De hinner inte bli pensionärer...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
För oss ambivalenta är val ingen enkel sak. I år dessutom två. Om vi nu skall bry oss om det där valet till EU som mest handlar om vilka politiska sopor vi skall skicka till en återvinningsstation i Bryssel.
Skolidrott, finns det fortfarande? Är inte det bortsopat? Någon timme här och där? Foto: Erik G Svensson, TT

 

Särintressen finns. Piraterna t ex. För tydligheten skull; det är inte speedway det handlar om.

Idrotten förekommer aldrig i valrörelsen. Lite märkligt med tanke på att den berör så oändligt många. Över två och en halv miljon sägs vara associerad med idrottsrörelsen rent praktiskt, det passiva antalet som följer idrott via TV är ännu större.

Håller ju inte sina löften

Statsminister Reinfeldt gick ut brett i sin första regeringsförklaring och lovade aktivt arbete och stöd för att Sveriges skulle spela en större roll som arrangör av internationella evenemang. Han gjorde det naturligtvis inte av idrottsintresse utan för att där fanns ekonomi att räkna fram. Antagligen har han räknat en gång till eller insett vilken riskbransch idrott också är; ingen regering har varit så ointresserad av idrott som Reinfeldts.

Nu är ju inte elitidrott den viktigaste sektorn för en regering att ägna sig åt.

Men om vi hade en statsminister (och regering) som hade visioner och förmådde tänka på någonting annat än "vi tar ansvar för landets finanser, vi finansierar krona för krona", detta infantilt uttjatade mantra, så skulle man ana en oroande katastrof att försöka förhindra. Med bl a idrottens hjälp.

Skolidrotten ett fiasko

När Reinfeldt, med vulgärretorik, hävdar, att hälften av dagens nyfödda kommer att bli 100 år (och därför måste vi jobba till sjuttio) så har han varken sett eller hört hur samhället ser ut eller hur varningssignalerna tjuter. Dagens barn är alldeles för feta och rör sig alldeles för lite. Skolidrotten är i det närmaste ett fiasko. Idrottsrörelsen tappar ungdomar i ett land där avstånden ökar mellan rika och fattiga. 

Så om vi skall ha ett uns av hederlighet kvar i den politiska retoriken, hr Reinfeldt, så kan man inte, som det värsta Jehovavittne prata om "evigt liv", när det för dagens barn snarare handlar om att eventuellt uppnå normal pensionsålder.

Moderaterna har aldrig haft någon idrottspolitik. Knappast de andra borgerliga partierna heller. Endast socialdemokraterna har haft en utstuderad idrottspolitik, med en uttalad ambition att lägga beslag på idrottens toppositioner (och andra sektorer, landshövdingar och generaldirektörer) och t o m ha egna politruker i idrottens högsta ledning. Men det var under en tid när det blåste en fläkt av Östtyskland in i vår cementerade partidiktatur - med facklig tvångsanslutning och annat - och den vill vi ju inte heller ha tillbaka.

Hinner inte bli glada pensionärer

Det värsta med den vulgära politiska retoriken är att utfrågarna, journalisterna, är för mesiga, saknar mod, bett och motfrågor. 

"Hälften av dagens nyfödda blir 100 år", sa Reinfeldt.

Nej, inte ens om regeringen tar krafttag. Skolminister Björklund har väl aldrig ägnat en tanke åt, att de svaga skolresultaten också kan bero på för feta, otränade, stressade och oroliga barn och att en satsning på idrott skulle kunna skärpa koncentration och inlärningsförmåga? Det finns både forskning och praktiska exempel som stöder den tesen.

Strunta i OS-ansökningar och EM-fotboll, det är oviktigt i sammanhanget, men kom inte och kräv högre pensionsålder med motiveringen, att varann svensk kommer att bli 100 år, när risken finns att de inte ens hinner bli glada pensionärer.

- - -

Erik Hamrén "förstärker" SvT:s trupp till fotbolls-VM i Brasilien. En märklig uttagning.

Den man som vårt TV-bolag med sin omskrutna public service-ambition skall granska, hålla avstånd till, både före och efter VM ställa kritiska frågor till, han skall nu bli deras arbetskamrat. Jag reagerade så fort jag såg nyheten men den förträfflige Johan Croneman i DN kom före med en krönika i ämnet. Det gör ingenting. Det viktigaste är inte vem som skriver utan att det nödvändiga skrivs. Hamrén, svensk förbundskapten i fotboll, skall naturligtvis inte vara arbetstagare hos det mediahus som borde granska honom. Men, som vi konstaterat många gånger, SVT-sporten ägnar sig inte åt journalistiskt arbete. Man flåsar med och hejar på.

- - -

Mera SVT. Det spelade ingen roll att Svenska cupen i fotboll har en egen PR-man (Daniel Nannskog) i Fotbollskväll på bästa sändningstid.

Cupfinalen blev ett publikt fiasko ändå. Handbollen, t o m innebandyn kan skapa en finalfest med utsålda hus men den bortskämda fotbollen klarar det inte. Trots ett överlägset publikunderlag. Det är riktigt uselt. 

