte särskilt lätt undan- varje program tillåts innehålla ett myller av reklaminslag med produkter jag är helt ointresserad av. I ett enda reklamavsnitt för 25 olika produkter eller tjänster. Nu tar man även min tid utan att de tvingas ersätta mig för strunt. Att se en film som är producerad till 90 minuter tar uppemot tre timmar- eftersom det är ständiga avbrott - och...

Ingen protesterar, svenska folket bara accepterar och håller tyst som alltid. 

Jag säger inte att det också finns positiva inslag. Naturprogram, historia, 

politisk belysning och dokumentärer kan ofta vara ljusglimten i kanalernas brusande utbud. Men, det stressade skvalet förstör så mycket. Dessutom till orimlig kostnad.

Bombarderar min plånbok

Är det så här vi vill leva våra liv? Ett ständigt hamrande om allt man kan köpa, Det är ett ständigt sökande efter våra svagheter. Inte nog med att man flyttat kostnadsperspektivet från ett ordnat vardagsinnehåll med fasta årliga licenskostnader till ett oändligt tjatande brus där jag är målet som tänkbar kund. Utan stopp är det ok att bombardera mig och min plånbok för att tjäna pengar. Rakt in i vardagsrummet tillåts dessa dårar och deras företag tjata om min uppmärksamhet. Det lugn varje människa behöver har inget utrymme i denna värld.

Visst, jag gillar idrott – har lagt en stor del av mitt liv som ideell ledare, spenderat oändlig tid och möda för att bidra till ett samhälle där idrott är något sunt och positivt, som dessutom skapar gemenskap och upplevelser, ger vänner för livet. Men, vad är detta brusande? Jag vill titta på TV-i lugn och ro, se de program utan störning. Jag vill inte i parti och minut ha ett skränande, med ofta obegripliga inslag som  brutalt avbryter – på den tid jag betalat orimligt mycket pengar för att se det jag är intresserad av. Ska det vara så här?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.