Åke Stolt: Varumärket svettas miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Arenor är på modet. Arenor och larviga lekprogram och tävlingar på TV som bara Peter Settman skrattar åt. I själva begreppet Arena gömmer sig en (falsk?) dröm om rikedom och status och ett vackert hem för ett överbetalt fotbollslag.

I Stockholm överträffar de yviga visionerna varandra, där skissas det på arenaschabrak i sådan mängd, att man kan befara, att det ännu inte gått upp för alla att det aldrig blir vare sig olympiska spel eller fotbolls-VM i Sverige.

Hoppas på en nyckfull utlandssvensk

Malmö har landets kanske finaste arenor för fotboll och ishockey, den ena (fotbollens) har fått namnges av en bank, där spelas Sveriges bästa fotboll men ekonomiskt verkar Swedbank inte ha gjort en bättre affär här än i de baltiska staterna på senare år.

Och klubben som äger ”banken” var blind inför det faktum att arenan läcker som ett såll och åsamkade MFF förluster på 32 miljoner det nyss avverkade räkenskapsåret.

Hockeyarenan, den som kallas Percys Arena men bär staden Malmös namn, drar med sin förträfflighet, sina tekniska möjligheter och goda utbud för mat och dryck, till sig mängder av evenemang, men det väsentliga saknas; ett ishockeylag med resning att bära upp den snygga kostymen. Klubben tycks ha kollapsat och sätter nu sitt hopp till en nyckfull utlandssvensk som leker med hundratals ärvda miljoner. Spåren förskräcker.

Arenafebern, som håller på att utvecklas till en sorts pandemi, har sina förtjänster. För att locka breda massor krävs moderna byggen och tilltalande faciliteter. Men det tycks som om alltför många bara lagt vikt vid det fina skalet men glömt innehållet. I varje fall saknas visionerna, idéer om vad man kan göra med ett så attraktivt bygge.

Allt utanför de idrottsliga aktiviteterna, allt det där som skulle kunna finansiera verksamheten.

Det går bra att samsas i Milano...

Innovationer och nytänkande, utveckling och mångfald, ett effektivt utnyttjande av varumärke och spelare; där finns mycket att önska.

I en fotbollshet stad som Milano – med en stimulerande rivalitet som vi bara kan drömma om – kan Inter och Milan dela på arenan, San Siro.

I Stockholm skall tydligen alla klubbar husera i var sitt skrytbygge. Dessa ekonomiskt ansträngda föreningar, i ett fotbollsland som alltid kommer att tillhöra underleverantörerna och återvinningscentralerna i den internationella fotbollen, borde känna djup oro för hur de skall gå i land med dessa jätteprojekt.

En nio mil lång arena

Den kanske allra märkligaste – och möjligen också den mest utvecklade och framgångsrikaste arenan i Sverige – är nio mil lång, tio meter bred, den sträcker sig från Sälen till Mora i Dalarna, omsätter 85 miljoner och engagerar hela Sverige.

Vasaloppet, den virila svettens långa plåga, har utvecklats från en charmfull, historiskt baserad skidfestival till ett jätteföretag med internationell utbredning. Svenska folkets kärlek till snö och motion, ett naturreservat (sedan 1994) med ett skidspår i barrskog utmed fäbodar, på stigar genom byar och numera klassiska ortsnamn, har omvandlats till en regionalpolitisk attraktion, en lockvara användbar för både politiker och näringslivsidkare.

Vasaloppet har ett av Sveriges starkaste varumärken. Vasaloppet en fruktsam moder som ynglat av sig Tjejvasa, Öppet spår, Ungdomsvasan, Halvvasan, Kortvasan, Barnens vasalopp, Skejtvasan, Stafettvasan och till och med sommarbarn som Cykelvasan och Stavgångsvasan. Vd:n (sedan 2007), Jonas Bauer, säger ännu så länge nej till motorcyklar och snöskoters, av hänsyn till miljö och markägare, men det är nog bara en tidsfråga.

När kommer Golfvasan – slå dig från Sälen till Mora?

Inga huliganer och inga vip-lounger

Utvecklingen tycks ju vara gränslös och om någon klubb i Sverige utvecklat och förädlat sitt varumärke så är det IFK Mora och Vasaloppet.

Här finns varken huliganer eller viplounger.  Bara ett och annat drängslagsmål utanför Mora hotell.

Det som en gång var ett söndagskraftprov enbart för skidande män är idag en upplevelseindustri för alla, en mer än veckolång sportmarknad, ett friskvårdsprojekt på årsbasis som berikar en hel bygd.

Det som började med Gustav Vasa (om han nu alls åkte, det vet inte ens historikerna), Mora-Nisse och Sven Jerring vid radiomikrofonen (Sveriges första direktsända evenemang alla kategorier) är idag en motor för skidindustrin, en magnet för näringslivet och en morot och ett turistmål för motionsbenägna i hela Sverige.

Här kan de båda skida och stava

Hoten om klotets uppvärmning känns inte heller överhängande under vintrar som de två senaste.

Vasaloppet borde kunna vara en sporre för innovationer i hela idrotts-Sverige.

Hur får man ett varumärke att glöda, ett rörelse- och friskluftsbehov att bära ekonomisk frukt?

I Mora kan man både skida och stava till svaret.

Åkt Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet. Du når honom på akegstolt@gmail.com

Fakta

Denna text publiceras också på www.skaneidrotten.se

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.