Nu är hockeyn ute och cyklar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Tre Kronors spelare har cyklat till sina matcher i Sotji. Landslagsledningen fortsatte cykla ända in i TV3:s studio där Sveriges genom tiderna bästa vinter-OS skulle sammanfattas.
"Det är ju inte alldeles otänkbart att Bäckström känt sig hängig och tagit en tablett extra och hamnat klart över den tillåtna dosen", skriver Åke Stolt.


Det kom att handla om allergimedicinen Zyrtec-D och substansen pseudoefedrin som droppade ner som ovälkommen smolk i den gigantiska svenska glädjebägaren.

Nicklas Bäckström, pollenallergiker sedan många år, avstängd, förklarad dopad strax före den olympiska finalen. En skräckupplevelse, förstås, en skandal.

Det är illa nog.

En skamfläck

Det är en skamfläck omöjlig att tvätta bort. Vad som än föregått det obehagliga testresultatet.

Det kan handla om otur, om klantig hantering, läkares tillkortakommande. Vi vet inte ännu. Det är ju inte alldeles otänkbart att Bäckström känt sig hängig och tagit en tablett extra och hamnat klart över den tillåtna dosen.

Men landslagsledningen med Tommy Boustedt i spetsen spelade upp ett fullkomligt makalöst, konspiratoriskt drama i TV3-studion. Där var de (eller han, Boustedt) duktigt ute och cyklade.

Att det skulle vara politiskt. Att IOK medvetet hanterade ärendet så att man skulle få uppmärksamhet. Att IOK är amatörer, ishockeyförbundet (det internationella) proffs i de här sammanhangen. Det var inte måtta på Bousteds undanflykter och beskyllningar. Han framförde t o m tesen att NHL tar så illa vid sig av detta, att de kan komma att avstå spela i OS i framtiden och istället ordna en egen landslagsturnering under motsvarande tid.

Herrejösses.

OS klara sig utan NHL

Vad är det för politik han talar om? Vad skulle IOK tjäna på ett nytt dopingfall?

För det första; IOK och Wada är nog betydligt mera kompetenta att hantera otillåtna medel än vad Internationella Ishockeyförbundet och NHL någonsin varit. Det är definitivt inte på den nordamerikanska kontinenten vi hittar dopningens främsta bekämpare genom åren. Tvärtom, här har mörkast och myglats och här har funnits en beklämmande drogliberalism genom åren,

För det andra; om NHL skulle dra sig ur det olympiska samarbetet; skulle vi bryta ihop? Jag har följt de olympiska ishockeyturneringarna sedan NHL började skicka jumbojets med överbetalda spelare till OS (start i Nagano 1998) och har varje gång fått högt ställda förväntningar förvandlade till besvikelser. Så fantastiskt, konungslig ishockeyunderhållning som de mediala hovnigningarna indikerat har vi inte fått se.

De olympiska spelen klarar sig bra utan NHL.

Ingen som helst självrannsakan

Men mitt viktigaste observandum; vad hade Boustedt och alla andra sagt om det inträffade gällt en rysk eller finsk ishockeyspelare? Hur hade vi reagerat?

Förmodligen som vanligt: tänk att de alltid förnekar, tänk att de alltid skyller på medicin eller hälsokostpreparat eller att provet manipulerats.

Vi svenskar brukar vara de snabbaste att komma med beskyllningar och utfärda domar. Kvicka att skrika "fuskare". Innan vi riktigt vet.

Nu är det, i Tommy Boustedts lilla värld, fel på alla andra. Amatörerna i IOK allra mest.

Det fanns inte ett uns av självrannsakan. Det var beklämmande att höra en högt ansvarig svensk idrottsledare förklara bort antingen ett solklart dopingfall eller ett klantigt beteende med att skylla på alla andra.

Höga gränser, ändå fel

Gränsvärdena är högt satta, just för att de som behöver medicin skall kunna ta den. Bäckström låg klart över gränsvärdet. Hur har det gått till? Vem bär ansvaret för det?

Det som skedde skulle aldrig behövt ske. Antingen har spelaren överdoserat - säkert av medicinska skäl, knappast för att höja sin prestationsnivå - eller läkaren misskött sin uppgift.

