"Det ambulerande apoteket"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det tog lång tid innan Sverige avreglerade apoteksnäringen och jag vet inte ens om det är bra. Det lättaste sättet att få tag på piller har under överskådlig tid varit att ansluta sig till det ambulerande apotek som går under namnet Tour de France. Andra etapplopp på cykel icke att förakta.
"Lance Armstrong har ljugit så länge att han till slut trodde på sig själv", betonar Åke Stolt i veckans krönika. Foto: Thao Nguyen, AP Photo


Vid sidan av Ben Johnson-skandalen – den olympiske 100-metersvinnaren från Söul 1988 som än idag måste betecknas som den störste fisken som fångats på bar gärning under ett OS – är den slutgiltiga domen över cyklisten Lance Armstrong den mest uppseendeväckande dopingskandalen. Ben Johnson möjligen lite mera överraskande. Cyklisterna har ju i alla tider rullat omkring på däck uppblåsta av misstankar.

Dimridåer, förnekelser, lögner

Och mönstren går hela tiden igen. Dimridåer, förnekelser, lögner och så i slutändan ett analyserat, orent urinprov, diskning, vanära, ekonomiskt ras och, i flera fall, döden.

Lance Armstrong har ljugit så länge att han till slut trodde på sig själv, dansken Bjarne Riis gjorde likadant. Det norska cykelförbundets avgående chef, Steffen Kjärgaard, en gång hjälpryttare åt Armstrong i US Postal-stallet, levde med lögnen i femton år innan han ”kom ut” som fuskare.

Doping är ett gammalt påfund. Redan antikens idrottshjältar knaprade fårtestiklar (testosteron) för att orka mera. När hjulet väl var uppfunnet var cyklisterna snabbast till pillertrillarna. Det första dödsfallet bland dopade cyklister noterades så tidigt som 1886. Men det var först när dansken Knud Enemark - efter att i flera kilometer utmattad ha släpats fram av lagkamraterna i det olympiska lagtempoloppet i Rom-OS 1960 – rasade omkull och avled som de olympiska höjdarna vaknade upp och insåg att dopingfrågan var ett brännande hett ämne att ta i.

Cykelförbundet med sämst moral och irriterande slapphet

Internationella cykelförbundet var visserligen snabbast av alla med att införa tester (Tokyo-OS 1964) men har också genom åren visat sämst moral och irriterande slapphet inför problemet.

Jag minns ett cykel-SM i Uppsala i början av 60-talet, en vinnare kom i mål med ögon lika stora som medaljen och när jag hörde mig för hos sportens veteraner fick jag veta, att det delades ut en ”kick” i flytande form inför de sista ansträngande kilometerna. Det ingick i serviceutbudet.

Jag har genom åren förstått att dopingkulturen varit lika självklar i cykelsporten som mobbingen på Lundsberg.

Och det låter skevt och falskt när den internationelle cykelbasen, efter utredningarna som bevisat Armstrongs skuld, nu säger att ”det inte finns plats för Armstrong i cykelsporten.”

Hyckleri i decennium

Som om han inte vetat. Som om inte det internationella cykelförbundet varit i symbios med de stora arrangörerna och stallen, d v s de företag för vilka Tour de France, Giro d´Italia m fl är till idrottsevenemang förklädd marknadsföring.

De har levt i detta hyckleri i decennium efter decennium. PR-värdet, produktplaceringen, marknadsföringen och den enorma reklam det innebär att bara ha en cyklist i etappledning under en TV-sänd timma, har övervägt riskerna och det eventuella obehaget att behöva svälja en och annan dopingskandal.

OS-vinnaren från Aten-OS 2004, Tyler Hamilton (också han en gång i US Postal-stallet) påstod i sin bok att 90 procent av cyklisterna är dopade. Jag tror honom. För om stjärnorna nu åker fast, hur mycket har då inte alla hjälpryttarna fått stopp i sig för att ”bära” dem i mål?

Tror inte ens på svenskarna

Och jag tror inte ett dugg på dem – inte ens svenskar – som säger sig ingenting ha sett, ingenting hört och aldrig prövat.

Den dag ingen man på jorden misshandlar en kvinna, ingen cykel på hela jordklotet blir stulen; den dagen skall jag också tro på en dopingfri idrott.

