Byråkratin som bara blir större
Håll i er nu. Noggrannhet och kontroll behövs, men det borde finnas någon måtta, men ändå.
Det här är sant, så här synade i sömmarna blir varje idrottsklubb i Stockholm. Hoppas att det är lättare ute i landet.

En förteckning av vad idrottsledare tvingas till - på sin fritid och helt oavlönat Medan mottagarna torde vara avlönade eftersom de lägger mycket tid på blanketter, kontroller, uppföljningar, och för säkerhets skull, gör de det en gång till.
Vardagen och fakta
Verklighetens Sverige - när byråkratin får ett skimmer av rosa:
Skatteverket-föreningsnamn, organisationsnummer, bankkonto med teckningsrätt, inlämnande av uppgifter varje år, Stockholms Idrottsförvaltning med kundnummer, årsmöteshandlingar med bokslut, medlemsförteckning och styrelsehandlingar varje år och på uppmaning för rätten att söka lokalt aktivitetsstöd, inlämnande av namnlistor med personnummer (trots GDPR) där ortstillhörighet gäller, ansökan om nolltaxa för träning och tävling på arena, inloggning på Idrotten online med återkommande driftsstörningar, tävlingsansökan och sanktion, redovisning av aktivitetsstöd i tre nivåer – vardagsnotering, elsammanställning och rapport på särskild webblankett.Jag är inte klar. Till pappershanteringen hör också:Vid tävlingssanktion ska arena bokas långt i förväg – ändå trängs andra idrotter samtidigt i kaosläge där vi också förväntas ha särskilda publikvärdar i gula västar, inbjudan och info till klubbar via tävlingssite, tillräckligt med funktionärer som följer vårt förbunds tävlingsregler, tävlingsansvarig, inrapportering via särskilt rapportsystem.
En vanlig enkel tävling med en enda gren och få aktiva kan ta 15-25 arbetstimmar att hantera alla blanketter. Ja, och sedan följer det interna föreningsarbetet: valberedning, årssammanställning, handlingar, revisorer, årsmöte, årsmötesprotokoll, engagera medlemmarna, hålla jämställdhetsarbete, utforma regler och policys, budgetarbete, återkommande styrelse och medlemsmöten i demokratins anda, hitta frivilliga som kan hjälpa till vid träning, medlemsaktiviteter och tävlingar. Förväntan att medverka i det egna distriktsförbundet, hitta funktionärer till utbildning, delta i möten, medverka i arbetsgrupper och kommittéer, engagera sig i Stadionklubbarna, Bauhausgalan och Svenska Friidrott med bl a policyfrågor och årsmöten.
Lite idrott utanpå det
Vardagen då, d v s delta i levande idrott, det glömde jag nästan bort.
Ja, det vi helst vill göra är att bedriva idrott på arenan, i skogen som träning och tävling. Att leta ungdomar, juniorer, skapa bredd och elit och veteraner. Vanligen bygger en klubb upp vardagen runt 2-4 veckopass där ofta samma personer som gör allt annat sk hitta tid till det också.
Det här pågår vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Ständigt finns en rad befattningshavare därute som bombarderar oss ideella med krav och förväntningar om redovisning, inlämning, uppgifter, dokumentation…i en oändlig ström. På varje vardagsledare/tränare har ”samhället” minst 8-10 jurister, administratörer, ekonomer m m som envist driver just sin sakfråga. Oftast är det vardagsledaren som är föremålet för dessa bombardemang.
Jag glömde det viktigaste…Är det någon som på allvar undrar över varför antalet eldsjälar stadigt minskar, varför antalet idrottsklubbar halverats var 30:e år?
Mot den bakgrunden - känner ni någon som får brinnande lust att hoppa in och hjälpa till?
Verkar det som att samhället verkligen visar om omtanke och uppskattning för idrottens engagemang?
Det är orealistiskt
Det är precis så här egentligen orealistiskt som vår vardag ser ut, förväntningar och krav som för oss är oklara.
Det handlar om system och frågor som egentligen är orealistiska och verklighetsfrämmande.
Ändå får beteendet bara fortsätta, ingen gör något åt det. Ett problem i sammanhanget är att det alltid är någon annan som är ansvarig, samhällets representanter ”följer bara direktiv/riktlinjer” som någon har bestämt.
Någon annan har bestämt en massa över våra huvuden som tär på vår tid. Vi håller på med idrott, vi är inte administratörer.
Vem är " någon annan"?
Alla dessa administrativa krav har ju utvecklats under årtionden. Det är säkert så att samhället måste skydda sig mot olagligheter och fusk. Ingen myndighet vill stå till svars om det uppstått möjligheter att kringgå systemen.
Om vi skulle vända på allting - sätta den enskilde idrottsledaren i centrum, som ett nav en fungerande idrottsrörelse - skulle ovan kravmaskin tvingas ändra hela sitt förhållningssätt, byta rutiner och tekniska hjälpmedel helt. Detta är det enda sättet för att få framtidens idrottsledare motiverade
Fast vem som är” någon annan” vet ingen.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar