Besvikelsen växer i Malmö

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Jag har Sveriges vackraste väg - genom den underbara Pildammsparken i Malmö - till allsvensk fotboll. Jag cyklar dit med en ljusblå själ, falskeligen emballerad i en boett av tillkämpad objektivitet. Med ålderns rätt, efter mer än femtio år av journalistisk neutralitet, har jag kommit ut som ”ljusblå”. Det hindrar mig inte från att koppla på min kritiska blick när jag ser något som mest liknar ett påbörjat haveri.

Det här var spelartruppen som skulle klara av att förlänga MFF:s gyllene år.Men årets upplaga av "de ljusblå har inte infriat förväntningarna hittills i allsvenskan. Och besvikelsen växer bland fansen. Foto: Andreas Hillergren / TT

Malmö FF var allas favorit, klubbens egen analys slutar i att laget är bra nog för guld i höst och ett framgångsrikt kval till Champions League. Ingen trupp i Allsvenskan är bredare och bättre än MFF:s har jag fått höra, både utifrån och ”inomskärs”.

Och det kanske mest bedrägliga av allt; efter en ny förlust, 1-2 mot IFK Göteborg på hemmaplan, framhärdade likväl tränaren Magnus Pehrsson att ”vi har ett lag och ett spel som kan ta SM-guld.”

Självbildsanalysen görs just inte djupare än så.

Grus i maskineriet

Efter åtta spelade allsvenska matcher har den allsvenska storfavoriten gjort tio mål och släppt in tretton på åtta matcher. Blott tre segrar. Mot lagen som i skrivande stund är placerade på tionde (Djurgården), tolfte (BP) och trettonde (Elfsborg) plats.

Det ligger sju lag före, det är åtta poäng upp till serieledande Hammarby (med en match mindre spelad).

Om guldet ännu inte malts ner till sand så är det i alla fall inte mera än grus kvar. Och det stör maskineriet.

Jag har från allra första början värjt mig mot påståendet att MFF 2018 skulle ha den bredaste och bästa truppen och därmed äga förutsättningen för ett nytt guld.

Inte tillräckligt bra

Mer än en fjärdedel av Allsvenskan är spelad - Malmö FF vinner inte guldet i år. Ty även om det statistiskt lätt går att räkna ut hur ekvationen skall gå ihop för att MFF skall hamn överst i tabellen, så stupar det på det vanligaste och helt logiska skälet att spelarna (och möjligen inte tränaren heller) är tillräckligt bra.

MFF är ensam i Sverige om De två stjärnorna (tjugo guld) och är 2000-talets klart bästa lag i Sverige. Guld 2004, 2010, 2013, 2014, 2016, 2017.

Framgångsrika kvalmatcher och gruppspel mot Europas stjärnlag under 2014 och 2015 gjorde klubben till den överlägset rikaste i svensk idrott genom alla tider. Snudd på en halv miljard.

Möjligen bedövad av detta faktum men också med en logisk tilltro till pengarnas makt i fotbollen, trodde vi oss ana en svensk utmanare i europeisk toppfotboll mera varaktigt. 

För hur skall svensk fotboll annars kunna ta språnget, hur är ett lyft mot i varje fall hygglig europeisk mellannivå möjlig utan ekonomiska muskler, byggda med hjälp av den ”pengadoping” som Champions League erbjuder.

MFF skulle rusa ifrån, skaffa sig ett ointagligt försprång, kunna konkurrera på spelarmarknaden, dra till sig ännu mera finansiärer; framgångsspiralen såg inget slut.

Ett mer än svagt Champions League-kval i fjol, en rent bedrövlig start på det allsvenska 2018.

För dåliga värvningar

Det är klubbens egen självbildsanalys som kanske förvånar mest. Att man talar om sitt lag som vore det av samma klass som de senaste åren.

Jo Inge Berget, Anders Christiansen, Anton Tinnerholm, Erdal Rakip var fyra betydande guldspelare som försvann.

Ersättarna är bleka kopior eller inga kopior alls.

Sportchefen Daniel Andersson har hyllats (och aldrig kritiserats) av klubbens hovreportrar för sina spelarköp. Just nu pågår rättegången mot Kingsley Sarfo, åtalad för våldtäkt i två fall mot minderårig. Sarfo var ett problembarn redan i Sirius men ingenting nådde märkligt nog MFF:s öron innan man slängde tio miljoner i sjön på en spelare som aldrig mera kommer att ta på sig den ljusblå tröjan.

 Och alldeles oavsett det hade han aldrig lyft laget om han spelat. Bonke Innocent kom från Norge med superlativer i släptåg men har bott på en bänk på Malmö stadion för blivande A-lagare sedan han kom hit.

Erik Larsson kan inte alls fylla tomrummet efter Tinnerholm, Fouad Bachirou (från Östersund) är en Potter-skolad finlirare men föga hotfull. Han oroar aldrig motståndarmålet. Sören Rieks och Arnor Traustason har hittills inte visat att de passar väl in i MFF.

Saknar kreativitet

Klubben skaffade sig en plattform att växa ifrån men det som nu (inte) händer ger också en fingervisning om att inte ens ökad guldhalt och hundratals miljoner räcker för att växa ur ett trångt, svenskt mode och nå de stora vidderna. Det tycker jag känns lite dystert.

Det sägs vara för mycket taktik och teori runt laget (jag har länge undrat över Jens Fällströms roll i sammanhanget, han sitter och tittar i en dator hela matcherna) men likväl; bara Brommapojkarna har släppt in fler mål.

Det kreativa spelet är nästan obefintligt. Carlos Strandberg har visserligen gjort några mål på sistone men både han och Jeremejeff saknar teknisk funktionalitet. Strandberg spåddes en lysande framtid men har inte utvecklats alls. 

Killen är bara 22 år och är i sin sjunde (7) klubb. Det säger någonting. En tydlig kreatör finns i laget, blott 19-årige Mattias Svanberg. Han har stora delar av säsongen befunnit sig 40-50 meter från motståndarmålet.

Det och lite annat - alla meningslösa, torftiga inlägg bland annat - får mig att tvivla också på tränaren Magnus Pehrssons förmåga att få det här laget att sväva en bit ovanför den svenska ankdammen.

Fotnot: efter att texten skrevs har Malmö FF förlorat i Cupfinalen mo Djurgården som vann med 3-0. Det innebär att kritiken ökar i styrka i Skåne. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.