"Leksands skulder störst i svensk idrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det som nu sker i Leksand tenderar till det overkliga. Klubben redovisar en skuld på 151 miljoner vilket torde vara svenskt rekord för en idrottsförening. Och ändå går allt arbetet ut på att klubben ska komma helskinnad ur en djävulsk knipa.
Nu ställs de på prov, Leksands tusentals supporters. Klubben sviktar och kämpar för överlevnad. Foto: Scanpix


Det som kan hända är lika sanslöst det.

Leksands IF överlever som förening och avancerar till elitserien. Samtidigt mister 70-80 leverantörer och sponsorer runt 50 miljoner kronor. Värst drabbas Leksands Sparbank.

Och allt detta bara på ett halvår.

Hur mycket betyder kulturen?

Men hur ska föreningen mobilisera och be om stöd hemma i bygden vid ett avancemang till elitserien...

Det beror på vad tradition och kultur innebär när alla fakta ställs på sin spets. Och hur cirka 9 000 medlemmar runt om i Sveriges sluter upp runt föreningen. Om det nu blir elitserien igen.

Men fakta för dagen är så avslöjande som de bara kan bli.

Skulderna är uppe i 151 miljoner.

De skrämmande siffrorna

Så här illa är det:

  • Leksands IF Ishockey AB, total skuld: 43,883 miljoner
  • Leksands IF Fastighet AB, total skuld: 107,809 miljoner

De stora prioriterade fordringsägarna är:

  • Leksands IF Ishockey AB, fordringsägare Leksands Sparbank: 20,647 miljoner.
  • Leksands IF Fastighet AB, fordringsägare Leksands Sparbank: 51,964 miljoner.
  • Leksands IF Fastighet AB, fordringsägare Swedbank: 42,738 miljoner.

Miljonerna har bara flödat

Så av de totala skulden om 151 miljoner står långivande banker bakom 115,349 miljonerbankerna. Resten är oprioriterade skulder till leverantörer, andra långivare, skatter och lite annat.

För finansieringen av arenan som byggdes 2004-05 lånade Leksands IF upp 85 miljoner av Föreningssparbanken (nuvarande Swedbank) och Leksands Sparbank. Det innebär att trots att man ”hugger bort” 50 milj så har man ändå 100 milj i skulder, vilket är 15 milj mer än när arenan invigdes.

Det är ett mycket märkligt framtidsscenario som tar form för dalakklubben vars längtan efter elitserien är skälet till skuldberget.

Leksand har levt som en elitserieförening, men i själva verket har bl a spelare (och det ska sägas, en tokdyr arena) kostat mer än 20 miljoner för mycket varje år.  

Ekonomin har urholkats under flera år, förfallet har fått fortgå med nya förhoppningar inför varje säsong, var och en med nya så kallade ekonomiska ”lösningar” som sedan inte gett så mycket pengar, varpå skulderna har ökat ytterligare.

Men Mora hjälper till

Nu är rekonstruktionen inlämnad och beviljad i – Mora tingsrätt.

Arvfienden som nu hjälper sin gamla antagonist. Det var Mora som tog inititivet till en match i Globen i januari. En match som är en fullkomlig succé, fullsatt och med påhitt som ger extra intäkter. Här kommer klubbarna att tjäna pengar trots Globens svindyra hyra och villkor.

Sedan beror det på vad som sker inom tre månader. Då ska 75 procent av Leksands fordringsägare acceptera villkoren, de står inför villkoret att avstå 75 procent av sina egentligen berättigade pengar. Eller inte få något alls.

Och igen, tänk om

Och apropå alternativ konstaterar Annika Nygårds, vd vid Leksands Sparbank och LIF:s främsta finansiär:

”Alternativet till en förlust på 25 miljoner hade varit konkurs och det är ännu värre”.

Och åter, det vore ödets ironi om Leksand vid uppgörelsen för rekonstruktion i tingsrätten framme på senvintern samtidigt når elitserien.

Vem törs jubla och hur mycket? 