Åke Stolt

Olof (inte verifierad)

ons, 2014-05-21 19:22

1. Äntligen en journast som tar

Äntligen en journast som tar bladet från munnen.7e

Kalle (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 06:47

2. Aj aj

Åka, det här är ju bara en upprapning av vad du själv beskyller andra för. Vulgärretorik av värsta sort. Intressant också att Åke har andra livslängdsantaganden än våra forskare, vars siffror och antaganden våra politiker bygger sina åsikter på. Kan inte du visa din modell för hur medellivslängd och medianlängd prognostiseras de kommande 100 åren Åke?

Peter (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 07:07

3. Märklig kommentar, Kalle

Vulgärretorik eller inte, det går inte att bortse från att skolidrotten nedmonterats, att idrottsrörelsen går på knäna och är på väg att gå under samt att alldeles för många barn är överviktiga. Eller är det också vulgära påståenden?

lasse b (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 07:11

4. så väl tänkt och skrivet, Åke

så väl tänkt och skrivet, Åke Stolt ! moderat tänkesätt och politik är så långt från folkrörelsetanken som vara kan; just därför blir det så som beskrivs; endast marknaden som gäller; förminskas värdet av det ideella ledarskapet ...

Pär (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 08:07

5. Skillnad på skolidrott och idrott i skolan

Hej Åke, självklart borde fler politiker se nyttan av att satsa på den breda idrotten (fysisk aktivitet i någon form). Det skulle leda till bättre hälsa såväl psykisk som fysisk. Och det är något vi jobbar stenhårt för inom skolidrotten, alltså Svenska Skolidrottsförbundet. Idrottsämnet i skolan är något annat. När det inte ges möjlighet till idrott i skolan (där det dessutom är mycket teori som skulle kunna läggas på NO, SO och hemkunskap)) är skol-if ett mycket gott komplement som erbjuder lekfull fysisk aktivitet i direkt anslutning till skolan. Kolla gärna in för dig närliggande Klågerupskolans IF, Årets idrottsförening i Skåne alla kategorier 2012. Skolidrottsförbundet erbjuder också tidig utbildning i ledarskap och demokrati, något vi ser som viktigt i dagens samhällsklimat. Läs gärna mer på skolidrott.se Sedan tycker jag att det är onödigt att spä på politikerföraktet med inledningen i din text om "sopor till Bryssel". Hälsningar "Lill-Ålen"

Åke Stolt (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 09:35

6. Politikerkritik

Hej Pär, Om man vill kan man tyda all kritik av politiker som politikerförakt. Kvar står faktum att till EU skickar vi Marita Ulvskog, Alf Svensson, Gunnar Högmark, Marit P. och ett gäng till, politiker som bäst-före-datumet gått ut för härhemma. Plus ett gäng okända "varor" som ännu inte hamnat på hyllorna i den svenska "butiken". Jag gillar inte ordet förakt. Och tycker sällan det är motiverat att använda det. Kritik, raljans och lite ironi däremot kan vara på sin plats.

Pär (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 10:11

7. Kritik har jag alls inget

Kritik har jag alls inget emot. Men att beskriva människor, politiker, som sopor för att plocka hö-hö-poäng... Och vi har ju också yngre politiker, som Federley, och nya som Post, som kandiderar. Sedan vore det kul om du också reagerade på den huvudsakliga delen av mitt inlägg. Känner du till Skolidrottsförbundets verksamhet?

Olof (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 10:38

8. Det är inte bara det att

Det är inte bara det att dagens ungdom i allt för hög grad är både överviktiga och rör sig för lite. Vi har också ett drog- och alkoholproblem som börjar likna det som för ca 100 år sedan gav nykterhetsrörelsen ett uppsving och som definitivt inte höjer medellivslängden.

Glenn (inte verifierad)

tors, 2014-05-22 14:17

9. Stort tack för artikeln om

Stort tack för artikeln om att vi eventuellt kan uppnå pensionsåldern i motsats till att vi blir allt fler som kommer att bli 100 år. Vi som försöker fömedla den kunskap vi förvärvat och använt inom idrotten och hälsa ut till ”vanlig folk” är lika frustrerade som du. Det finns så mycket vi skulle kunna bidra med, men när man inte ens inom idrotten tar vara på den intärna kunskapen så är problemet väldigt stort. Kan nämna massor av exempel inom idrotten där ovärderlig kunskap aldrig förmedlas till andra, inte ens inom samma gren/idrott. Det finns en ”samhällsrisk” att vi faktiskt blir äldre trots all barnfettma och osunt leverne, men för mig handlar det mindre om hur länge vi lever utan vilken livskvalitet vi har när vi blir äldre. Den fysiska hälsan, som vi faktiskt till stor del kan påverka, avgör förutom livskvaliteten också vårt framtida sammhälles ekonomi. Boken ”100 åringen som klev ut genom fönstret och försvann” kommer kanske i en ny tappning med modifierad titel om bara några år. Ingen lär kunna förstå ”klev ut”. Är övertygad om att du skulle kunna sätta en riktigt bra titel på denna bok och samtidigt fylla den med tänkvärt innehåll. Önskar alla en fin dag och ett långt friskt liv! Glenn
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.