2011 blir ännu bättre för MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hela tiden vill jag påminna mig själv, ta tillvara på de här dagarna, njut och gläds med alla för det är åtskilliga som har del i det Malmö FF:s 16:e SM-guld. Några dagar av feststämning har vi unnat oss, men nu har vi kavlat upp ärmarna och inte minst greppat ekonomiska frågor.

Det är ett fantastiskt engagemang för Malmö FF. Mycket större än vad jag insåg när jag för två år sedan fick jobbet som vd i föreningen. Plötsligt fick jag chansen i min favoritklubb sedan barnsben. Och så får man redan på andra året uppleva ett SM-guld. Det är mer än vad jag vågade tro eller inbilla mig.

2010 har varit ett sagolikt år:
- MFF firade 100-årsjubileum.
- Nya Swedbank Stadion invigdes.
- Grabbarna har stått för en attraktiv fotboll.
- Vi belönas med spel ute i Europa.

Och inte minst, bakom finns det så många fler talanger. Vårt 19-årslag vann SM och där är det sex-sju spelare som har kapacitet att på sikt konkurrera om platserna i A-laget. Vi har en fantastisk återväxt tack vare vår ungdomsverksamhet och akademi.

Vi har satsat rätt mycket på tränare och allmänna resurser. Nu kommer belöningen i våg efter våg av egna killar som har lärt sig att spela fotboll här. Att försöka och att också lyckas fostra egna talanger är nog bland det bästa av allt, om jag ska vara ärlig.

Annars är det så mycket snack om värvningar och pengar hit och dit.

Visst, det är verkligheten, och jag är väl den som ytterst ansvarar för penningcirkusen, men bästa inspirationen är vetskapen om att vi kan ta hand om och utveckla yngre grabbar.

Att Malmö FF betyder mycket för många människor, har man känt till. Nu får man nya bevis dagligen. Det har varit en härlig feststämning i stan med ett enormt pådrag från alla håll och kanter. Inte minst från media och supporters. Att möta deras intresse tar mycket tid och en utomstående kan inte ens inbilla sig hur mycket samtal och frågor som gäller oavbrutet.

Från hyllningarna på arenan till kortegen genom stan och vidare via Fotbollsgalan och firandet när Malmö Stad bjöd in oss till Rådhuset. Men, men, jag som ska försöka hålla ihop allt och ge alla rätt förutsättningar måste också vara förutseende.

Det är en hel del på agendan - det ekonomiska resultatet, säkra spelarkontrakt, titta på riskkapitalbolag, utveckla eventdelen på arenan, det är några av huvudfrågorna.

Årets slutliga ekonomiska facit pekar mot en förlust på runt 5 miljoner kronor. Kanske kan det bli lite mera, det har pekat mot ett underskott en tid. Vi har inte svävat ut på något sätt, utan vi har hållit hårt i pengarna, men finanskrisen slog hårt mot oss. Sponsorförsäljningen backade och vår satsning på event och konferenser på arenan gick inte hem.

Här har vi mycket att göra. Tyvärr tvingades vi säga upp sju personer. Nu har konjunkturen vänt och vi förändrar organisationen. Enda utvägen är att få fler bokningar och se ökade intäkter.

Möjligheterna är fantastiska eftersom vi har tio stora utrymmen på arenan, det största på 2 200 kvm. Här kan företag ha sina egna stora event. Skillnaden mot tidigare är att vi nu jobbar närmare eventbolagen, vi stärker säljsidan och målet är att ha 40-50 event nästa år. Det låter och är mycket, men det är ett måste.

Samtidigt får vi lov att sälja slut på logerna. 15 av totalt 50 stycken är kvar, men efter SM-guldet tror jag att det blir lättare. Hemmamatcherna under slutspurten i allsvenskan gick bra. Då sålde vi bra med 30 000 kr per loge.

MFF är en klubb som har ett bra eget kapital, cirka 111 miljoner, men upplägget vid arenabygget innebar att vi nu har låst mycket pengar. Vi har därmed inte den rörelsefrihet som man kan skulle kunna önska sig. Vår stadion tillkom tack och lov och i dag äger vi 25 procent av en arena som vi tycker är bäst i landet.

Det här med underskott och SM-guld samtidigt kan förefalla lite märkligt. Men så är tillvaron för svenska klubbar, vi lever lite på marginalen. Blir det då ekonomisk kris i hela samhället är det klart att vi alla drabbas.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att ett SM-guld borde ge mer i utdelning. Vi var sjua i fjol och nu etta. Med ersättningar via Svensk Elitfotboll får alla klubbar några miljoner. För vår del skiljer det bara runt 7 miljoner jämfört med 2009. Då är vi ändå mästare och den klubb som har dragit flest åskådare, både på arenorna och till TV:n.

För tydlighetens skull, totalt får vi runt 15 miljoner.

Ser man det i ett perspektiv, att vi ska och måste ha som mål att konkurrera ut i Europa då blir det snett. Den kapplöpningen är svår, kan man konstatera.

Men vi är taggade och ser fram emot äventyret med internationella matcher med stor förväntan. Och det är självklart att vi måste skapa resurser.

Ett spelarbolag är en stor och viktig del. Pildammarna Invest AB bildades i början av 2004 och har bidragit till finansieringen av flera spelarköp. Nästa år går avtalet oss emellan ut och här måste vi agera.

Jag tror mig att veta att det finns tillräckligt många människor med ett hjärta i MFF. Jag hoppas på en fortsättning på ett bolag i en eller annan form. Vi måste strukturera affärsidén snarast. Vårt mål är att vi måste komma upp i belopp på bra mycket mer än 10 miljoner!

Sedan finns det några personalfrågor också. En är avklarad i och med att vi presenterade Per Ågren som ny sportchef i veckan, en före detta lirare med en stark, inneboende känsla för klubben. Rolle Nilsson har ett år kvar på sitt tränarkontrakt, nu ska vi också säkra Josep Clotet Ruizv som biträdande.

I truppen har vi koll, tre spelarkontrakt går ut, och vi ska greppa de frågetecknen.

Sammanfattningsvis, det känns bra. Vi har investerat i arenan, truppen, organisationen och inte minst varumärket.

2011 kan bli ännu roligare.

Pelle Svensson

Pelle Svensson är vd i Malmö FF

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.