Boxarna får alltid ta smällen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag kände en medicinsk professor en gång, Olov Lindahl hette han, klinikchef i Linköping, som hävdade att idrottens företrädare var dåliga på att också informera om riskerna. I de stora, svulstiga parollerna var det alltid idrottens förtjänster som betonades.

Han kallade fotbollen ”en ortopedisk knäsjukdom.”

Men det är ju värre än så. Tusentals idrottande ungdomar drabbas varje år av hjärnskakning, ibland kanske utan att diagnostiseras och utan att ta det nödvändiga uppehållet för att sviterna skall försvinna.

Lite huvudvärk får man ta

Det är match nästa vecka och lite huvudvärk är väl inte hela världen.

Ishockey, fotboll, utförsåkning och ridning, populära sporter men med inbyggda risker för inte minst huvudskador.

”Bara inom ishockeyn räknar man med 160 hjärnskakningar per tusen speltimmar och lag”, säger den ortopediska kirurgen vid Sahlgrenska sjukhuset, Sanna Nestius.

Och ändå. När resultaten av hennes forskning publiceras är det boxarna som får ta smällen. Det är så typiskt. Så förenklat, snedvridet och felaktigt.

Proverna normala efter två veckor

Istället för att tala om riskerna i de vanligaste sporterna, där de flesta utövarna och de största farorna finns, så vinklas hela rapporteringen på Sanna Nestius ytterst vaga konklusion; åtta av tio boxare hade förhöjda värden i hjärnvätskan av fyra proteiner som utsöndras i samband med smällar mot huvudet.. Efter två veckor var proverna helt normala hos de flesta.

I amatörboxningen finns mycket stränga regler för när skadade boxare får gå sin nästa match. Vem mäter en fotbollspelare som får en stenhård boll i skallen eller en hockeyspelare som knuffas in i sargen med huvuden före?

Skaderiskerna i hockey och fotboll är oändligt mycket större än i boxning och, som forskningen också säger, ”det går inte att säga att dessa personer (de undersökta boxarna, alltså) drabbas av bestående hjärnskada.

Hellre boxning än ridning

Men det var faran med boxningen som slog igenom i medierna, inte den betydligt mera alarmerande statistiken från de stora, breda sporterna. För att inte tala om olyckorna i hemmet och på lekplatserna, där de flesta av de rapporterade 20 000 hjärnskakningarna i Sverige sker.

Smala forskningar och tendentiösa rapporteringar är ingen betjänt av. Idrotten är fantastisk men inte riskfri. Att peka ut den lilla, lilla boxningssporten när skadefrekvensen är så oändligt mycket större på andra håll ger felaktiga förutsättningar för hur riskerna skall minimeras och hur föräldrar och barn skall göra sin val av aktivitet.

Jag skulle hellre skicka mitt barn till boxningslokalen än till ridhuset.

Män bättre än kvinnor

Hjärnan är ett spännande forskningsområde. Karolinska institutet har i psykologiska tester visat att fotbollspelare presterar mycket bättre än kvinnor och män i allmänhet, när det gäller förmågan att snabbt lösa uppkomna problem.

Som Messi när han hittar en omöjlig väg för bollen genom skogen av försvarande ben eller Marta, när hon i sin nya Tyresötröja ignorerar det faktum att hon står med ryggen mot målet när bollen kommer och hel ”blint” lyfter bollen med ena foten och klackar den i mål med den andra.

Därmed inte säkert att Messi löser Spaniens ekonomiska dilemma eller att Marta kan förgöra fattigdomen eller knarkkungarna i sitt hemland.Det finns ju något som heter ”specifik begåvning”. Jag känner en som har hjärnan full av stationer och tågtider. Han har ingen glädje av det. Blir bara mera förbannad än alla andra när tågen inte håller tiden.

En bräcklig damallsvenska

Så Marta är nog en större tillgång för underhållningen än för forskningen. I år skall hon bära hela damallsvenskan.

Det är en skakig industri. Allsvenskans kvalitet står och faller med bräckligheten och den osäkra kontinuiteten i amerikansk fotboll. Bisarrt egentligen.

Lite över 200 åskådare på premiären Jitex - Malmö. Ett Malmö, mästarlaget, som såg ekonomiskt fallfärdigt ut i våras innan den delägande hudkrämsdirektören smorde in truppen med lite mera guldfärg för att hålla skenet uppe.

Ett guldslott på sandgrund

Damallsvenskan är ett guldslott på sandgrund.

Att USA eller Allsvenskan är de i stort sett enda alternativen för fotbollens kvinnliga stjärnor visar, att Fifa har oändligt mycket att göra och hur lätt de flesta stora fotbollsländer (utom Tyskland) ännu tar på den kvinnliga fotbollens utveckling.

Det dröjer nog femtio år till innan Europa blir en jämställd, het fotbollsmarknad.

Hoppas Marta har en bra pension då.

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Fakta

Krönikan publiceras också på www.skaneidrotten.se

Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.