"Hamrén är rädd för Zlatan"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Den brutala ärligheten; det är nog den jag tycker allra bäst om i Zlatan Ibrahimovics bok om sig själv – ”Jag är Zlatan”, tonsäkert spökskriven av David Lagercrantz så att det inte skall dofta finkultur utan rått talspråk a la Rosengårdska.

Det är ju annars risken med självbiografier att de återger berättarens version men väjer för den innersta sanningen.

Inte Zlatan. Han skonar ingen. Allra minst sig själv.

Om en skådespelare gjort det samma...

Och det är egentligen det mest remarkabla; att han i allmänhetens ögon, hos recensenter och högaktningsfullt bugande krönikörer smiter igenom också den skärselden med hjälp av sitt charmfulla leende.

Herregud, här åker karln, till och med sedan han blivit välbetald spelare i utlandet, hem och gör skurkstreck som knappast hade passerat om det hade gällt en skådespelare, en politiker eller för all del Patrik Sjöberg.

Han slår på käften, umgås med kriminella, kraschar bilar, skjuter bomber i brevlådor, ”råkar” få två kundvagnar gratis genom kassan på Ikea, han kör en bil i 300 knyck och sätter sig själv och andra i livsfara.

Varför blir ingen upprörd?

Ja, säg det han inte gör, omväxlande på rätt och fel sida om lagens gräns, men alltid nära. För kickarnas skull. Det är inga pojkstreck, han är inte tolv år, han är fullvuxen, han är mångmiljonär, men han gör buset ändå.

Och ingen tycks bli upprörd.

Det hedrar honom att han inte förställer sig, inte förskönar, inte utelämnar ens det mest besvärande. Men han ber inte heller om ursäkt. Zlatan är Zlatan.

Hans egna villkor gäller överallt

Han gör vad han vill. Han lever sitt liv på sina egna villkor. Och han har sannerligen något att berätta. Något som förklarar mycket av hans storhet och hans problem. Förklarar men inte försvarar.

Det är en mycket läsvärd bok när man väl kalibrerat in hjärnan på den typ av språk som ofta talas men lyckligtvis inte så ofta skrivs. Här passar det.

Mycket kan förklaras men själv blir jag nog aldrig klok på den där Barcelonahistorien. ”Du har inga pungkulor”, sa han till tränaren Pep Guardiola.

Hur kunde han tro annat?

Det visar kanske varför just Italien passar honom så bra. Ett land som till helt nyligen styrdes just av två pungkulor.

Zlatan har kommit otroligt långt, längre än de flesta, på sin envishet, sitt artisteri, sin revanschlusta, sin ilska, sitt egensinne; men det var kanske storvulet i överkant att tro sig om att kunna styra det lika egensinniga Katalonien.  Eller i varje fall den stoltaste av alla klubbar, FC Barcelona.

Och att kalla Messi skolpojke är nog att missförstå hackordningen. För om det nu var en konflikt mellan honom och Zlatan som tvingade Guardiola att välja en tupp i hönsgården, så måste väl det ha varit ett av de enklaste valen. Här var Messi Mästaren, Zlatan lärljungen.

Han blev förloraren, förstås

Inte med bästa vilja i världen kan man påstå något annat än att Zlatan gick som den store förloraren ur det interna kriget i Barcelona.

Zlatan är i slutet av karriären. Alltjämt genial i sin speluppfattning men inte magisk som förr, inte samma dödliga hot man mot man, inte lika kvick i matadorens ”sanningens ögonblick.”

Det är naturens obönhörliga behandling även av de geniala.

Men med den naturliga respekt han inger är han alltjämt en auktoritet både på planen och i alla andra offentliga rum.

Hamrén har misslyckats

Han nästan skräms. Jag tror att Erik Hamrén, den svenske förbundskaptenen, är rädd för honom. Och jag är lite undrande över hans hantering av Ibrahimovic.

Det var förunderligt att han besökte Zlatan i hans hem för att diskutera deras gemensamma framtid i landslaget.

Vilka villkor Zlatan ställde vet jag inte, men jag undrar om en solitär som Zlatan verkligen är den ideale kaptenen i ett lag. En kapten bör leda trupperna där ute på fältet och riktigt den typen av karaktär är inte Zlatan. Han borde istället även där få vara den upphöjda stjärnan som servas och utnyttjas rätt. Där har Hamrén misslyckats.

