Som att kasta lamm till vargarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Portugal-Sverige 5-2! Det är väl efter så här genanta förluster som den gamla klassiska rubriken ”Avgå!” plockas fram.
Så - Avgå Thomasson! (Nej, jag bara skojar)
INej, inte ett till... sak Hien och Robin Olsen deppar efter ytterligare ett baklängesmål påpå Estádio Dom Afonso Henriques i Guimaraes.Foto: Stefan Jerrevång /Tt

 

Han har ju precis börjat. Han är inte ens uppe i butiken ännu. Han står nere i lagret och inventerar materialet med vars hjälp han skall sälja in sin fotboll till spelarna, Fotbollförbundet, oss. Han har ju sagt det; det är inte spelarnas landslag, det är inte ens hans, det är vårt. Svenska landslaget. Vi skall göra det ihop.

Sämsta jag sett

OK, då försöker vi med det. Vi skall hjälpa till så gott vi kan. I mitt och mina kollegers fall innebär det att analysera, kritisera och förhoppnings berömma. Och tyvärr, ansvaret kan nog ingen förbundskapten lyfta av från sina axlar. 
Så låt oss börja; det är en gammal slogan som lyder ”anfall är bästa försvar”.
Den tesen prövades nu i sin mest extrema variant nere i Portugal, men, sorry Jon Dahl; efter det första försöket den här ljumma kvällen nere i Portugal fick vi veta att den här typen av anfallsfotboll tvingar mig att konstatera: det här var nog det sämsta försvarsspel jag sett ett svenskt landslag prestera. Alltså sedan slutet av 60-talet. Och då var jag ändå med när Costa Rica slog Sverige i VM 1990.
Experiment är en sak. Men det finns en annan att också hålla ett öga på; landskamper i fotboll skall vinnas. Eller i varje fall förloras med i alla fall ett uns av hopp och framtidstro som en liten belöning.
Och det kanske märkligaste av allt; det var ju uppenbart redan efter en halvtimma att Portugal skulle såra ”oss” till döds - men inga märkbara korrigeringar gjordes. När anfallen kom på kanterna var backarna på utflykt någonstans alldeles för långt hemifrån.

Dödsdömt försök

Det är inte fel att pröva. Janne Anderssons modell hade spelat ut sin roll när spelarmaterialet och han inte längre var riktigt kompatibla. Thomasson har ju sagt, klart och tydligt, leende och insmickrande, att nu skall det bli attackfotboll, snabbt spel, underhållning. ”Spelar vi bakåt somnar både ni och jag.” Ungefär så. Han har en spelmodell som i sin offensiva fas bättre harmonierar med de fotbollstalanger som vuxit in i landslagsdressen på senare år. 
Andersson fick aldrig full utdelning på Isak och Kulusevski och de andra som skull forma det nya svenska fotbollslandslaget. Thomasson vet vad han vill ha. Men vet han riktigt hur han skall göra?
Att storma fram och pressa med hela laget mot Europas bollskickligaste lag var dödsdömt. Det går inte - det har flera svenska förbundskaptener försökt tidigare - att spela på de bästas villkor. Här var spelare utlämnade som lamm till vargarna. Portugiserna har förmåga att spela bort en hög press med en enda passning och - det tror jag Thomasson tvingas inse - man tar sig inte till varken EM eller VM med bara offensiv. 
Det måste finnas några rivjärn på mittfältet och, sorry, jag är lika tveksam som tidigare till Mattias Svanbergs och Jens Cajustes kvaliteter i det avseendet. Småeleganta lirare men ingen Ekdahl, ingen Sebastian Larsson. 

Sämsta tänkbara

En match. Motståndaren hette Portugal. Bestämt långt innan man visste vem som skulle ta över landslaget. Det var nog sämsta tänkbara motstånd för just det här första testet. Och det var lite kul att just Lasse Lagerbäck stod i TV6 studio och försökte förklara sakernas tillstånd. Han höll nog inne med en del, han kan ju lätt erinra sig hur man reser sig efter en snyting, att man inte skall döma för snabbt. Jag var själv i Vigo på spanska Atlantkusten - inte så långt från Portugal - när Lagerbäck och Tommy Söderberg gjorde sitt första experiment. Våren 1998. 
Minns efter första träningen Klas Ingessons uppgivna suck i omklädningsrummet, när han fick se mig sa kan:”Åke, kan du berätta - vad faen var det här.” Spelarna hade inte förstått. Det syntes på planen också. 4-0 till Spanien. Vi var många som misstrodde, skämtade om den där pärmen de tittade i, skrev om skrivbordsfotboll och allt vad det var. Nu står han där i studion, Lagerbäck, som den mest framgångsrike förbundskaptenen av alla. Han missade inte ett enda mästerskap och, just i Portugal, 2004 hade Sverige ett lag som mycket väl kunnat vinna EM.
Lagerbäck var väl egentligen Thomassons motsats - försvar är bästa anfall - och det finns många taktiska varianter som kan leda till framgång.
Men med ett försvar som är lika otätt som en nedbrunnen lagård går det aldrig.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.