Byråkratin som bara blir större
Håll i er nu. Noggrannhet och kontroll behövs, men det borde finnas någon måtta, men ändå.
Det här är sant, så här synade i sömmarna blir varje idrottsklubb i Stockholm. Hoppas att det är lättare ute i landet.

En förteckning av vad idrottsledare tvingas till - på sin fritid och helt oavlönat Medan mottagarna torde vara avlönade eftersom de lägger mycket tid på blanketter, kontroller, uppföljningar, och för säkerhets skull, gör de det en gång till.
Vardagen och fakta
Verklighetens Sverige - när byråkratin får ett skimmer av rosa:
Skatteverket-föreningsnamn, organisationsnummer, bankkonto med teckningsrätt, inlämnande av uppgifter varje år, Stockholms Idrottsförvaltning med kundnummer, årsmöteshandlingar med bokslut, medlemsförteckning och styrelsehandlingar varje år och på uppmaning för rätten att söka lokalt aktivitetsstöd, inlämnande av namnlistor med personnummer (trots GDPR) där ortstillhörighet gäller, ansökan om nolltaxa för träning och tävling på arena, inloggning på Idrotten online med återkommande driftsstörningar, tävlingsansökan och sanktion, redovisning av aktivitetsstöd i tre nivåer – vardagsnotering, elsammanställning och rapport på särskild webblankett.Jag är inte klar. Till pappershanteringen hör också:Vid tävlingssanktion ska arena bokas långt i förväg – ändå trängs andra idrotter samtidigt i kaosläge där vi också förväntas ha särskilda publikvärdar i gula västar, inbjudan och info till klubbar via tävlingssite, tillräckligt med funktionärer som följer vårt förbunds tävlingsregler, tävlingsansvarig, inrapportering via särskilt rapportsystem.
En vanlig enkel tävling med en enda gren och få aktiva kan ta 15-25 arbetstimmar att hantera alla blanketter. Ja, och sedan följer det interna föreningsarbetet: valberedning, årssammanställning, handlingar, revisorer, årsmöte, årsmötesprotokoll, engagera medlemmarna, hålla jämställdhetsarbete, utforma regler och policys, budgetarbete, återkommande styrelse och medlemsmöten i demokratins anda, hitta frivilliga som kan hjälpa till vid träning, medlemsaktiviteter och tävlingar. Förväntan att medverka i det egna distriktsförbundet, hitta funktionärer till utbildning, delta i möten, medverka i arbetsgrupper och kommittéer, engagera sig i Stadionklubbarna, Bauhausgalan och Svenska Friidrott med bl a policyfrågor och årsmöten.
Lite idrott utanpå det
Vardagen då, d v s delta i levande idrott, det glömde jag nästan bort.
Ja, det vi helst vill göra är att bedriva idrott på arenan, i skogen som träning och tävling. Att leta ungdomar, juniorer, skapa bredd och elit och veteraner. Vanligen bygger en klubb upp vardagen runt 2-4 veckopass där ofta samma personer som gör allt annat sk hitta tid till det också.
Det här pågår vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Ständigt finns en rad befattningshavare därute som bombarderar oss ideella med krav och förväntningar om redovisning, inlämning, uppgifter, dokumentation…i en oändlig ström. På varje vardagsledare/tränare har ”samhället” minst 8-10 jurister, administratörer, ekonomer m m som envist driver just sin sakfråga. Oftast är det vardagsledaren som är föremålet för dessa bombardemang.
Jag glömde det viktigaste…Är det någon som på allvar undrar över varför antalet eldsjälar stadigt minskar, varför antalet idrottsklubbar halverats var 30:e år?
Mot den bakgrunden - känner ni någon som får brinnande lust att hoppa in och hjälpa till?
Verkar det som att samhället verkligen visar om omtanke och uppskattning för idrottens engagemang?
Det är orealistiskt
Det är precis så här egentligen orealistiskt som vår vardag ser ut, förväntningar och krav som för oss är oklara.
Det handlar om system och frågor som egentligen är orealistiska och verklighetsfrämmande.
Ändå får beteendet bara fortsätta, ingen gör något åt det. Ett problem i sammanhanget är att det alltid är någon annan som är ansvarig, samhällets representanter ”följer bara direktiv/riktlinjer” som någon har bestämt.
Någon annan har bestämt en massa över våra huvuden som tär på vår tid. Vi håller på med idrott, vi är inte administratörer.
Vem är " någon annan"?
Alla dessa administrativa krav har ju utvecklats under årtionden. Det är säkert så att samhället måste skydda sig mot olagligheter och fusk. Ingen myndighet vill stå till svars om det uppstått möjligheter att kringgå systemen.
Om vi skulle vända på allting - sätta den enskilde idrottsledaren i centrum, som ett nav en fungerande idrottsrörelse - skulle ovan kravmaskin tvingas ändra hela sitt förhållningssätt, byta rutiner och tekniska hjälpmedel helt. Detta är det enda sättet för att få framtidens idrottsledare motiverade
Fast vem som är” någon annan” vet ingen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025. Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.
Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.
Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.
– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.
På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.
Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.