Färre alerta lag och flera besvikelser

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Spanien, Frankrike, England, Nederländerna.

Så blev det till slut fyra av de stora kvar i EM:s semifinaler fast den här turneringen hela tiden signalerat stjärnfall och de mindre bemedlades revolt.

Stora fotbollsländer? Absolut. Stor fotboll? Bara undantagsvis.

(Mbappé , hyllad som EM-kung före första avspark. Men mästerskapet blev något helt annat än vad både han och andra trodde och hoppades. Foto: Marius Becker/dpa via AP, File) RVSM107

Det finns förstås mycket att reta sig på. Underbart arbetsmaterial för en gammal gnällspik. Jag menar, hur kan två så välutvecklade fotbollsnationer (Portugal och Frankrike), med så mycket samlad begåvning, så mycket teknisk briljans, så mycket kreativitet spela 0-0 i en utslagningsmatch.  Hur är det ens fysiskt möjlig? 

Av med masken

En förklaring kan naturligtvis vara att världens kanske bäste anfallare just nu, Kylian Mbappé istället för att obegränsat få ägna sig åt det han  gillar och kan allra bäst också tvingades in i en ofrivillig lek , Masked Players, och eftersom ingen skrek ”av med masken” behöll han den motvilligt, höll masken, och spelade på så gott det gick trots den obekväma ansiktslyftningen som nöp och kliade och var allmänt obehaglig. Det verkade som att hela Frankrike tappade lite av tron på sin egen förmåga när de visste att olyckan hade bitit gadden av deras giftigaste anfallsvapen. Synd för Frankrike, trist för mästerskapet att inte få se Mbappé i full blom. 

Nåja, det är ju inte slut ännu. 

Fransmännen satte alla sina straffar efter mållösa 120 minuter (utan Mbappé i femmannauppställningen), men, och det måste ifrågasättas igen; varför håller de bara på med den här totalt impotenta fotbollen, varför spela hundratals efter hundratals passningar långt från fiendeland, runt, runt, i sidled och bakåt, halvhjärtat, joggande, alibifotboll, enkla pass för att inte göra bort sig. 

Så mycket feghet, så mycket obeslutsamhet, så totalt riskfritt. 

Man måste riskera för att vinna. Det är ett hån mot alla tillresande, alla miljoners TV-tittare att hålla på med detta bolltrillande utan att ens åstadkomma en målchans värd namnet. 

En feg förbundskapten

Den länge begåvade portugisen Joao Felix blev nu ensam om att missa sin straff när Frankrike och Portugal skulle skiljas åt. Denne Felix som borde fått komma in i matchen långt tidigare och kanske sett till att den avgjordes i riktig fotboll. 

Men den fege, spanske förbundskaptenen Roberto Martinez vågade inte plocka bort den 39-årige Cristiano Ronaldo trots att han väl borde ha sett det vi alla skådat under den här EM-turneringen; han med nummer 7 som en gång var världens effektivaste forward är blott en skugga av sitt gamla jag. 

Möjligen har tiden i Saudiarabien skyndat på hans fotbollsmässiga åldrande men medan den 41-årige Pepe glänst trots sin ålder i det portugisiska försvaret har Ronaldo misslyckats med att överbevisa belackarna som en tid talat om hans storhet i imperfekt. 

Det är som med gamla sångare och andtrutna saxofonister som inte själva märker att det inte alls låter som förr. Att Ronaldo nyttjar sitt starka varumärke så länge han kan är begripligt och enbart hans sak. Men en förbundskapten måste ha modet att tänka på lagets bästa och inte hemfall åt vare sig  nostalgi eller helgondyrkan. 

Tiden springer ifrån oss alla. Tydligast märks det när den som en gång sprang ifrån allt och alla plötsligt inte hinner med längre. Och springa, fort och länge och ofta, det hör dagens fotboll till. Synd att så många glömde av det i den här turneringen.

För mycket brottning

Vad har jag retat mig på mera? Jo, självklart detta otyg som trängt sig in i fotbollen; brottargreppen, armdragningarna, omfamningarna, armarna som vapen uppe i hals- och huvudhöjd. I Spaniens kvartsfinal mot Tyskland (2-1) var det uppenbart, vi har sett det tidigare i åtskilliga matcher, i ligaspel och Champions League också. Det måste bestraffas hårdare. Det är direkt spelförstörande. 

Det är sabotage mot spelets idé. Det har inte med kampen, aggressiviteten att göra. Det är bara tecken på otillräcklighet. Jämför med åttondelen mellan Österrike och Turkiet; frenetiskt, tufft, hetsigt, hårt - men juste, fint och härligt underhållande.

Trodde nog Schweiz skulle knäcka England för varken Bellingham, Kane eller Foden har glänst men Pickford gjorde en fin räddning och alla fem engelsmännen prickade in sina straffar och jag hade inte blivit det minsta förvånad om Turkiet tagit en av semifinalplatserna. Men Nederländarna uppträdde äntligen som flygande holländare i matchslutet och Gapko  kunde signera en intensiv, tempostark forcering med sitt fjärde (skytteligaledning) mål i turneringen. 

Turkiet är ett av lagen som gett den här lite sömngångaraktiga turneringen lite fart och fläkt. Spelare som verkligen offrar sig, inte fegar ur, ger allt över hela planen, springer som galningar. 

Om fotbollen vill fortsätta som världens mest älskade sport behövs just sådana lag med spelare som inte nöjer sig med att aldrig slå bort en boll. Jag är rejält trött uppvisningsfotboll nu.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.