Stjärnlöst – inte chanslöst

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vägen mot VM: Nyss var det jul – snart är det fotbolls-VM. Herregud vad tiden går.

Våren dröjer men igår kröp Janne Andersson fram ur snön som en vintergäck och tryckte lite försiktigt på VM-knappen. Ett kärt återseende efter fyra månader. Det är märkligt vad trygg man känner sig i hans sällskap.

Förbundskapten Janne Andersson presenterar truppen till landskamperna mot Chile och Rumänien under en pressträff i Solna. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Jag följde presskonferensen som man numera med lätthet gör via datorn och när Janne öppnar munnen och presenterar en trupp så känns det som att vi har ett landslag som åker till Ryssland i sommar för att minsann ta för sig och kliva fram ett steg. Han ingjuter hopp och man hoppas att det inte är bedrägligt.

Man blir ju inte lika trygg när man tittar ut över fotbolls-Europa och följer de spelare som han får hålla tillgodo med. Det är inte någon kill-your-darlings-situation direkt. Snarare lite Kajsa Vargskt ”man tager vad man haver.”

Ingen världsstjärna

Ingen världsstjärna längre – vilket naturligtvis inte hindrar journalister på presskonferensen att fråga Janne Andersson hur han förhåller sig till att ”Zlatan öppnar för landslaget.”

Så obegåvat. Så meningslöst. Till och med en klok fotbollskännare som TV4:s Olof Lundh nedlåter sig till en sådan infantilitet.

För det första: Zlatan har inte öppnat för landslaget. Han bjuder in journalister till ett affärsprojekt, han håller liv i sin karriär genom att säga att han kan längta tillbaka till landslaget, han vill vara aktuell och svarar lite gåtfullt, men han säger faktiskt också att landslaget inte är aktuellt eftersom han inte spelar.

Janne Andersson är ett under av lugn och respekt inför frågeställarna, men jag vill tro att han ensam i sin kammare om kvällen undrar vilka jävla dårar som inte fattar att Zlatan och landslaget är ett avslutat kapitel. Även om Zlatan spelade på en hyfsad nivå.

Och det var inte det vi såg i höstas, det var undermåligt. Zlatan är 37 år snart. Han spelar inte fotboll. Han har haft en allvarlig skadad. Han har tackat nej. Han är bara en människa. Fattar inte folk det?

Nej, Janne Andersson får hålla tillgodo med en samling hyfsade fotbollspelare som man måste ingjuta hopp och tro i och skapa ett lag som är större än vad spelarna ens förstår.

Janne inte populärt

Det finns 128 380 Jannar i Sverige. Jan är ett namn med tyskt ursprung och betyder lite fritt översatt ”Gud har förbarmat sig”.

Jo, det kan man ju lugnt påstå att han gjorde den fjortonde november när VM-platsen säkrades i Italien.

Janne Andersson är mycket populär i Sverige. Namnet Janne platsar dock inte bland de hundra vanligaste pojknamnen.

Det kanske krävs en VM-framgång för att mammor skall döpa sina barn till Jan igen.

Allt kommer att koncentrera sig till den 18 juni, öppningsmatchen mot Sydkorea. Där måste en VM-överraskning grundläggas, där kan ett fiasko i värsta fall ligga och lura. Måste-matcher mot de ”lätta” brukar inte vara Sveriges starka sida. Men nu har vi ju Janne…

Det är nog den matchen – och därmed ett offensivare och matchägande spel – som måste ligga i fokus nu när landslaget samlas för träningsmatcherna mot Chile (Friends 24 mars) och Rumänien borta tre dagar senare.

Truppen uttagen, fri från överraskningar. De flesta lär komma med till VM. Där världsmästarna Tyskland och svårspelade Mexiko också gör oss sällskap i gruppen. Inte blir det lätt. Blir Albin Ekdahl frisk? Det är han ju sällan. Hinner Robin Olsens nyckelben läkas? En given Number One i målet vill man minst av allt ersätta med något oprövat.

Sker inga under

Det sker inga under. Det tänds inga stjärnor över en natt. Det föds inga underbarn i snödrivorna. Det ligger inga jokrar och gömmer sig i ett korthus någonstans. Vi ser knappt några ”klädda kort”. Tyvärr.

Man hade väl hoppats att någon ur den duktiga U-landslagsgenerationen skulle slå igenom med dunder och bra men Alexander Isak är ännu en förpuppad Amiral och Carlos Strandberg i Malmö har ännu inte klivit upp på lyxhyllan. Ingen supertalang står redo, ingen magi att vänta; det blir ett gammalt hederligt svenskt resande teatersällskap som drar iväg.

Rätt typiskt då att regissör Andersson talar i termer av ”roller” och att ”repetera vårt spel” inför det som närmast stundar. Han nämnde inte ordet ”understudy” men det är det man menar i teatervärlden med sådana som står redo, standby, inhoppare och rollersättare om de ordinarie inte kan.

Janne tycker sig ha bra beställt med sådana. Ersättarna. För som vanligt är många skadade, andra ur form och bänkade lite varstans. Stjärnlöst men inte chanslöst som vi fick se i kval och playoff fjol.

Men det skall vi inte längre prata om. ”Nu får vi sluta vara glada”, sa Andersson.

Jovisst kan vi rätta till anletsdragen och se ut som Buster Keaton några månader. Bara vi får le lite i sommar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.