Tragiskt med ett så uselt Italien

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Proletariatet gör revolt Vad kommer vi att minnas, vad kommer vi att säga sedan när EM är slut och Spanien (hoppas jag) står där med pokalen? Att det var kul med alla smånationerna som stack upp, respektlöst, och gjorde livet svårt för de etablerade favoriterna? Eller kanske ännu mera, ännu högljuddare och tydligare; visst var det väl, om inte en revolution så i alla fall en liten revolt vi fick se. 

En italiensk supporter inser vilket elände han har hamnat i. Hans landslag har aldrig varit så uselt som nu.Foto: Ariel Schalit, AP Foto.

 

Då tänker jag förstås på lag som Slovakien, Georgien, Slovenien och några till, en hel hög av nationer från det gamla östblocket, som inte låtit sig förföras av den alltmera utbredda bollinnehavsfixeringen utan tutade på efter egen mall; välorganiserat, stabilt i försvaret, kontringsskickligt, målinriktat. 

Ett lag att beundra 

Det har ju blivit en trend att alla (nästan) vill spela som Barcelona en gång gjorde, eller som Manchester City på senare år, när de varit som mest obenägna att tappa bort bollen, som hellre spelat till närmaste man, i sidled, börjat om, duttat i försvaret men alltför sällan tagit risker, brutit linjer, letat målchans eller skjutit.
 Klart att de blev förebilder ändå eftersom de bevisligen vann både inhemska och internationella ligor och cuper tack vare att de hade råd (eller tyckte sig ha råd) att köpa till sig de bästa spelarna. 
Det ser vi ju i dagens EM också; de lagen som i förväg förväntades vinna gör det oftast till slut ändå, även när de varit pressade och hårt ansatta. Därför att det till sist oftast är de skickligaste individualisterna som avgör matcher. De som det finns ett smalt urval av, de som kostat mest, de som har de stora förväntningarna på sig. 
Som Bellingham och Kane i Englands 8-delsfinal mot Slovakien. Det går ju inte annat än att beundra. Och visst vill vi ha så många som möjligt av fotbollens konstnärer kvar inför den stora vernissagen. Inte att de sviker och gör tavlor. 
Men man kan också bara älska lag som Slovakien; starkt, modigt, välorganiserat, outtröttlig. Som föste det stolta England allt närmare förnedringen och galgen där tabloidpressens skarprättare stod redo att starta motorsågarna. 
Slovakien är ett utmärkt exempel på lag som tar det lilla de får av smulorna från den rikes bord och lyckas laga något riktigt gott av det. Som tar den enklaste och snabbaste vägen till mål utan att överdriva sicksackandet, småduttandet, bakåtspelet och bollinnehavet, alibifotbollen. 

Den tafsande bollen 

Danmark håller till någonstans i mellanrummet mellan ideologierna. Förr var det lirarnas lag, Laudruparnas anda som rådde. Sedan kom en kort period av svensk träskofotboll (som gav EM-guld i Sverige 1992) och nu senast, EM för tre år sedan tycktes Danmark vara ett fullvärdigt internationellt lag med alla ingredienser på plats. Nu gjorde danskarna ett gruppspel utan att förlora, men också utan att vinna. Så där lite mittemellan. 
Och visst, jag gillar ju VAR eftersom rättvisan alltid skall segra men nog var det väl maximal otur för danskarna som i alla fall störde tyskarna genom regn och åska och läktarorkaner och till och med tog ledningen (Joakim Andersen) tills det visade sig att han hade för stora skor. 
Tekniken visade att han var en centimeter offside. Och då blir det ju plötsligt lite löjligt. Att bolljävlen sedan också nuddade hans hand som gav tyskarna straff var ju bara mera än bedrövligt för danskarna - och honom. 
Visst, teknik för mesta möjliga rättvisa, och VAR är väl en sak, men skall verkligen inte en boll få vara en boll, skall den också få ha censorer och uppträda som en liten tjock gubbe som smyger omkring och viskar om vilka han tafsat på. 
Det var då för väl att den geniale Musiala fixade ett 2-0-mål så att inte den skvallrande bollen fick avgöra allting. 

Den spanska flugan 

Jag kan inte minnas att jag någonsin tidigare sett ett italienskt lag så andefattigt som i årets EM. Alla rosor till Schweiz som imponerar stort och inte gav italienarna en chans. Lilla Schweiz som var en räddningsplanka förr, alla lag som fick Schweiz i sin grupp hade två segrar hemma redan innan kvalet startade, laget som gjorde sitt första internationella mästerskap 1994, VM i USA, tack vare den populäre och smarte förbundskaptenen, Sverigebekantingen Roy Hodgson. 
Nu spelar de som ett blivande finallag. Men italienarna, herregud; helt fantasilösa, utan fart, utan idéer, utan profiler, utan dirigent. Hur kan allt ha rasat på tre år, från Europamästare till en totalt impotent skara spelare. Och dessutom i världens vackraste fotbollströjor. 
Nu är det bara att hoppas att Spanien håller distansen ut. Laget har imponerat mest av alla. Med rörelse, fantasi, med spelare som vågar ta risker, utmana, dribbla, inte bara som rent alibi hållit bollen i rörelse på handbollsvis, som så många andra. Spanien visar också på den nya vägen med mera mod, mera attack och med spelare som både levererar och underhåller. 
Spansk fotboll blir förhoppningsvis den spanska fluga som lever - inte bara en sommar. 

Åke Stolt

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.