Thomas Ejderhov

Chefredaktör Idrottens Affärer

Pia (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 08:03

1. Stackars företagare och

Stackars företagare och skattebetalare i Leksands kommun. Nu får sveriges övriga skattebetalare sponsra denna misskötta föreningen via skattsedeln gällande den statliga lönegaratin.Är rent ut sagt * för jävligt *

Lars (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 08:08

2. Denna skandalföreningen

Denna skandalföreningen utnyttjar nu statliga lönegarantin till sin dyra spelartrupp,vilket innebär att alla sveriges skattebetalare får vara med att bidraga till spelarlönerna via skattsedeln

Justitia (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 08:18

3. Uppsägningar...

av spelare, är det enda sättet att få minskade utgifter att ens synas på pappret. Man måste och bör, hitta nya lag åt de - åtminstone - 5 dyraste kontrakten. Allt annat vore att spotta skattebetalare OCH leverantöter som nu blir utan pengar, i ansiktet.

Andiamo (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 09:10

4. Så kan det gå

Vem är förvånad, att leva på lånade medel har väl aldrig vart bra för någon. Dock så är väl inte Leksands skulder störst i svensk idrott? Växköp Lökers har väl en skuld till enbart kommunen på en dryg kvarts miljard. En skuld som de i dagsläget inte amorterar på och dessutom har nedsatt ränta på. Hur går det där när pengarna ska börja betalas? Gissar att fallet kan bli högre och landningen än mer smärtsam än för Leksand. Skillnaden är väl egentligen att Leksands skulder är till det privata näringslivet medan det i Växjös fall handlar om ett lån från kommunen vilket väl faktiskt innebär nedlagda skolor, ålderdomshem, fritidsgårdar och annat om det barkar åt helvete. Hell yeah för kommunal skattedoping... http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/lakers-skuld-till-kommunen-256-miljoner(3099565).gm

Henke (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 11:17

5. Lagstiftning

Det behövs lagstiftning som hindrar små kommuner att pumpa in pengar i form av fördelaktiga lån till privata verksamheter samtidigt som kommunen får bidrag från skattebetalare som bor 30 mil därifrån. Hur kan detta vara förenligt med sund konkurrens? Föreningar i Stockholm skulle aldrig kunna räkna med att staden kliver in med stora pluskan. Kan inte exakta regelverken men det är rimligt att tvångsdegradera detta skurkgäng.

gp (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 12:09

6. Har fattat allting fel

När klubben åkte ur Elitserien kallade man försöket att ta sig tillbaka för ”Återtåget”. Redan där blev det fel, eftersom ordet betyder reträtt, retirera, fly eller dra sig tillbaka. Men i det långa loppet är naturligtvis semantiska spörsmål skitsaker när man ägnar sig åt den här formen av bank- och kommunstödd ekonomisk doping. Att bankerna och kommunen därmed blir utan pengar kan man inte annat än skratta åt (länge och väl). Värre är det med de ”oprioriterade”, som åker dit på en omdömeslös ishockeyklubbs långvariga vanstyre.

Kent Kruuse (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 13:09

7. Ekonomisk doping

Jag har alltid utgått ifrån att sporten ska vara befiad doping. Detta borde även gälla ekonomisk doping. Nh har kommunala skattepengar hjälpt föreningen att göda lyckosökare (gäller både spelare, sportchefer, m fl) i många år. Samma visa, det är bättre att vi stödjer än att de går omkull. När ska vansinnet sluta?

Marcus (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 13:43

8. SMS Lån

De kanske ska ta ett sms lån. Ledningen verkar ju inte va så smarta.

KarlPedal (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 13:53

9. Tvinga klubben till div 3

Sveriges mest avskyvärda klubb visar nu upp sitt rätta jag genemot sina sponsorer. Varför gick inte dom ut med hur illa det var innan säsongen började? Luktar tyvärr mygel. tror det kommer att sluta med KK o styrelsen riskerar nog ev fängelse för trolöshet mot Huvudman mm mm

Tobbe (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 14:50

10. Arenan

Denna stora skuld beror nästan uteslutande på att klubben ville äga hela arenan själv. Tidigare fanns det en solid ägare till arenan med P-O Ejendahl och andra företag mm från Dalarna i spetsen.