Men till dess måste ändå allt göras och det ligger ett enormt ansvar också på farmacepter och läkare och, inte minst, de företag som erbjuder de pengar som gör det värt att fuska. Det är den som sticker fram moroten som också måste slå till med piskan. Sponsorerna måste ge sig av, TV-kanaler släcka ner, så att de mest dopinginflammerade inser att de är på väg att förgifta sig själva.

Hela bragdjuryn borde protestera

Bara några rader om…

…Anders Gärderud, rakryggad hedersman, som bojkottar Svenska Dagbladets bragdjury i protest mot att tidningen lägger ner sin sportredaktion. Det skulle vara en stark markering om hela bragdjuryn gjorde samma sak. Nu. Omedelbart. Att Journalistförbundet skall reagera är väl att begära för mycket.

…Zlatan Ibrahimovic, som inför pressen påstod att 95 procent av det som skrivs om honom är lögn. Men, snälla Zlatan, 95 procent av det som skrivits om dig genom åren har ju varit hyllningar till den fantastiska fotbollspelare Du är. Skulle det vara lögn?

Åke Stolt

Författare och föreläsare, f d sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet.

Tord Hammarlund (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 08:47

1. Cyklingen

Märkligt att det skulle ta så lång tid att sanera denna sjuka sport! Givetvis har sponsorerna ett stort ansvar i detta då de fortsatt att pumpa in miljoner.

Peter Wattvil (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 10:44

2. Tour de France för doping?

Åke, när jag läser din krönika slås jag av din brist på källforskning. Att du kritiserar cykelsporten i stort har jag en förståelse för, även om det känns som du slår in redan öppna dörrar. Men att påstå att arrangörerna av Tour de France har ett öppet sinne för doping är en direkt felaktighet. Jag vågar påstå att ingen annan arrangör har visat ett så stort mod i hela idrottsvärlden. Att exempelvis plocka bort de två största stjärnorna från startlinjen innan loppet som man gjorde för ett par år sedan är ett bevis på detta och det finns ett stort antal fler tillfällen då man agerat med kraft. Att UCI skulle vara flata och korrupta må vara en sanning, jag är inte man att avgöra detta. Men enligt min mening är deras agerande också en orsak till att man hittar fuskare i sporten. Cykelsporten har en historia, för att förstå nuläget måste man känna till historien. Det agerande som arrangörer och UCI gör nu och har gjort kommer framgent att ge en ren sport. Man kanske skulle kunna önska att andra idrotter, arrangörer och förbund skulle göra lika mycket som gjort i cykelsporten. Undrar vad man då skulle hitta???

Magnus Linderoth (inte verifierad)

tors, 2012-10-25 15:03

3. Bra kommentar, Peter. Att

Bra kommentar, Peter. Att huvuden måste rulla inom det tillsynes korrupta UCI är ganska självklart men att inte förstå att många av de skandalerna som drabbat cykelsporten kommer av att man jobbar med problemet och där UCI misslyckats har ASO som arrangerar TdF och många andra lopp ryckt in. Att skriva krönikor efter krönikor om doping inom cykelporten kräver varken större nytänkande eller djärvhet. Det vore mycket mer spännande att läsa om hur dopingarbetet på Jamaica fungerar, hur ser det ut i Kenya? NHL? Vad hände med de 200 idrottsmän som ingick i "operation puerto" och inte var cyklister? Det kanske är för jobbigt att kolla upp, lättare att sparka på den som ligger likt en mobbare på Lundsberg. Det som hände igår är historia idag. Att Lance var dopad eller om det visar sig att Magnusson och Prim för den delen använde otillåtna medel gör inte dagens åkare per automatik till dopade. //Trött på UCI, dopade cyklister och trötta krönikörer

Åke Stolt (inte verifierad)

fre, 2012-10-26 11:28

4. Svar till Peter och Magnus:

Svar till Peter och Magnus: Jag känner inte till era eventuella relationer till cykelsporten men det låter som om det är något sjukt ni vill försvara. Cykelsporten blir knappast renare av att någon dopar sig på Jamaica. Det är lite skillnad på individuella idrottare som får ta eget ansvar, men i en bransch där stall, förbund, sponsorer och arrangörer driver ekonomiska projekt tillsammans blir ansvaret ännu tyngre på dem som sitter i toppen. Och det är nog trycket utifrån, från IOK och Wada t ex, som haft större betydelse i reningsprocessen, än en höjd moral hos de ansvariga. Och ni tror väl inte att rubrikerna blir mindre, de indignerade krönikorna färre om Usain Bolt skulle åka dit? Lance Armstrong var (trodde vi) en av de största idrottsmännen i världen. Ganska självklart att hans fall får uppmärksamhet. Ja, det är obehagligt att misstänka alla. Men varför skall man misstro en som kan sporten inifrån och påstår att 90 procent är dopade? Trötta är möjligen de som inte tar i problemet. Inte jag. Åke Stolt