Ansvaret måste hur som helst utkrävas inom Svenska Ishockeyförbundet.

Klart är att Sverige istället för att resa hem i triumf med tidernas bästa vintertrupp nu kom hem i SOK:s plan med svansen mellan benen, snuvad på de stora välkomstkänslorna.

Det blev till slut attji i Sotji.

Tommy Boustedt kommer kanske lite efter, trampande på sin uppblåsta ballongcykel.

Åke Stolt

Mats (inte verifierad)

mån, 2014-02-24 10:22

1. Boustedt + Media = inte bra

Nej, Boustedt har väl inte haft någon jättelyckad sejour med medierna i Sochi. Det var väl inte heller så smart av honom tidigare under OS att bli sur på Viasat som berättade vad vår spelare sa om Northug när spelaren trodde att intervjun var över.

lasse b (inte verifierad)

mån, 2014-02-24 10:34

2. bra Åke !

alldeles utmärkt analyserat, just så bra som jag förväntar mig av just Åke Stolt ! obegripligt att inte Boustedt stängts av från hockeyn/ idrotten tidigare, mera olämplig "ledare" har jag sällan träffat på ...notera att det är inte första gången han ...

joey badas (inte verifierad)

mån, 2014-02-24 16:31

3. hej kaj hallå åke?

Du får det att låta som att Tommy Boustedt beskyller IOK för att "bäckis" testvärden var för höga. Men i själva verket beskyller han deras hantering av ärendet som amatöratrat. Provsvar på dopingtest ska kunna lämnas 48h efter testtillfället men i stället informerar IOK landslagsledningen två timmar innan en OS-FINAL ska spelas. Detta är allt annat än professionellt hanterat. Vi som engagerat oss i lagsporter i flera år vet att återbud på spelare samma dag eller som i detta fallet precis innan uppvärmningen, är dömt att misslyckas. Och då pratar jag inte någon högre nivå - div.6 svensk fotboll.

Per Nilson (inte verifierad)

mån, 2014-02-24 19:23

4. Feluppfattning

Bra kommentar Joey. Tror nog Åke missuppfattat vad Tommy är arg på. GM Tommy är arg på IOC för hanteringen av fallet, inte att Niklas blev fälld. Det är Walldebäcks problem. Tommy menar ju att det är politik för att han tror att de valde att släppa bomben när medietrycket är som störst och får störst uppmärksamhet. Och det har det ju fått har vi kanske märkt....

Magnus (inte verifierad)

tis, 2014-02-25 05:33

5. Boustedts beskyllningar

Nja Joey och Per, där håller jag inte med er. Boustedt försöker lägga allt fokus på IOK och hur fel han tycker att de behandlat ärendet. Han får frågor om Bäckströms testvärden och allt han pratar om är hur skandalöst IOK agerat, han nämner inte alls att Bäckis eller Walldebäck har begått något som helst fel eller misstag. När man säger kommentarer som "allt är IOKs fel", ja då uppfattas det lätt som att han försöker lägga hela skulden på IOK. Även om han inte säger att IOK smugit in och placerat allergimedicin i Bäckströms mat så försöker han göra Bäckis till offret och stora stygga IOK till bovarna som stoppat en spelare som faktiskt enligt regelverket är klassad som dopad. Dock kan jag till viss mån förstå Boustedts agerande. Hans jobb som ytterst ansvarig är att skydda laget på alla sätt, och dyker en skandal som kan skada laget eller spelarna upp så gör han allt i sin makt för att styra bort fokus från egna organisationen. Boustedt hade antagligen beskyllt vem som helst om han kunde skydda sina egna. Problemet är väl att detta misstag som så uppenbart kommer från den egna organisationen går inte att lasta någon annan för, någon måste bli syndabock. Det naturliga hade varit att han skyddat den egna spelaren, stjärnan, och tvingats offra läkaren. Nu försökte han rädda bådas skinn vilket tyvärr bara leder till att allas trovärdighet ifrågasätts. Förresten (något off topic), inte för att det har med vem som bär skulden att göra; men kanske bör vi istället vara glada att det tog så pass långt tid för IOK att analysera A-testet? Hade det gått snabbare hade det funnits en överhängande risk att Bäckis istället missat semifinalen mot Finland, en match som Sverige vann med 2-1, där en viss Bäckström enligt många var Sveriges bästa spelare.