Lars Fins (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 16:20

11. Leksands IF - det finns hopp för hockeyn i Sverige!

Som dalkarl och med klubben djupt i själen - bedrövas jag av att media och en massa experter ger sig på en av landets mest omtyckta och populära hockeyklubb. Leksand är ett hockeylag som i årtionden har engagerat och fyllt ishallar var de än har spelat. Klubbens tidigare ledning och ansvariga har levt över sina tillgångar och det är förstås högst beklagligt. Landets samtliga elitserieklubbar förutom Färjestad, Linköping och förmodligen även HV - önskar sig alla att få se Leksand i Elitserien. Orsaken är enkel - det finns idag inget lag, inte ens Djurgården - som omgående skulle fylla upp tomma stolar på majoriteten av landets elitseriearenor. Ni som nu ger er på landets kanske mest folkkära lag - ni måste isåfall ogilla hockey i största allmänhet. Och då har jag förståelse för den ena korkade kommentaren efter den andra! Var istället glada för att en av landets minsta kommuner - visar själ och hjärta för att rädda kommunens i särklass mest värdefulla tillgång - Leksand Hockey! Jag utgår från att alla ni som spyr galla i grunden är avundsjuka för att det finns en liten klubb på en ort med 15000 invånare - där hela bygden ställer upp för sitt kära hockeylag - tom banken har förstått värdet och det säger väl det mesta i tider av ekonomiska härdsmältor och allmän depression. Heja Leksand och vi är många dalmasar som jublar över att det finns fortsatt hopp för vårt kära lag! Nu håller vi tummarna för att laget chockerar de få som inte vill se LIF i elitserien genom att gå hela vägen! Då kanske tom Håkan Loob inser att det inte är så dumt att få se en utsåld arena i Karlstad - för det verkar ingen av nuvarande elitserielag kunna åstadkomma! Så ställ upp alla sponsorer och supporters!

Micke (inte verifierad)

tors, 2012-12-13 16:54

12. Du menar att vi som inte har

Du menar att vi som inte har någon relation till Leksand, ska vara glada och stolta över att Robin Hood-skattepengar hamnar i ett otroligt misskött hockeylag istället för skola, vård och omsorg? AIK blev tvångsnedflyttade p.g.a. ekonomin, och många andra allsvenska lag går på knäna utan möjlighet till kommunal räddning år efter år. Detta vansinne kan ju inte fortsätta i all evighet. Alla företag måste ta ansvar för sina handlingar och hålla ekonomin i balans. Jag ser ingen anledning till att detta inte ska gälla Leksand.

Dan Goldman (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 11:18

13. Leksand

Så du menar att inte samma regler skall gälla för Leksand som för alla andra lag, te.x Borås och AIK. Bara för att supportrar VILL att det skall gå bra, måste ju laget sköta sig både på plan och med ekonomin. Det finns ett regelverk när man spelar dåligt, då degraderas man, och samma sak gäller om man inte följer den av hockeySverige överenskomman ekonomiska skötseln. Det är lika dumt att hävda att man inte skall föölja regelverket för ekonomisk skötsel som att man inte skall åka ut om man har för lite poäng. Hela din argumentering ovan faller därmed, enligt min åsikt.

Bengt-Erik (inte verifierad)

fre, 2012-12-14 11:34

14. Svar till Lars Fins

Finns inte uttrycket "att rätta mun efter matsäcken" i Dalarna. Jag gillar ishockey, men jag gillar inte att man lever över sina tillgångar. Leksand för mig betyder ingenting, tyvärr Lars. Jag tror också att du har en övertro på Leksands populäritet i övriga landet. Gör som AIK m.fl. bit i det sura äpplet och börja om i div 1. Ta er upp med egna spelare i lugn och ro. Till slut så kanske ni kan nå elitserien på EGNA pengar.

Oscar (inte verifierad)

tis, 2012-12-18 01:10

15. Patetiskt resonemang av Lars Fins

Vilka leder serien idag och och vilka leder imorgon? BIK leder av egen kraft vilket betyder att vi slipper höra knätoffsarnas gnäll när Leksand inte får spela klart serien på grund av kommande konkurs. Egen kraft i dubbel bemärkelse då BIK har en ordnad ekonomi. Detta om något bevisar hur fel ute både Leksand och Lars Fins är. Tro mig, vi Boforsare saknar inte Leksand. 2:a idag, bortglömda imorgon. Tälj hästar, baka bröd och låt er fotas av turister eller något annat ni kanske klarar av.

