"Jag är bekväm med att navigera här"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hon är kvinnan som antar utmaningen att ställa sig upp och förklara att hon vill bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Hon blev inte en av de tre (Lars-Christer Olsson, Hélène Barnekow och Fredrik Reinfeldt) som valberedningen valde utan hon och även Jens T Andersson  förklarar ändå att de är intresserade. Till sammanhanget hör att valberedningen också ska ha skrivit till alla röstberättigade att och Caroline och Jens inte är "lämpliga kandidater" eftersom de båda är anställda av förbundet som landslagschef respektive hållbarhetschef.

Idag skriver Caroline om situationen.

Jag kandiderar till ordförande för Svenska Fotbollförbundet för att jag vill vara med och ta svensk fotboll till nästa nivå, där förbundet är ett med föreningarna och distrikten, där vi satsar på tydligt ledarskap och där vi länkar ihop bredd och elit och ser hur de kompletterar varandra för att skapa ett hållbart fotbollssverige.

Brinnner för inkludering

Jag brinner för den inkludering som fotbollen skapar – på alla nivåer och oavsett förutsättningar. För det krävs ett öra mot marken – från förbund till förening och från förening till förbund, och det kommer jag fokusera på om jag blir ny ordförande för SvFF. Jag har sedan jag började arbeta på SvFF alltid prioriterat att vara ute bland distrikten och föreningarna, det är där det händer.

Jag vill arbeta på ett transparant sätt där förbundet är ett med distrikten. För det tror jag det krävs ett ständigt öra mot marken för att förstå svensk fotboll på riktigt. Är vi lyhörda mot distrikten och deras olika förutsättningar kommer vi få det enklare att göra skillnad på riktigt genom distrikten som goda ambassadörer och genom ett ömsesidigt samarbete.

Det är våra distrikt och hela vägen till våra föreningar som gör att svensk fotboll är just svensk fotboll.

Ledarskap är något som jag brinner för, och just det är något som jag kommer att vilja prioritera och sätta på agendan ännu tydligare inom svenska fotboll. Ledarskap – från förbund till förening, kommer vara ett prioriterat område för mig. Vi behöver ha en tydlig hållning från SvFF om vad vi har för förväntningar på såväl oss själva inom SvFF men också inom hela vägen ut till distrikt och föreningar.

Svensk fotboll är stora nog att göra skillnad på riktigt! Vi är Sveriges största idrottsförbund och behöver ta ansvar för hela fotbollssverige och alla som är och vill vara en del av den. Vi har genom vår storlek också stort ansvar. Vi behöver säkra så vår vision om ”att så många som möjligt ska spela fotboll så länge som möjligt i en sådan bra miljö som möjligt”. Vi arbetar varje dag med dessa frågor, men behöver säkra så verkligheten ute bland föreningarna i praktiken speglar den vision vi har. Det kommer jag vilja fokusera på.

Elit och bredd kompletterar varandra

För min del är det självklart att oavsett kön, ålder, bakgrund eller socioekonomiska förutsättningar ska du kunna spela fotboll utifrån dina förutsättningar. Det är svensk fotboll. Fotbollen är en samhällskraft och vi har ett ansvar som Sveriges största idrott att se till att vår vision uppnås för hela fotbollssverige.

Det är viktigt att vi – tillsammans i hela fotbollsrörelsen – skapar en gemensam grund för svensk fotboll, där elit och bredd kompletterar varandra. Utan vår bredd kommer vi inte kunna bygga framgångsrika landslag, och det är vägen dit som är viktigast. Om vi ska nå vår vision, och bygga en hållbar svensk fotboll, behöver vi ha goda insikter i att bredden är det som föder eliten och vår elitverksamhet är den som inte sällan inspirerar till att börja drömma om att bli fotbollsspelare.

Det perspektivet kommer jag tillsammans med alla, från förbund till föreningar, att fokusera på om jag blir ny ordförande.

Idrottens roll i samhället får större och större betydelse och jag vet att min tidigare erfarenhet inom politiken – där jag mycket väl känner till hur politik och myndigheter fungerar och där jag känner mig bekväm med att navigera i den sfären det kommer fotbollsrörelsen ha nytta av med mig som ordförande. Detta i kombination med mitt brinnande intresse för fotboll och föreningsliv är bra och relevanta erfarenheter i uppdraget som ordförande för Svenska Fotbollförbundet.

Jag har arbetat inom fotbollen i flera år, och brinner för att göra skillnad i samhället.

Om jag blir vald till ny ordförande kommer jag att göra allt jag kan för att ta svensk fotboll till nästa nivå, och driva på frågorna ytterligare inom jämställdhet och inkludering. För vi är stora nog att kunna göra skillnad för hela samhället.

Caroline Waldheim

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.