Stjärnorna som faller ifrån

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

De stora stjärnornas sista parad på röda mattan. Många som tappat sitt lyster.

Det blir gladiatorernas uttåg för många i den här VM-turneringen.

Det är de mindre nationerna som roat mest så här långt. Japans lag har en oemotståndlig charm.

Thiago Silva, den elegante brasilianska mittbacken, numera i Chelsea. Men 38-åringen har sett sina bästa år. från

Många stora lag lever inte lever upp till förväntningarna. Av flera orsaker.

Allt för försiktigt spel, alltför lite attack, alltför många sömniga första halvlekar. 

VM-turneringen ligger förstås helt fel i tid. Det  drabbar de bästa spelarna från de största klubblagen i de mest anrika nationerna. Ligorna pågick till veckan inför VM. Ingen normal uppladdning. Alltför många som spelat alltför många matcher. För de riktigt stora har det varit ligaspel och , cuper, Champions- eller Europa League. 

Och det blir ingen semester efter VM heller. Ligorna drar igång direkt. Det blir ett onormalt hårt slitage som säkert kommer att sätta sina spår under våren. Kanske spelar också rädslan för skador in. Det är klubbarna som betalar lönerna, det är där det krävs att göra rätt för pengarna. Visst försiktighet kan skönjas.

VM för sista gången

Det är en lång rad spelare som vi sannolikt ser i ett VM för sista gången.

Lionel Messi, 35, i ett Argentina på uppåtgående efter en trög start. Messi kan fortfarande slå passningar som ingen annan, men kvickheten finns där inte som förr och de magiska genombrotten uteblir. Det är inte han som driver laget. Han har fortfarande en magisk trollstav att leka med men han är för lite delaktig.

Christiano Ronaldo, 37, Portugal. Har också fått känna på tidens brutala påverkan också på de bästa. Han har sin spänst, han kan fortfarande göra ett och annat mål men förmodligen är han i dagsläget mera intresserad av miljarderbjudandet från shejkerna. 

Luka Modric, 37, den förra VM-turneringens bäste spelare, är den piggaste av ”pensionärerna” och har mest inflytande på sitt lag (Kroatien) . Hans blick för spelet, i ett större perspektiv, är outstanding. Det räcker nog inte hela vägen för Kroatien ändå.

Robert Lewandowski, 34, har gjort massor av mål i sina nya klubb Barcelona, är alltjämt en av världens mest effektiva målskyttar men omgivningen (Polen) kan inte ge honom den hjälp han behöver. Tre assist hittills ändå.

Thomas Müller, 33, får väl symbolisera den tyska generation som nu måste få en ansiktslyftning. Tyskarnas uttåg ur VM-turneringen är det tyngsta hittills. Tyska pressen skoningslös. Fiaskostämpeln kräver ett starkt tvättmedel för att få bort.

Christian Eriksen i Danmark är bara 30. Det är ett underbart mirakel att han spelat efter vad som hände för ett år sedan. Men bristen på attackvilja beror mycket på Eriksens alltför tillbakalutade hållning. Danmark, som spelade semifinal i EM, som gjorde ett suveränt VM-kval, obesegrade, hittade aldrig sin fantastiska spelrymt i detta VM. En av de stora besvikelserna.

Olivier Giroud, 36, Frankrike. Ingen fullgod ersättare till skadade Benzema. Men det kan bli ett värdigt avsked ändå. Frankrike har ju så mycket annat och kan vinna VM.

Manuel Neuer, 36, adjöss med honom också. Tysken har i många år varit en av världens bästa målvakter, men de är en klen tröst nu när Tyskland kapsejsade så totalt.

Thiago Silva, 38, en mittback i världsklass i många år med en blick för spelet och en placeringsförmåga som få. Men åren har tärt och snabbheten är inte riktigt där. Men håller han kan Brasilien vinna VM.

Edison Cavani och Luiz Suarez, båda 35, gör sitt sista VM för Uruguay. Kan försvinna redan nu i helgen.

Sergio Busquetz, 34, Spaniens spindel på mittfältet. Bildade under de gyllene åren världen bästa mittfält tillsammans med Xavi och Iniesta när Spanien vann EM 2008 och 2012 och VM däremellan. Förlust mot Japan men hankade sig kvar med ett nödrop.

Pepe är 39. Alltjämt kapabel, inte lika elak som förr men nu sjunger han på sista versen i ett bollskickliga Portugal.

Japan vinner många hjärtan

Det finns några till ur en gyllene generation för världsfotbollen som nu tackar för sig. Vår svenske Zlatan har hört dit men missat den stor scenen när Sverige inte räckt till. 

Tror aldrig vi haft så många starkt profilerade världsstjärnor som på en och samma gång tvingas gå i landslagspension.

Anmärkningsvärt kan man tycka med så många spelare fullt kapabla i så hög ålder nu när fotbollen är så tuff, spelet går så fort och matcherna är så många.

Roligast hittills

USA:s frejdiga spel, sensationen Marocko men framför allt detta underbara Japan. Inte så många attacker mot mål men vilken fart, vilken snabbhet, vilken teknik och med en fantastiskt förmåga att stjäla bollar och göra det juste. Och försvarsspelet som tagit gadden ur både Tyskland och Spanien. Man blir glad av att se japanerna och deras inställning och outtröttlighet. Jag tror inte de spelar någon VM-final men hjärtan har de vunnit över hela världen.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.