Gunnar (inte verifierad)

tis, 2012-12-18 01:22

16. Svar till inlägg nr 12; Lars Fins

Ishockeyn i Sverige klarar sig bäst utan Leksand! Eller tycker du att ert sätt att missköta ekonomin är något andra lag ska ta efter? Vad det gäller er fanatiska publik, krävs det rejäla extrainsatser av vakter och polis, vilket också kostar. Detta medför rejäl badwill! Man kan konstatera att både ledning och okritiska supporters är ett gäng simpla fuskare som hela tiden ska snylta på andra.

Anders (inte verifierad)

tis, 2012-12-18 02:05

17. Är Färjestadare å det finns

Är Färjestadare å det finns två lag jag vill ha upp i ES.. Det är BIK Karlskoga och Leksand och det är väldigt många häromkring som säger samma sak. Väldigt många av andra klubbarna klarar ja däremot inte av PERSONLIGEN. Så vet inte vart du fått att Färjestad inte skulle vilja ha upp er. Sen spelar de absolut ingen roll hur många arenor man har fyllt förr om åren. Har man av nån anledning, vilken som helst, inte lyckats hålla budgeten ett eller par år måste man likt förbannat ta sitt ansvar och göra nått åt det. Detta har ju inte gjorts för då skulle man inte varit i den situationen som man nu är i. Du kanske tycker det är rätt att en idrottsförening från t.ex Haparanda tar ett lån på 100 mille bara för att "det kanske kan gå bra å gör det inte det så räddar kommunen oss på skolans och äldrevårdens bekostnad"??

Observer (inte verifierad)

tis, 2012-12-18 18:10

18. Vem betalar "statliga" lönegarantin?

Citat från Skatteverket: "Lönegarantin finansieras via arbetsgivaravgifterna. Bestämmelser härom finns i bl. a. 2 kap. 26 § punkt 5 socialavgiftslagen (2000:980), SAL, och i 9 § punkt 3 lag (2000:981) om fördelning av socialavgifter. Av dessa stadganden framgår att det i arbetsgivaravgifterna ingår en arbetsmarknadsavgift vilken ska finansiera bl. a kostnader enligt LGL." LGL = Lönegarantilagen. Arbetsmarknadsavgiften som alltså arbetsgivaren betalar och som lönegarantin tas från är 2012: 2,91% på lönen. Det "Är rent ut sagt * för jävligt *" för att citera dig, att du tror att det kommer på din skattsedel!

Lars Fins (inte verifierad)

ons, 2012-12-19 08:45

19. Svar på kommentar 13-18 - Leksand - vilket engagemang!

Tack för att ni precis som jag väljer att engagera er i mitt Leksand! Några av er har läst lite dåligt och att påstå att ni förlorar skattepengar var imponerande vilket isåfall visar att ni är en av motståndarna som antingen finns i Leksands kommun eller hos våra kroniska antagonister, dvs Moringar. Mitt inlägg baseras helt på att engagemanget och viljan att rädda Leksand som hockeylag - trots skandallöst hantering av ekonomin av före detta ansvariga i ledning/styrelse - är unikt. De exempel som nämns, Björklöven, AIK och Borås - är lag i städer som utan problem hade kunnat rädda sitt hockeylag ekonomiskt - om viljan och engagemanget hade funnits. Leksand har 15000 invånare och den kamp som bygden nu sliter med - är beundransvärd och unik. Det var min huvudpoäng. Att sen yra om skolnedläggningar som beror på att antalet elever inte är tillräckligt och påstådda ekonomiska brott har inget med mitt inlägg att göra. Den andra delen är att det finns 2-3 klubbchefer i Elitserien som i snart 10 års tid medvetet har sagt nej och bromsat utökandet av elitserien från 12 till 14 lag. Ni som gillar hockey borde se till så att kritiken riktas mot den frågan istället så att de lag som drar mest publik - får en större chans att ta sig upp från Allsvenskan. Jag är stolt för det engagemang som alla leksingar nu visar upp och sen återstår det att se om det räcker för att rädda laget i mitt hjärta!

