Vi tappar så lätt proportionerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Jag läser just nu boken Hemma - Borta. Den handlar om fotboll, livet, kärleken, döden, våldet, orättvisorna, glädjen - och, själva bokidéns ursprung; VM-fotbollen i Brasilien, det här idrottsårets allra största evenemang.
Norge, Norge, Norge - dominansen är förödande. För konkurrenterna och för sporten. Foto: TT

 

Fredrik Ekelund, Malmöförfattare som bl a skrivit boken Sambafotboll, om Brasilien - fotbollen, knarket, våldet, människorna, historien - och den numera i det närmaste världsberömde norske författaren Karl Ove Knausgård, han med den gigantiska och uppmärksammade romansviten (sex delar) Min Kamp, har skrivit den.

Tröttsam politisk korrekthet

Ekelund är på plats i Brasilien, träffar författarvänner, spelar fotboll i sanden, äter, dricker, ser VM-matcher på storbild, på bar-TV och live och skriver brev hem till Knausgård som kämpar med sitt ute på Österlen; författande, bokutgivning (eget förlag i Norge), manusläsning, uppläsningar, resor, hungriga barn, barn som skall skjutsas, mat som skall lagas, ungar som skall sövas, man begriper inte hur han dessemellan också hinner se på VM på TV, tycka om matcherna, skriva brev till Fredrik, dricka kaffe och röka sina fyrtio cigaretter om dagen. 

Det blir en pulserande brevväxling, det blir många kloka tankar och funderingar om varför vi gör som vi gör, tänker det vi tänker och vad livet i princip går ut på. Jag gillar den där boken, den spänstiga, välskrivna brevväxlingen, analyserna om fotboll och det är intressant att läsa Knausgårds norska reflexioner över vår svenska räddhåga; att inte våga tala om de svåra sakerna, vår tröttsamma politiska korrekthet i alla sammanhang. Jag tycker han har så rätt.

I TV vågar man inte bjuda in en vinexpert med mindre än att han också måste ställa in en flaska i det närmaste odrickbart alkoholfritt rödvin på bordet. PK så det gör ont.

Vi tappar proportionerna

Det är ungefär som sportjournalisterna och innebandy. 

Vi tappar så lätt proportionerna och förvanskar så lätt verklighetsbilderna i ambitionen att inte stöta oss med någon. Allt lika stort och viktigt.

Tänkte lite på det när jag började reflektera över Idrottsåret 2014.

Jag menar, innebandy är väl inte en världsidrott bara för man lyckas skramla ihop ett fullsatt Scandinavium. Det är ju fullt hus på Ullared också.

Tvåsiffriga segermarginaler ända fram i semifinaler. Det finns två lag som håller klass; Sverige och Finland. Så när innebandyfolket börjar tala om "större än Tre kronor" och spel i OS så bör väl ändå någon sätta in denna i och för sig mycket trevliga och ambitiösa fritidssysselsättning i sitt sammanhang.

Det är rätt pretentiöst att kalla både denna och isbandyns internationella turnering för VM.

Världen är allt bra mycket större än så.

Inget jämställdhetsprojekt

Tidigare i höst hörde jag någon ledare för FC Rosengård (damavdelningen)  som menade att damfotbollen borde få lika stor del av den ekonomiska kakan som herrfotbollen.

Någon borde ha modet att förklara verkligheten. Att elitidrott, den som kan gå in under beteckningen underhållning och arenaindustri inte är något jämställdhetsprojekt. Den lever i den fria marknaden där folk väljer vad de vill se och satsa pengar på. Kvinnligt som manligt.

Innebandyn har inte på trettio år lyckats bli större än en VM-final mellan Sverige och Finland. 

Damfotbollen får aldrig storpublik i sin vardagsverksamhet, når aldrig herrfotbollen vare sig kvalitetsmässigt eller ekonomiskt. 

Jämför med damhandbollen som fullt ut - inte minst sportsligt - har samma underhållningsvärde som herrarnas.

Ibland måste man inse fakta och se saker som de är och inte hyckla runt som politikerna som inte vågar ta i varje sig de svåraste frågorna eller de djävligaste motståndarna.

Oroväckande tendens

Charlotte Kalla fick bragdmedaljen. Man måste nästan ha skidor på fötterna för att få det.

Nu får vi väl se när Sverige har VM i Falun nästa år, men just nu ser ju toppen i skidvärlden lika nordiskt smal ut som innebandyn.

