Det är så man får mag-Qatar…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Qatar är en absolut monarki där empiren bestämmer allt. Beslutar, lagstiftar, dömer. Han badar i olja och pengar.
Ståtliga och exklusiva byggnader uppförs i mängd i Qatar, många byggda av gästarbetare som för låga löner tvingas jobba mycket hårt och dessutom bo under sådana här förhållanden. Foto: Yvonne Åsell, SvD/TT

 

Så när han bestämmer, för att imponera, visa världen och höja statusen på sitt land, köper han det han vill ha. Sim-VM i december, handbolls-VM som snart stundar, friidrotts-VM 2019 och, russinet i kakan; fotbolls-VM 2022.

Precis som i Sotji

För att förverkliga sina projekt, resa storstilade arenor i sitt lilla emirat i Persiska viken, hämtar han arbetskraft från Nepal, Indien, Pakistan, Filippinerna etc.

De arbetar under närmast slavliknande förhållanden. Enligt internationella fackliga inspektörer har minst 1400 av dem fått sätta livet till för att förverkliga emirens drömmar.

Vi känner igen mönstret från vinter-OS i Sotji i fjol.

En diktator gör som han vill för att framstå i all sin glans och idrottsvärlden tittar beundrat på utan att protestera.

Det borde väl vara nog nu. Icke.

Men inga protester...

Svenska Handbollförbundet, t ex, agerar istället aningslös kurir åt empiren och vidarebefordrar, utan att blinka, Qatars uppenbara mutförsök vidare till svenska mediarepresentanter.

För att få optimal publicitet från så stora delar av världen som möjligt, erbjuder sig det rika Qatar - som inte ens betalar de löner arbetarna förtjänat - att bjuda journalister på resan och uppehållet under handbolls-VM. Erbjudandet har gått via det Internationella Handbollförbundet till bl a Svenska Handbollförbundet och ut till tidningsredaktioner i de deltagande länderna. 

Istället för att returnera mutförsöken, offentligen protestera och, t ex, hota med att backa ur/ställa in, hoppar handbollens organisationer på tåget, förmodligen i förhoppning om, att emirens generositet också skall ge handbollen en större uppmärksamhet än den kanske annars skulle få.

Som bilindustrin och motorjournalister

I en tid när tidningarnas ekonomiska muskler tunnas ut finns alltid risken att fala redaktörer faller för frestelsen.

Försök att köpa journalister görs, dessvärre med framgång, i åtskilliga länder. Jag har väl i min naivitet trott att det inte skall kunna vara en framgångsväg i Sverige. Hoppas fortfarande att svenska tidningsredaktioner står emot. 

Osmakliga relationer mellan branscher som skall granskas och den s k fria pressen är ingen nyhet. Bilindustrin har - tyvärr också med framgång - begagnat sig av den i många decennier. Även åtskilliga svenska motorjournalister har genom åren rest till mässor och presentationer av nya bilar på bilföretagens bekostnad.

Hoppas att de kan stå emot

Hoppas sportredaktionerna står emot och hellre stannar hemma om ekonomin är ansträngd.

Men det är illa, mycket illa, att Svenska Handbollförbundet inte agerar, säger ifrån, gör sin stämma hörd i sin internationella organisation.

I ljuset av detta behöver man knappats vara konspiratoriskt lagd för att förstå hur lätt det är att köpa arrangemang för den som har råd. Ingen tror väl att fotbolls-VM 2022 hamnat i Qatar utan att den falaste av de fala, FIFA-presidenten Sepp Blatter och hans närmaste, fått ekonomisk ersättning av betydande mått.

Det finns väl ingen anledning i världen att ge Qatar fotbolls-VM av andra skäl.

Affärer med tvivelaktiga

Det är bekant, att stora företag betalar agenter och regimer för etableringar i diverse länder, att storkoncerner använder sig av mutor för att få göra storaffärer med tvivelaktiga regimer.

Jag skrev, i samband med vinter-OS i Sotji, att det är oansvarigt av Internationella Olympiska Kommittén, som förfogar över världens mest attraktiva arrangemang, de olympiska spelen, och det mest kända varumärket i världen efter Röda Korset, att inte också ställa krav.

Att inte bara dela ut arrangemang utan också garantera att de genomförs utan mutor och se till att de arbetare som gör jobbet också får drägliga arbetsförhållanden och lön för mödan.

Bara de kan ställa krav

Det är bara de högst ansvariga idrottsorganisationerna och de multinationella företagen som de samarbetar med, som kan ställa kraven, säga ifrån, kräva kontroll och mänskliga arbetsförhållanden.

Internationella Olympiska Kommittén har skändligen svikit sina ideal. FIFA med dess nuvarande ledning har jag inget förtroende för. Handbollförbundet bryr sig uppenbarligen inte heller.

Det är bedrövligt. 

Man kan få mag-Qatar för mindre.

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2015-01-13 11:39

1. Utmärkt Åke...som vanligt...

Utmärkt Åke...som vanligt...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.