Nu måste IOK-presidenten bekänna färg

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen en svensk idrottsledare på den internationella arenan att vara stolt över.

Det är ett underbart klipp från Internationella Fäktförbundets kongress i Lausanne som DN lagt ut när den svenske fäktaren Otto Drakenberg står rakryggad som en stark demokrat bland skränande diktaturvänner.

Det är ett skandalöst beteende vi ser. Ett tecken i tiden dessvärre.

Thomas Bach, IOK:s president, Det ska bli intressant att se hur han hanterar anmälan från Svenska Fätförbundet.

Det var när Drakenberg försökte diskutera hbtq-frågor, kvinnors rättigheter och olämpligheten i att ge Saudiarabien VM för juniorer som det brakade löst. Skrän och skrik, störande rop, slammer och oväsen. Allt för att tysta svensken. En fullständig skandal vid en internationell kongress i ett s k demokratiskt förbund. Man kan ju börja undra.

Rakryggad hållning

Otto Drakenberg lät sig inte tystas. Han kväste diktatorerna och deras vänner, han fortsatte, han sa det han ville säga och elegant och spydigt dessutom. ”Mitt plan går inte förrän i morgon så passa på att ta er tid att vara odemokratiska.”

Det var en suverän snytning. En underbar replik

Nu tänker det Svenska Fäktförbundet anmäla ledamöternas beteende och de störande momenten till Internationella Olympiska Kommittén. Jag hoppas att han inte har för stora förhoppningar. 

Thomas Bach och hans församling har inte gjort sig kända för att stå upp mot diktatoriska fasoner dessvärre. Det senaste från det hållet är antydningar om att man man ta tillbaka de ryska idrottsmännen i stugvärmen igen.

Flera ledamöter försökte tysta Drakenberg, han uppmanades till och med av Internationella Fäktförbundets vice ordförande att sluta prata. Men Drakenberg stod rakryggat upp för sin sak. Han flydde inte, han fäktade. Storartat!

Otto är en lämplig SOK-bas

Läste i Svenska Dagbladet att krönikören Anders Lindblad föreslog att Drakenberg borde väljas till ny ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté när det den 20 april blir dags att välja en ersättare för Mats Årjes som fått kliva av efter att ha åtalats vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna på ett tåg i somras.

Utan att känna Drakenberg det minsta är jag beredd att hålla med Lindblad. En man med sådan resning kan göra betydligt större nytta för svensk idrott än vad som erbjuds honom inom det lilla fäktförbundet.

Namnet lät bekant men jag hade ärligt talat inte en aning om honom eller hans cv. Nu har jag läst på och vet att han är utbildad civilekonom, styrelseordförande i några svenska företag och i Fäktförbundet och att han till nyligen var koncernchef i livsmedelsföretaget Scandi Standard. 

Han har både EM-silver och ett antal SM-guld i värjfäktning (lag) och att han till och med är havskappseglare och ingick i seglartruppen i OS i Söul.  Sporter lite utanför min intressesfär. Det skulle onekligen vara en kometkarriär i svensk idrotts ledning om han blev SOK-bas.

Demokrater i minoritet

Det är hög tid att Sverige plockar fram ledare - det gäller både inom idrotten och politiken - som inte svassar underdånigt för hotande diktatorer utan vågar gå upp i talarstolen och säger ifrån. Det är en farlig utveckling vi ser med odemokratiska stater som köper sig allt större makt i idrottsrörelsen. Genom ägande, förtroendeposter eller genom att skaffa sig (ohederligt förstås) arrangemang som skall tvätta av deras smutsiga byk. Demokraterna är i minoritet. 

Drakenberg hade naturligtvis ingen chans att vända majoriteterna vid valet i Laussane, det blev förkrossande övervikt för dem som tycks se Saudiarabien som en helt problemfri spelare på den stora sportarenan.

Om inte de stora paraplyorganisationerna IOK, Fifa, IAAF och andra mäktiga förbund håller emot kommer det inom överskådlig tid att kunna betyda slutet för den demokratiskt styrda idrotten i världen.

Otto Drakenberg är värd all respekt. Men från fäktpositionen blev han ändå ”musen som röt.”. Från en högre och större position kan han göra så mycket mera. SOK-bas? Ja, det kan bli ett succéval.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.