Byråkratin som bara blir större

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Håll i er nu. Noggrannhet och kontroll behövs, men det borde finnas någon måtta, men ändå.

Det här är sant, så här synade i sömmarna blir varje idrottsklubb i Stockholm. Hoppas att det är lättare ute i landet.

En förteckning av vad idrottsledare tvingas till - på sin fritid och helt oavlönat Medan mottagarna torde vara avlönade eftersom de lägger mycket tid på blanketter, kontroller, uppföljningar, och för säkerhets skull, gör de det en gång till.

Vardagen och fakta

Verklighetens Sverige - när byråkratin får ett skimmer av rosa:

Skatteverket-föreningsnamn, organisationsnummer, bankkonto med teckningsrätt, inlämnande av uppgifter varje år, Stockholms Idrottsförvaltning med kundnummer, årsmöteshandlingar med bokslut, medlemsförteckning och styrelsehandlingar varje år och på uppmaning för rätten att söka lokalt aktivitetsstöd, 
inlämnande av namnlistor med personnummer (trots GDPR) där ortstillhörighet gäller, ansökan om nolltaxa för träning och tävling på arena, inloggning på Idrotten online med återkommande driftsstörningar, tävlingsansökan och sanktion, redovisning av aktivitetsstöd i tre nivåer – vardagsnotering, elsammanställning och rapport på särskild webblankett.Jag är inte klar. Till pappershanteringen hör också:Vid tävlingssanktion ska arena bokas långt i förväg – ändå trängs andra idrotter samtidigt i kaosläge där vi också förväntas ha särskilda publikvärdar i gula västar, inbjudan och info till klubbar via tävlingssite, tillräckligt med funktionärer som följer vårt förbunds tävlingsregler, tävlingsansvarig, inrapportering via särskilt rapportsystem. 

En vanlig enkel tävling med en enda gren och få aktiva kan ta 15-25 arbetstimmar att hantera alla blanketter. Ja, och sedan följer det interna föreningsarbetet: valberedning, årssammanställning, handlingar, revisorer, årsmöte, årsmötesprotokoll, engagera medlemmarna, hålla jämställdhetsarbete, utforma regler och policys, budgetarbete, återkommande styrelse och medlemsmöten i demokratins anda, hitta frivilliga som kan hjälpa till vid träning, medlemsaktiviteter och tävlingar. Förväntan att medverka i det egna distriktsförbundet, hitta funktionärer till utbildning, delta i möten, medverka i arbetsgrupper och kommittéer, engagera sig i Stadionklubbarna, Bauhausgalan och Svenska Friidrott med bl a policyfrågor och årsmöten.

Lite idrott utanpå det

Vardagen då, d v s delta i levande idrott, det glömde jag nästan bort.  

Ja, det vi helst vill göra är att bedriva idrott på arenan, i skogen som träning och tävling. Att leta ungdomar, juniorer, skapa bredd och elit och veteraner. Vanligen bygger en klubb upp vardagen runt 2-4 veckopass där ofta samma personer som gör allt annat sk  hitta tid till det också. 

Det här pågår vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år. Ständigt finns en rad befattningshavare därute som bombarderar oss ideella med krav och förväntningar om redovisning, inlämning, uppgifter, dokumentation…i en oändlig ström. På varje vardagsledare/tränare har ”samhället” minst 8-10 jurister, administratörer, ekonomer m m som envist driver just sin sakfråga. Oftast är det vardagsledaren som är föremålet för dessa bombardemang.

Jag glömde det viktigaste…Är det någon som på allvar undrar över varför antalet eldsjälar stadigt minskar, varför antalet idrottsklubbar halverats var 30:e år? 

Mot den bakgrunden - känner ni någon som får brinnande lust att hoppa in och hjälpa till?

 Verkar det som att samhället verkligen visar om omtanke och uppskattning för idrottens engagemang?

Det är orealistiskt

 Det är precis så här egentligen orealistiskt som vår vardag ser ut, förväntningar och krav som för oss är oklara.

Det handlar om system och frågor som egentligen är orealistiska och verklighetsfrämmande.

Ändå får beteendet bara fortsätta, ingen gör något åt det. Ett problem i sammanhanget är att det alltid är någon annan som är ansvarig, samhällets representanter ”följer bara direktiv/riktlinjer” som någon har bestämt.

Någon annan har bestämt en massa över våra huvuden som tär på vår tid. Vi håller på med idrott, vi är inte administratörer.

Vem är " någon annan"?

Alla dessa administrativa krav har ju utvecklats under årtionden. Det är säkert så att samhället måste skydda sig mot olagligheter och fusk. Ingen myndighet vill stå till svars om det uppstått möjligheter att kringgå systemen. 

Om vi skulle vända på allting - sätta den enskilde idrottsledaren i centrum, som ett nav en fungerande idrottsrörelse - skulle ovan kravmaskin tvingas ändra hela sitt förhållningssätt, byta rutiner och tekniska hjälpmedel helt. Detta är det enda sättet för att 
få framtidens idrottsledare motiverade

 Fast vem som är” någon annan” vet ingen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.