En målskytt, värd sin vikt i guld...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är kvällar som den i Chorzow som de starka orden brukar tränga sig på.

Men katastrof och tragedi hör inte hemma här. De är för andra, sorgligt drabbade, att bruka.

Vi får sucka över att Janne A. inte kunde ge oss den glädjeinjektion som han tillbett Tage D. om att få sprida i dessa onda tider.

VM utan Sverige är också stort - men känslolöst.

Martin Lewandowski, 33-år, och imponerande effektiv. Han satte straffen hur säkert som helst och visade vägen för sitt lag. Målskytten, ständigt på språng, sysselsatte svenska försvaret hela tiden.

Janne Anderssons framgångsrika svit är bruten. Magin fanns inte där. Det stora problemet - trots ett offensivare landslag än på länge - är ineffektiviteten.

För mitt i den trista känslan finns också de starka intrycken av att Sverige gjorde en alldeles utmärkt match.

En lovande generation

Janne Andersson fick frågan av en TV-reporter - och blev lite stingslig - om spelet i matchen  mot tjeckerna, som de ändå vann, skulle räcka mot Polen.

Det hade det nog inte gjort men i Chorzow, den gamla svenska lyckoarenan, gjorde Sverige en mycket bättre match, med tanke på chanserna tillräckligt bra för att vinna.

Det är fyra år till nästa VM. En lång resa ute i mörkret, låt vara med chansen att spela till sig en plats i EM om två år.

Men det är en förbundskaptens klart viktigaste uppgift att ta sitt lag till VM-slutspel. Det allt annat överskuggande. Andersson misslyckades, det är trist och tungt för honom, svårsmält för en synnerligen talangfull, spelskicklig och offensiv årgång svenska fotbollspelare som det hade varit spännande att se i VM framåt vintern. De hade klarat sig bra där men räckte inte till i en skoningslös ödesmatch.

Ekonomiskt avbräck

Det är väl ett ekonomiskt avbräck dessutom på minst 100 miljoner för förbundet, svårvärderade PR-förluster för fotbollen, det är tomt och trist. Det är ju VM som skapar de starka minnena, som gör avtryck och föder nya generationer. Det här laget hade varit värt en VM-chans. Där finns embryon till stor fotboll. Stundtals fick vi se den i det polska regnet den här kvällen.

Vi kan prata oss varma över Kristoffer Olsson eminenta dirigentskap i den första halvleken, Jesper Karlströms resoluta och respektlösa spel som Albin Ekdahls ersättare, över Lindelöfs kaptensansvar och Marcus Danielsson förmåga att till och med plocka bollarna av Robert Lewandowski.

Men så förivrar sig Karlström och drar på sig en straff och Lewandowski missar inga straffar. Och så gick Danielsson bort sig och Zielinski kunde pricka in 2-0. Kanske var Robin Olsen alltför tveksam i sin utrusning, backade hem, men hade nog inte hunnit ändå och Olsen kan vi ändå inte lasta. Han kom igen med tre räddningar i världsklass, så smällen i Chorzow kunde blivit ännu mera smärtsam.

Sveriges förvandling

Sverige har genomgått en förvandling sedan Andersson tappat några av sina defensivt starka krafter och fått ersätta med lite lättare och framåtlutade pjäser. Det har ruckat på hans ritningar en aning, det är inte samma aggressivitet i försvarsspelet över hela planen. Sverige har förvandlats från ett lag som tog segrar och mästerskapsplatser med starkt försvarsspel, löpande, kraft och energi, till ett lag som spelmässigt håller högre klass men där större risker tas och effektiviteten saknas.

Sommarens EM-stjärna Emil Forsberg hade chanserna att ge Sverige ledningen, men skotten blev för tama, Kulusevski fick möjligheten men krånglar lite i onödan, Alexander Isak gjorde en strålande match med bollerövringar och framspelningar men inte heller han kunde växla in spelövertaget i protokollets pluskolumn.

Sverige hade både spelövertag och chanser som kunde räckt till en seger men den avgörande skärpan saknas.

Det hjälpte varken med den nya yngre generationens spännande tillskott, Anthony Elanga, eller en Zlatan på övertid i ett sista försök på sluttampen. I desperation blir det sällan kloka beslut och på trötta ben och med en hjärna som redan räknat ut att chansen håller på att rinna laget ur händerna, var matchen vid 2-0 redan förlorad.

Andersson sitter säker

Polen har världens effektivaste forward i sitt lag - Lewandowski - och det är som när Sverige hade Zlatan i sina bästa år. En spelare större än laget; då går det att vinna också matcher när inte allting fungerar.

Jag kan inte klandra Janne Andersson. Han tog ut det absolut bästa laget, det såg ut att fungera tillräckligt bra. När målen uteblev och Sverige hamnade i underläge spelade han både poker och Hela havet stormar i en byteskarusell som vi aldrig tidigare sett honom snurra igång. Men med kniven på strupen är man nog beredd att göra vad som helst för att överleva.

Som sagt; en förbundskapten i Sverige anställs med ett stort huvuduppdrag: Tag landslaget till VM! I de flesta länder tas VM-platsen för självklar, men i många andra är beställningen liktydig. Ett misslyckande kan ofta betyda avsked på grått papper. 

Det är inte aktuellt i Sverige. Och bör naturligtvis inte vara det. En förbundskapten blir inte mera framgångsrik än vad spelarna tillåter. De är tekniska, fyndiga, rörliga och intressanta. Vet inte när jag såg en svensk trupp med så många talangfulla, offensiva spelare.

Det är de skarpa rivjärnen och den tunga hammaren som saknas.

För övrigt håller jag på Ukraina och till att få skingra tankarna med lite allsvensk fotbollsrevy i all enkelhet. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.