Skräcken slog klorna i oss alla

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den 11 september 2001 befann sig Idrottens Affärers krönikör, Åke Stolt, i Salt Lake City för att lära känna staden som i februari året därpå skulle arrangera olympiska vinterspel. Intervjua de ansvariga efter korruptionsskandalen, resa runt till arenorna tillsammans med representanter för Sveriges Olympiska Kommitté, lära känna staden. Han var då sportchef och krönikör för Sydsvenska Dagbladet. På morgonen väcktes han av sin hemmaredaktion sekunderna efter att det första planet flugit in i World Trade Center. För att erinra om hur också den olympiska rörelsen skakades om av terrorattentatet för tjugo år sedan publicerar vi den krönika han lämnade till sin tidning timmarna efter katastrofen.

 

 

 

 

(Salt Lake City 11 september 2001)

 

Wells Fargo Center är en trekantig skyskrapa av det mindre slaget, tusentals glasrutor reflekterar en intensiv sol, jag ser den bara ett hundratal meter bort från mitt rumsfönster på Mariott Hotel i Salt Lake Citys downtown. Också en liten skyskrapa, endast femton våningar hög, väcker denna dag skräckkänslan i mig, inte minst eftersom i detta hus, på den översta våningen, huserar Salt Lake Citys olympiska kommitté. Vi satt däruppe dagen innan attacken och talade, märkligt nog, om säkerheten. Vi förvånades över att inga uniformerade vakter stod posterade utanför huset, men Salt Lake City är en lugn och timid stad som mormonerna välsignar och där den grova kriminaliteten är låg.

Nu är huset i total chock. Ett hus som inrymmer en vital del av den världsomfattande olympiska rörelsen, just nu på högtryck inför de vinterspel som invigs den åttonde februari nästa år, är en hotad byggnad.

De olympiska spelen har alltsedan attentatet mot palestinierna i München 1972 rustat för säkerhet att stå emot terrorattacker. Inget evenemang på jordklotet tilldrar sig så stort, samlat mediaintresse som ett olympiskt spel. Där gömmer sig en del av faran. Här förbereds nästa olympiska spel i USA och därför slog skräcken ner som en förlamande kramp i det olympiska högkvarteret i Salt Lake City.

Vi var fyra svenska journalister som strax efter klockan nio på morgonen tog oss innanför svängdörrarna till Wells Fargo Center sekunderna innan dörrarna låstes och spärrades och en vakt  förklarade att OS-högkvarteret var stängt. Men presschefen Bruce Dworsack kom, grå av förtvivlan, ner och mötte oss och tog med oss i hissen upp till sitt kontor samtidigt som en annan säkerhetsvakt röt: ”Evakuera  hela huset omedelbart!”

Dworsack tryckte likväl upp hissen, vi fick komma in på plan femton där SLOC (Salt Lake City Olympic Kommitté) huserar och där ett meddelande just anlänt per telefax från stadens OS-president Mitt Romney - han som fick ta över efter mutskandalen 1998 - och hans närmaste man, med meddelandet att allt var väl. De råkar nämligen befinna sig i - av alla ställen denna dag - New York och Washington - för att var och en på sitt håll annonsera den olympiska eldens väg genom USA fram till OS-invigningen. Det blev i ögonblicket en närmast makaber upplysning. En eld för fred skall så småningom brinna och forslas över hela USA men glöden, entusiasmen falnade till noll på bara några ödesdigra minuter när tv-bilderna förmedlade det ofattbara.

Bruce Dworsack tog de sista kontorsflickorna och oss med sig och lämnade OS-högkvarteret med orden: ”My most terrible day.” Han hoppades kunna återvända på onsdagen men ingen visste något.

I hotellobbyn satt bara tysta människor framför tv-apparaterna. Normalt stålsatta, självsäkra, rutinerade programledare i de stora amerikanska tv-kanalerna hördes svikta i rösten och sucka av obegriplig fruktan och uppgivenhet över det skedda. När president George W Bush talade till folket var tystnaden för några minuter otäckt påtaglig.

Salt Lake Citys innerstad är stora byggnader och lite folk. Den ger också normalt ett lite ödsligt intryck både dag och kväll. Nu var den bara en stilla, sörjande och förlamad stad. Glädjen och entusiasmen över att under det närmaste halvåret få vara en stad i världens centrum, hade förbytts i nedstämd sorg.

Alla frågor vi hade tänkt ställa om arenor, biljetter, vädret - som hade nämnts som den stora risken för spelen; det kan slå om från bitande kallt till försommarvärme på bara några timmar - kändes plötsligt bara meningslösa.

Säkerheten behöver vi inte längre fråga om. Mitt Romney slipper  sätta sig i det där mötet för att be om extrapengar till sitt ”försvar”. Washington och Bush tar över. Hur än de närmaste månaderna utvecklas och även om spelen kommer att genomföras, så blir ingenting som det var tänkt. Under OS kommer vänner och fiender att finnas på samma plats och hela säkerhetsapparaten att förvandlas från diskret och lågmäld, som aviserats, till påträngande militärisk med flygförbud och högsta beredskap.

Den svenska olympiska ledningen, med IOK-ledamoten Gunilla Lindberg och SOK-ordföranden Stefan Lindeberg i spetsen, finns just nu i Salt Lake City. På tisdagskvällen skulle de välkomnat samtliga vintertruppens förbundskaptener och besöka alla olympiska arenor. Men här råder flygförbud. Man behöver bara se in i deras ansikte för att förstå att olympisk medaljjakt inte är det som finns i deras tankar just nu.

Och jag kom att tänka på den trevliga flickan och hennes föräldrar som jag samtalade med på Svågertorps station innan jag åkte hemifrån. Hon skulle tillbaka till sitt hem på Manhattan och vi talade om hur rent och fritt från våld Manhattan blivit.

”Man är aldrig rädd i New York längre”, sa hon.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.