Micke (inte verifierad)

ons, 2012-12-19 15:57

20. Tala om för mig hur AIK hade

Tala om för mig hur AIK hade kunnat räddas? Pengar fanns inte, skuldberget var för stort. Och i Stockholm prioriteras skola, vård och omsorg före bolagiserade hockeylag, när kommunen lägger sin budget. Hela bygden ställer upp för Leksand? Genom att ha ett publiksnitt på 4860? Borde det inte vara fullt varje match om så var fallet? Leksand har hela tiden kört på med en alldeles för stor kostym, hela tiden med vetskapen om att kommunen inte har något val, annat än att kliva in med mångmiljonbelopp år efter år. Samma sak denna säsong, trots snack om stålbad och hemvävt så räckte pengarna inte längre än till november då snyftningarna startade, med tiggeri som följd. Snacket om att elitserien ska utökas bara för att Leksand lättare ska gå upp är ju bara skrattretande. Laget som varje år viker ner sig när det gäller ska nu, utöver ekonomisk dopning, ändra hela elitseriekonceptet, enbart för egen vinning. Snacka om hybris i en liten ort alla vettiga människor flyttar ifrån vid myndig ålder.

Anders (inte verifierad)

tors, 2012-12-20 13:36

21. Seriöst??

Alltså seriöst?? Om man nu har "hela bygden" bakom sig och så höga publiksiffror, vilket till viss del iofs är sant, varför då kasta skit på hockeyligan för att dom inte utökat antalet lag?? Att säga att det är 2-3 sportchefers fel att det inte utökats är ren osanning för vill 9 lag utöka och 3 vill inte har de 3 lagen inte så mycket att säga till om då 2/3 delar är för det och kan i det läget lätt köra över de andra 3 om man vill. Dessutom, har man sånt sort engagemang och publiktillströmning ska man klara av att gå upp själva. Hur menar du att t.ex Rögle lyckades gå upp om ni har såppass mycket bättre engagemang och publik?? Jo dom vet hur dom ska använda sina resurser för att klara av att gå upp på kvalitet inget annat. Men du kanske är en av dom som tycker att Göta ska ha en gratis plats i ES för all framtid bara för att dom var dominanta på 20-30 talet??

Dum fråga? (inte verifierad)

tors, 2013-01-10 20:57

22. Hur funkar det?

Jag som inte kan men vill veta (läs nyfiken) Hur fungerar det med lönegarantin? Det jag tänker på är se som ligger så högt i lön att de "bara" får lön därifrån i en och en halv månad innan de gått i taket. Ska klubben betala deras löner sen igen och bara till de som slagit i taket eller hur funkar det? Tycker som många att det är helt fel att det inte görs något åt truppen och dess kostnader. Hoppas att alla ska behandlas lika, då syftar jag på att Borås mfl blev tvångs degraderade för några "ynka" miljoner i minus resultat mesans LIF går in i årets serie med jätte skulder och bygger truppen på spelare med fantasi löner. De lönerna som LIF faktiskt måste förstå redan när de går in intågets serie att de inte kommer att kunna betala under hela året. Att "redan" i november ha insett att pengarna är ganska genomskinligt. Det kan inte vara sviktande publik siffror i år som gör att skuldberget är så stort som det är eller har jag fel? Ska de övriga lagen i AS dopa sig som LIF så skulle spelarlönerna se helt annorlunda ut i AS och i ES Tänk Er själva som företagare att erbjuda de som du vill anställa en kanon lön och sen inte behöva betala ut den under hela året. Hade det funkat så hade jag också drivit företag idag, jag vet jättemånga duktiga personer..... Skulle gärna vilja veta hur LIF ledningen tänkte inför den här säsongen då kontrakten togs fram och de visste hur skuldberget såg ut! Tack från en välmående förening med lagom löner och bra tabell placering! BIK Karlskoga

MS (inte verifierad)

mån, 2013-01-21 19:58

23. Öh dags att vakna ur inavels

Öh dags att vakna ur inavels dvalan! Kan säga att det är jävligt många som önskar att mygelklubben ska få sitt straff. Vi håller också tummarna, var så säker...