”Jag är Zlatan” är nog den ärligaste idrottsbiografi jag läst. Det hedrar Zlatan att han inte bara blottlägger geniets våndor och sina egna förtjänster utan så naket vänder den fula, ibland lite respektlösa sidan mot läsarna. Det gör min respekt för honom ännu större.

En fenomenal bok om ett av de största fenomenen genom alla tider i svensk idrott.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

AG (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 11:46

1. Zlatan i Barca

Instämmer med sista två meningar i artikeln. Resten kan diskuteras, men jag lämnar de flesta moment för diskussioner åt någon annan. Situationen i Barca däremot är mycket speciell, tycker jag. Man kan inte förneka att Zlatans start i Barcelona var någonting av smekmånaden. Han gjorde ju mål oftare än Messi. Guardiola kan inte har kommit ut vinnaren i situationen. Det ser ju ut som en mobbning av en underställt. Det händer tyvärr oftare än det skrivs om just i idrottsrörelsen. Många barn med svårare bakgrund och även talangfulla ungdomar fryses ut och/eller mobbas pga ledarnas oförmåga att respektera individer och hitta kontakt med de man har ansvar för. Har personligen sett detta på olika nivåer i olika idrottsföreningar. Tyvärr. Zlatan berättade sin sanning och man kan lätt förstå hans frustration om att inte få rak kommunikation från sin chef...

gp (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 12:02

2. FC Barcelona är knappast att

FC Barcelona är knappast att betrakta som en del av en idylliserad idrottsrörelse, där alla förväntas vara goda vänner och duttandet med bollen är kvoterat enligt mossiga sosseregler. Zlatan kom till världens bästa lag och försökte erövra Katalonien på ren entusiasm. Det höll några månader. Men när krav restes på att han skulle rätta in sig och försöka förstå fundamenten i lagets spel, då sprack det hela. Messi protesterade, därför att den nye svensken inte förstod att lagets anfallsspel byggde på att alla skulle röra sig och inte låsa sig vid en enskild position. Zlatan nöjde sig med att parkera i mitten, vilket hänvisade Massi till en högerytterplats. I det sammanhanget valde Guardiola att försvara den spelidé som det tagit årtionden att ”sätta”. Jag säger: Heder åt en tränare som vet vad han gör. Att Zlatan inte förmår se saken ur det perspektivet säger bara att han aldrig skulle köpts av klubben.

AG (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 12:19

3. Idrottsrörelse i sig är ingen

Idrottsrörelse i sig är ingen idyll för en som vill lära sig att vinna. Idrotten har väldigt lite med demokratin att göra. Det är en tuff värld. Ingen tveka om det. Jag skulle själv ge heder till en tränare som kan stå för sina prinnciper och skapar vinnande lag. Pep växte upp i Barcas akademi, spelade för de, blev tränare. Han kan deras filosofi, självfallet. Man allt tyder på att han saknar verktyg att hantera lagets all tillgångar. Intressant motbild är ju faktiskt Maurinho, som verkar vara välrustad i sådana frågor.

gp (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 12:30

4. Guardiola ser sin trupp som

Guardiola ser sin trupp som en samling kuggar. De flesta av hans spelare är också inne på det resonemanget. De vet att det lönar sig att tänka så, eftersom laget oftast vinner sina matcher. Zlatan låter däremot trivialiteter som spelidéer komma i andra hand. Först herre på täppan, ”sedan kan ni beställa, grabbar.” Guardiola spiller ingen tid på sådana figurer. Tanken om José Mourinho instämmer jag i till fullo. Han är en manipulatör och fick i den egenskapen antagligen anstränga sig till max för att få ut högsta möjliga effekt av Zlatan under åren i Inter. Sett på det sättet kanske man kan tycka att han borde ha sett till så att Zlatan hamnat i Real Madrid (bland de andra uppblåsta tröjförsäljningsfenomenen). Men så lär det aldrig bli. Mourinho kanske har sett och hört tillräckligt för att vilja utsätta sig för detta en gång till?

Max (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 13:41

5. Intressant syn på saken, dock

Intressant syn på saken, dock var det sagt att Zlatan skulle värvas för att ha ett annat sätt att spela på. Att det sen inte stämde och att Guardiola inte ville spela på annat sätt kan ha gjort konflikten större. Anpassa dig eller dra.