Magnus Linderoth (inte verifierad)

lör, 2012-10-27 20:03

5. Svar till Åke: Det var inte

Svar till Åke: Det var inte meningen att du skulle få klä skott för att jag tröttnat på alla krönikörer som helt plötsligt blivit cykelexperter, du är säkert en klok man. Du inspirerade mig dock till en krönika i ämnet som du kan läsa på velo.se. Tack för mig

Niclas (inte verifierad)

tis, 2012-10-30 22:01

6. Doping

Här sågas svenska icke dömda cyklister pga förmodad doping. Samtidigt hyllas Anders Gärderud. Han som slog dopade öststatsatleter på löpande band. Han hade väl bäst gröt.

Björn H (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 09:46

7. Man kan inte blunda i oändlighet

Jag håller med Åke till hundra procent. Det är sjukt, tragiskt och rent ut sagt för jävligt att en av de vackraste sporterna har utvecklats till en av de smutsigaste. Det finns ju knappast något skönare än att se en klunga cyklister i sagolika miljöer i Pyrenéerna, eller var det nu kan vara, försöka jaga ifatt en utbrytare som gett sig iväg på egen hand...ska klungan lyckas eller håller utbrytningen? Cykelsporten kan vara magisk. Att sporten blivit så oren, förfulad och korrupt är fruktansvärt tråkigt och ett stort misslyckande på flera plan och frågan är om det överhuvudtaget går att få den ren. Jag tror inte det. Man undrar hur sponsorer vill fortsätta pumpa in pengar i en sport som präglas av fusk och osportslighet? Med facit i hand från alla otaliga skandaler kommer varenda segrare i varenda cykeltävling alltid och för evigt att misstänkliggöras som fuskare. Så är det bara. Tyvärr!

Magnus Linderoth (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 15:02

8. Intressant artikel

Alla håller inte med, intressant artikel: www.tnr.com/article/109212/cyclings-secret-it-may-be-the-worlds-cleanest... Det gäller att skilja på historia och nutid

Göran Lantz (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 15:20

9. Hur kunde han dopa sig?

Alla som bemödar sig någorlunda att sätta sig in i ärendet vet att cykelsporten en längre tid fört en (ojämn) kamp mot dopingen. Det tas fler dopingprov än i de flesta sporter, det görs razzior under pågående etapplopp mot hela stall osv. Det som gör mig förundrad, och som jag inte sett nånstans i debatten, är hur Lance Armstrong kunnat dopa sig så länge och så mycket som det påstås utan att fastna med ett positivt dopingtest. För ryktena har florerat länge, redan från hans återkomst från cancern och under hela karriären med de 7 segrarna i touren. Vi kan vara säkra på att han lämnat åtskilliga prov under den tiden. Men så vitt jag känner till har han inte fällts på positiva prov, utan på vittnesmål och annan bevisning. Hur har han i så fall hela tiden kunnat dölja dopingen? I så fall måste väl dopingen gå högre upp än att bara handla om aktiva inom cykelsporten, då måste ju de ha tillgång till medicinsk expertis på samma sätt som i de forna öststaterna. Och faktum är ju nu att USA i flera sporter avslöjats ägna sig åt doping på systematisk laboratorienivå. Det är kanske mer där debatten borde hamna, än att bara handla om Lance Armstrong

Peter Wattvil (inte verifierad)

ons, 2012-10-31 15:25

10. Nyanserat

Tack för länken Magnus. Det är precis den här typen av artiklar som vi saknar i vårt avlånga men lilla cykelland. Nyanserat, sakligt, kritiskt granskande och intressant. Jag tror att många journalister och krönikörer har mycket kvar att lära innan vi får se något liknande i svensk media. Din krönika var också bra Magnus.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.