Fredrik (inte verifierad)

mån, 2013-01-21 23:09

24. Svårt att vara populär med ett bra lag...

Poängen med min rubrik är att man kan fråga sig hur bra publikstöd Leksand IF hade varit med en "normal" spelarbudget och ett lag som låg i mitten av tabellen under några säsonger. Detta är i mina ögon största anledningen till att LIF har satsat så mycket under alla år - man har inte velat spräcka myten om "Hela sveriges lag" och riskera att se mer normala publiksiffror utan man har känt sig tvingade att vara topplag till varje pris. Skulle vara intressant att se om publiksiffrorna skulle vara detsamma med några mellansäsonger i rad... Skulle inte tro det om jag ska vara ärlig... Men bara min åsikt.

Magnus Johansson (inte verifierad)

lör, 2013-01-26 11:35

25. Leksand

Jag tycker också det är skit med vanstyre av en gammal förening. Men dina argument är bara rent känslomässiga och nostalgiska. Ska Leksand särbehandlas för att Leksand är Leksand? Är det ok att klubben misskötts i så många år? Dina uttalanden om Loob och Färjestad är bara skitsnack från er som håller på Leksand och vill upp till ES. Det är bara förtal från bittra människor som inte begriper bättre. Ni har gjort det till en sanning att Loob, Helber och HV vill ha en stängd Elitserie. Var har ni fått det ifrån? Det var väl bara ett av många saker som debatterades för många år sedan, har du hört Loob säga så någon gång? Vi har ett öppet seriesystem där lag flyttas upp och ned. Vad grinar du för? Vakna upp och se verkligheten! Klart som f-n att vi i Karlstad vill ha motståndare som hjälper till att fylla arenan! Leksand har alltid dragit folk till Karlstad. Men de ska ju inte särbehandlas till vilket pris som helst! Det är och har varit ett ekonomiskt vansinne i många år. "Så ställ upp alla sponsorer och supporters!" skriver du. Det är ju f-n det de gjort i alla år. Vad är tacken? En grovt misskött förening där de inte får tillbaka sina pengar.

Rolle (inte verifierad)

fre, 2013-02-01 19:51

26. Det är helt OK om Leksand går

Det är helt OK om Leksand går till elitserien bara jag slipper betala. Om bygden runt Leksand vill se hockey så betala då men skicka inte räkningen till skattebetalare som inte vill vara med om att stödja denna klubb. Har inte med avundsjuka att göra bara sunt förnuft.

MrA (inte verifierad)

tors, 2013-03-07 01:37

27. Leksand vs Björklöven

Citat från Aftonbladet gällande förbundets uttalanden efter degraderingen av Björklöven från Allsvenskan till Div 1: ... Hovrätten godkände överklagan och konkursen upphävdes. Men nu har hockeyallsvenska nämnden beslutat att de ändå inte får spela i allsvenskan nästa år. – Idrottsrörelsen har på senare tid skärpt kraven på ekonomisk stabilitet för föreningar som deltar i de högsta serierna i olika sporter, skriver förbundet i ett pressmeddelande. ”Inte förenligt med reglementet” – Björklöven AB, som misslyckats med det inledande frivilliga och det sedan påbörjade lagreglerade rekonstruktionsförfarandet har i praktiken nyttjat konkursen som medel för att komma ur en obeståndssituation och genomföra den redovisade uppgörelsen med sina borgenärer, skriver de och menar att Björklöven fått för lång tid på sig att räta till ekonomin. – Detta är enligt nämndens mening inte förenligt med reglementets krav på ekonomisk stabilitet, konsterar förbundet.

Hugo Larsson räddade MFF från ekonomisk förlust. Malmö FF: s ordförande, Anders Pålsson, går nu ut och öppet medger:

– Tack vare försäljningen av Hugo Larsson gick ekonomin ihop även 2023 och vi fick ett plus på 1 miljon kr. Det egna kapitalet är oförändrat, men samtidigt har likviditeten minskat.

– Det är varken oroande eller överraskande. Vi har fortsatt att investera i både spelare och anläggning, utan Uefaintäkter, men det är klart att vi inte kan göra det för evigt, säger Pålsson i Sydsvenska Dagbladet. 

Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

De är fyra stjärnor inom parasport och nu ska de profilerasDen 28 augusti 2024 går startskottet för Paralympics i Paris, och lagom till sommarspelen släpps den nya serien ”Drömmen om Paralympics" på  TV4 Play. Här får tittarna på nära håll följa fyra av Sveriges främsta elitidrottare genom tuffa träningspass och vardag.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.