Andy (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 16:52

6. Exakt. Det var ju det som var

Exakt. Det var ju det som var hela grejen. I början fick de ju också en ny dimension till spelet. Och samtidigt resultat. Och inte minst variation. De som inte gillar Zlatan gillar inte hans person. Det kan inte vara fotbollen. Zlatan är störst.

gp (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 16:56

7. Käre Andy

Kanske längst. Kanske tyngst. Men definitivt inte störst. I höst har han mest påmint om en stationär grindstolpe. Det som blev hans fall i Barcelona börjar nu påverka landslaget på samma sätt.

AG (inte verifierad)

tors, 2011-11-17 17:30

8. Störst?

Tycker inte om superlativer i ö h. Det blir meningslösa jämförelser vem är större. Poänglöst. Zlatan förtjänar all respekt för sin fotboll, sin ärlighet och sin stil. Ok att inte alla gilla den, men respektera ens rätt att ha egen stil bör man. Han har rätt, att ha sin stil och leva sitt liv utan att bli fördömt. Precis som vem som helst, egentligen. Dessutom, står ju Zlatan själv för konsekvenser, eller hur? Max (tors, 2011-11-17 12:41) tog upp en inte alls oviktig poäng att Zlatan köptes för ett spel. Man betalar inte historiens näst högsta belopp bara för att kolla om spelaren kommer passa in i gänget. Även om gänget är en av världens bästa fotbollsklubbar.

Lars (inte verifierad)

fre, 2011-11-18 06:07

9. Zlatan den Zlatan

Tycka vad man vill. Men det är bara att passa på att njuta medan tid är. Karriären är på sluttampen som vi alla ser. Faktum är att Sverige inte kommer ha en motsvarande stjärna på fotbollshimlen på många många årtionden framöver. Jag är 40 år och tvekar på om jag hinner se fler svenska stjärnskott av den digniteten. Vi får vara generösa och medge det en gång för alla. Att mumla om Larsson, Brolin, Edström, Nilsson och spelare från tiden då världen gick i svartvitt är bara löjligt. Den bittra sanningen är att om Z hetat Johansson och haft ett nordiskt utseende så hade han varit nationalhelgon, tror banne mig kungen och drottningen fått flytta för att ge plats. Måste även passa på att hålla med Åke om att vår käre förbundskapten verkar vara jätteskraj för sin stjärnspelare. Helt säkert en delförklaring till de svaga insatserna i blågult. Ett ursvagt (grunt sportsligt?) ledarskap kan skymtas..

Marcus Haglund (inte verifierad)

fre, 2011-11-18 09:15

10. Åke Stolt

Ännu en träffsäkert text av Åke Stolt. Sydsvenskan har verkligen blivit en urusel tidning på sportsidorna sedan Stolt lämnade och Anja Gatu tog över. Gatu skriver krönikor som är fullständigt ointressanta. Stolt skrev krönikor som ALLA läste, även dem som var ointresserade av idrott. Kom tillbaka och dra SDS upp ur träsket!

anders widen (inte verifierad)

fre, 2011-11-18 10:39

11. FC Barcelona - Zlatan

gps analys är bra - Barcas spel behärskar inte Zlatan som fungerar bättre som italiensk gipsgubbe - stillastående targetspelare som väntar på den perfekta passningen från duktiga medspelare som så tydligt saknades på Wembley i tisdagskväll, där återigen Zlatan levererade noll. Laget lyfte sig i andra halvlek och spelade både snabbare och mer fantasirikt. Respekten för Zlatan är alldeles för stor och något lagkaptensmaterial är han verkligen inte. Men för den skull glömmer vi inte hur han klackade oss kvar i Portugal EM mot Italien (och fick ett fett anbud från Juventus) men också inte straffmissen mot Holland i samma turnering som förpassade oss därur. En artist men som sådan erratic!

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

sön, 2011-11-20 19:55

12. Zlatan

Vi måste konstatera några saker: Åke Stolt kan sin Zlatan. Zlatan är (och har aldrig varit) en lagspelare. Varken i MFF,där jag hade nöjet att se ett stort antal matcher, eller i övriga klubbar. Han förutsätter att övriga spelare skall förse honom med bollar (eller förvalta intelligenta passningar som han serverar). Det skall tränarna se till i sin planering. Han tenderar att bli "större än sin idrott" i lag efter lag. I landslaget har vi inte en Messi eller någon annan som kan förvalta hans spelideer. Zlatan klarar inte att anpassa sitt spel till vårt landslags nivå. Därför fungerar han sällan i landslaget. När han inte deltar tillåts övriga att växa. Hamre'n har ett problem.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.