Nu måste IOK-presidenten bekänna färg

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Äntligen en svensk idrottsledare på den internationella arenan att vara stolt över.

Det är ett underbart klipp från Internationella Fäktförbundets kongress i Lausanne som DN lagt ut när den svenske fäktaren Otto Drakenberg står rakryggad som en stark demokrat bland skränande diktaturvänner.

Det är ett skandalöst beteende vi ser. Ett tecken i tiden dessvärre.

Thomas Bach, IOK:s president, Det ska bli intressant att se hur han hanterar anmälan från Svenska Fätförbundet.

Det var när Drakenberg försökte diskutera hbtq-frågor, kvinnors rättigheter och olämpligheten i att ge Saudiarabien VM för juniorer som det brakade löst. Skrän och skrik, störande rop, slammer och oväsen. Allt för att tysta svensken. En fullständig skandal vid en internationell kongress i ett s k demokratiskt förbund. Man kan ju börja undra.

Rakryggad hållning

Otto Drakenberg lät sig inte tystas. Han kväste diktatorerna och deras vänner, han fortsatte, han sa det han ville säga och elegant och spydigt dessutom. ”Mitt plan går inte förrän i morgon så passa på att ta er tid att vara odemokratiska.”

Det var en suverän snytning. En underbar replik

Nu tänker det Svenska Fäktförbundet anmäla ledamöternas beteende och de störande momenten till Internationella Olympiska Kommittén. Jag hoppas att han inte har för stora förhoppningar. 

Thomas Bach och hans församling har inte gjort sig kända för att stå upp mot diktatoriska fasoner dessvärre. Det senaste från det hållet är antydningar om att man man ta tillbaka de ryska idrottsmännen i stugvärmen igen.

Flera ledamöter försökte tysta Drakenberg, han uppmanades till och med av Internationella Fäktförbundets vice ordförande att sluta prata. Men Drakenberg stod rakryggat upp för sin sak. Han flydde inte, han fäktade. Storartat!

Otto är en lämplig SOK-bas

Läste i Svenska Dagbladet att krönikören Anders Lindblad föreslog att Drakenberg borde väljas till ny ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté när det den 20 april blir dags att välja en ersättare för Mats Årjes som fått kliva av efter att ha åtalats vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna på ett tåg i somras.

Utan att känna Drakenberg det minsta är jag beredd att hålla med Lindblad. En man med sådan resning kan göra betydligt större nytta för svensk idrott än vad som erbjuds honom inom det lilla fäktförbundet.

Namnet lät bekant men jag hade ärligt talat inte en aning om honom eller hans cv. Nu har jag läst på och vet att han är utbildad civilekonom, styrelseordförande i några svenska företag och i Fäktförbundet och att han till nyligen var koncernchef i livsmedelsföretaget Scandi Standard. 

Han har både EM-silver och ett antal SM-guld i värjfäktning (lag) och att han till och med är havskappseglare och ingick i seglartruppen i OS i Söul.  Sporter lite utanför min intressesfär. Det skulle onekligen vara en kometkarriär i svensk idrotts ledning om han blev SOK-bas.

Demokrater i minoritet

Det är hög tid att Sverige plockar fram ledare - det gäller både inom idrotten och politiken - som inte svassar underdånigt för hotande diktatorer utan vågar gå upp i talarstolen och säger ifrån. Det är en farlig utveckling vi ser med odemokratiska stater som köper sig allt större makt i idrottsrörelsen. Genom ägande, förtroendeposter eller genom att skaffa sig (ohederligt förstås) arrangemang som skall tvätta av deras smutsiga byk. Demokraterna är i minoritet. 

Drakenberg hade naturligtvis ingen chans att vända majoriteterna vid valet i Laussane, det blev förkrossande övervikt för dem som tycks se Saudiarabien som en helt problemfri spelare på den stora sportarenan.

Om inte de stora paraplyorganisationerna IOK, Fifa, IAAF och andra mäktiga förbund håller emot kommer det inom överskådlig tid att kunna betyda slutet för den demokratiskt styrda idrotten i världen.

Otto Drakenberg är värd all respekt. Men från fäktpositionen blev han ändå ”musen som röt.”. Från en högre och större position kan han göra så mycket mera. SOK-bas? Ja, det kan bli ett succéval.

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen