Nu måste IOK-presidenten bekänna färg

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen en svensk idrottsledare på den internationella arenan att vara stolt över.

Det är ett underbart klipp från Internationella Fäktförbundets kongress i Lausanne som DN lagt ut när den svenske fäktaren Otto Drakenberg står rakryggad som en stark demokrat bland skränande diktaturvänner.

Det är ett skandalöst beteende vi ser. Ett tecken i tiden dessvärre.

Thomas Bach, IOK:s president, Det ska bli intressant att se hur han hanterar anmälan från Svenska Fätförbundet.

Det var när Drakenberg försökte diskutera hbtq-frågor, kvinnors rättigheter och olämpligheten i att ge Saudiarabien VM för juniorer som det brakade löst. Skrän och skrik, störande rop, slammer och oväsen. Allt för att tysta svensken. En fullständig skandal vid en internationell kongress i ett s k demokratiskt förbund. Man kan ju börja undra.

Rakryggad hållning

Otto Drakenberg lät sig inte tystas. Han kväste diktatorerna och deras vänner, han fortsatte, han sa det han ville säga och elegant och spydigt dessutom. ”Mitt plan går inte förrän i morgon så passa på att ta er tid att vara odemokratiska.”

Det var en suverän snytning. En underbar replik

Nu tänker det Svenska Fäktförbundet anmäla ledamöternas beteende och de störande momenten till Internationella Olympiska Kommittén. Jag hoppas att han inte har för stora förhoppningar. 

Thomas Bach och hans församling har inte gjort sig kända för att stå upp mot diktatoriska fasoner dessvärre. Det senaste från det hållet är antydningar om att man man ta tillbaka de ryska idrottsmännen i stugvärmen igen.

Flera ledamöter försökte tysta Drakenberg, han uppmanades till och med av Internationella Fäktförbundets vice ordförande att sluta prata. Men Drakenberg stod rakryggat upp för sin sak. Han flydde inte, han fäktade. Storartat!

Otto är en lämplig SOK-bas

Läste i Svenska Dagbladet att krönikören Anders Lindblad föreslog att Drakenberg borde väljas till ny ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté när det den 20 april blir dags att välja en ersättare för Mats Årjes som fått kliva av efter att ha åtalats vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna på ett tåg i somras.

Utan att känna Drakenberg det minsta är jag beredd att hålla med Lindblad. En man med sådan resning kan göra betydligt större nytta för svensk idrott än vad som erbjuds honom inom det lilla fäktförbundet.

Namnet lät bekant men jag hade ärligt talat inte en aning om honom eller hans cv. Nu har jag läst på och vet att han är utbildad civilekonom, styrelseordförande i några svenska företag och i Fäktförbundet och att han till nyligen var koncernchef i livsmedelsföretaget Scandi Standard. 

Han har både EM-silver och ett antal SM-guld i värjfäktning (lag) och att han till och med är havskappseglare och ingick i seglartruppen i OS i Söul.  Sporter lite utanför min intressesfär. Det skulle onekligen vara en kometkarriär i svensk idrotts ledning om han blev SOK-bas.

Demokrater i minoritet

Det är hög tid att Sverige plockar fram ledare - det gäller både inom idrotten och politiken - som inte svassar underdånigt för hotande diktatorer utan vågar gå upp i talarstolen och säger ifrån. Det är en farlig utveckling vi ser med odemokratiska stater som köper sig allt större makt i idrottsrörelsen. Genom ägande, förtroendeposter eller genom att skaffa sig (ohederligt förstås) arrangemang som skall tvätta av deras smutsiga byk. Demokraterna är i minoritet. 

Drakenberg hade naturligtvis ingen chans att vända majoriteterna vid valet i Laussane, det blev förkrossande övervikt för dem som tycks se Saudiarabien som en helt problemfri spelare på den stora sportarenan.

Om inte de stora paraplyorganisationerna IOK, Fifa, IAAF och andra mäktiga förbund håller emot kommer det inom överskådlig tid att kunna betyda slutet för den demokratiskt styrda idrotten i världen.

Otto Drakenberg är värd all respekt. Men från fäktpositionen blev han ändå ”musen som röt.”. Från en högre och större position kan han göra så mycket mera. SOK-bas? Ja, det kan bli ett succéval.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.