BoB (inte verifierad)

tis, 2014-02-25 09:17

6. Boustedt, nyansernas mästare??

Upprörd är bara förnamnet. Har svårt att förstå att en ledare på så högnivå kan vara så onyanserad som Tommy var. Är rädd för att han fortfarande är det, att det inte bara var i affekt just då. Bra att Åke tar upp frågan på detta sätt. Jag tycker stora delar av övriga mediasverige är för flata i kritiken mot Hockeyförbundets agerande och då särskilt Tommy Boustedts sanslösa uttalande.

Tomas (inte verifierad)

tis, 2014-02-25 09:49

7. Regelmässigt i NHL

Det är väl känt i NHL att efedrinpreparat används genomgående och i prestationshöjande syfte. I stort sett alla lag använder det och deras sportdrycker är ofta spetsad med "uppiggande". Att 90% av spelarna skulle lida av allergi (typ hösnuva), speciellt under matchdagar, är bara löjligt. Om Boustedt, Mårts och deras läkare inte känner till detta så är de okunniga amatörer eller, alternativt, så ljuger de. Därför är jag också skeptisk till Bäckströms allergi. Han har väl bara gjort som han brukar göra i NHL och ingen har stoppat honom.

Rickard Sandström (inte verifierad)

tis, 2014-02-25 11:28

8. Hörrö Åke.

Hörru Åke. Vilken klass och nivå tror du hockeyn och OS skulle hålla om inte NHL-spelarna var med? Personligen skulle jag inte se en minut av OS då. Snacka om B-turnering sämre än hockey-vm. OS-hockeyn kanske är den just största grenen man hypar och marknadsför mest i ett OS i och med att den har störst prestige att vinna och flest personer bryr sig över ett guld där. Varför tror du man alltid lägger finalen på OS sista dag? Vilken annan idrott får lika mycket medial uppmärksamhet? Det bästa är nog om IIHF går ihop med NHL och kör World Cup var fjärde år istället och låter NHL vara arrangör. Du verkar för övrigt vara en rätt trött och gammal journalist som inte vet att spelarna tjänar det som ska va i marknadsvärde i sporten utan istället komma med löjliga kommentarer som överbetalda.

Janne Larsson (inte verifierad)

tis, 2014-02-25 12:23

9. Åke Stolts krönika

Mycke väsen för lite gull Åke Stolt skriver att Sverige just gjort sitt bästa OS genom tiderna. Och det är han inte ensam om. Dessvärre är det inte sant. Det blev istället det sämsta sedan 2002. En 14:e plats i medaljligan matchar inte Turin-OS där det blev 7 guld och 8:e plats. Och i Vancouver blev vi 7:a med 5 guld. Båda gångerna hade vi också individuella guldmedaljörer. Beträffande Bäckström är det helt klart att hockeyförbundet bär ansvaret för det inträffade. Som tidigare mångårig vice ordförande i en av Sveriges bästa simklubbar (Väsby) vet jag hur noga vi följde regelverket. Detta för att våra OS-simmare, Lillhage, Fagundez, Granlund och Svahnström, inte skulle drabbas. Och slutligen: att som hockeyförbundet skylla nederlaget på dröjsmålet med testresultatet håller inte. Det var proffs och inte geléhallon som mötte ett ännu bättre Kanada i finalen.

Jonas E (inte verifierad)

lör, 2014-03-01 10:55

10. Överbetald

Det måste vara Åke som är kraftigt överbetald. Usel krönika för jag vet inte hur många gånger i rad. Men media betalar ju inte för kvalitet utan för antal lda lösnummer, klicks eller liknande. Och det är faktiskt ganska underhållande dravel. NHL-spelarna är i alla fall inte överbetalda. Vilket okunnigt på hopp! Ligan går plus även efter att all personals löner är betalda. Om de inte betalade aktörerna, spelarna, vem tycker du då ska behålla pengarna? Rika ägare ännu rikare? Tänk efter innan du sätter ned pennan och undanröjer alla tvivel om din enfald.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.