Norge, Norge, Norge. Klart norrmännen är fantastiska, Norge har sedan 90-talets början - upptrappningen inför egna OS i Lillehammer 1994, som gav utdelning redan i Albertville två år tidigare - visat en imponerande topp och bredd både i längd och alpint i flera decennier nu.

Skidor överdrivet omhuldade

Men i varje fall i längdspåren ser det ut som om konkurrensen snarare minskar än ökar. Och då krymper hela sporten. Skidor är nog den mest överdrivet omhuldade sporten i Sverige.

Jag skriver det trots att jag älskar längdåkningen och dess säregna utövare. Svenska Dagbladet ändrade en gång utdelningen av sitt bragdguld för att också DC-cupfinalerna skulle inrymmas i idrottsåret. Det problemet finns inte längre eftersom svensk tennis svarat för den kanske mest remarkabla kräftgången i svensk idrotts historia.

Men om bragdguldet delats ut några veckor senare; då hade nog jag röstat på Sarah Sjöström, den oemotståndliga simmartjejen som är bäst i världen i en global idrott.

Slutligen...

Signalerna från IOK tyder på att man luckrar upp sina regler och låter flera städer dela på spelen. Öppningar som gynnar Sverige kanske. OS har vuxit över sina bräddar. Om det skall göras hanterligare bör några sporter tas bort, arenabyggena normaliseras. Nu dyker det ena exemplet efter det andra - Atén och Sydney bl a - upp som visar hur lyxbyggda, överdimensionerade arenor inte får någon efteranvändning. Byggda dessutom av stackars jobbare som slitit under orimliga omständigheter. Sotji och Rio är bara två aktuella exempel. Ingenting lättar på trycket för blivande arrangörer för att man stryker t ex 200 meter från friidrottsprogrammet. Det är bara löjligt.

Svensk fotboll är inte så dålig som det haltande landslaget gett vid handen. Med rätt ledning, vettig taktik, smarta matchplaner och klassiskt svenskt hantverk kan man, som Malmö FF i år, visa internationell duglighet. Betänk att det var mästarlag från Spanien och Italien MFF hade att möta. Ta en titt på matcherna lite längre ner i mitten av dessa ligor och ett svenskt klubblag med MFF:s kvaliteter och ledning skulle ha riktigt hyggliga chanser. Dags för flera klubbar att flytta fram positionerna.

H43, Ängelholm, Tyresö och Rosengård, Åtvidaberg är bara några exempel på klubbar som levt över sina tillgångar, några klarar sig ännu ett tag på konstgjord andning men ekonomisk doping håller bara över en tid. Sans och måtta och ekonomisk stabilitet är inte bara ett moderat regeringsmantra, det är en ofrånkomlig realitet.

Ny RF-ordförande skall väljas. Mona Sahlin har nämnts i sammanhanget. Naturligtvis skall inte idrottsrörelsen så tydligt välja politisk linje. Det har vi haft nog av. Mona Sahlin satt en gång i Riksidrottsstyrelsen tillsatt av regeringen. Det var då det skulle finnas en politisk kontroll av idrottsverksamheten, ett litet Östtyskland Light som vi absolut inte vill ha tillbaka. Förre landshövdingen och rikspolischefen, Björn Eriksson, är mitt förslag. En stark, orädd man som kan argumentera, som inte räds politiska fighter och som med sin huliganutredningen visade tuffa takter, en rak linje och den kompromisslöshet som ett starkt ledarskap också bör styras av.

Åke Stolt

Jesper Aspegren (inte verifierad)

ons, 2014-12-31 12:59

1. Vi tappar så lätt...

För vilken gång i ordningen? Huvudet på spiken Åke! Det bär emot att använda klyschor, men ok då: Klockrent! Gott nytt år.

Thomas Johansson (inte verifierad)

tors, 2015-01-01 18:34

2. jämförelser är svårt

svårt det här, Åke. Ishockey spelas väl inte i så många fler länder än innebandy? Däremot omsätter den oerhört mycket mer pengar, så den har väl sitt berättigande... liksom konstsim, backhoppning med flera obskyra idrotter. Golf räknas ju inte som idrott av de som bestämmer om avdragsrätt för friskvård trots både ekonomisk styrka och antal utövare. Kriterierna bestäms alltså inte enbart av idrottens kommersiella framgång.

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2015-01-02 19:40

3. så väl tänkt och skrivet ! ja

så väl tänkt och skrivet ! ja - valet av RF-ordförande är viktigt; min tveksamhet inför Björn Eriksson ! Vi behöver ingen stark styrare, jag vill ha en lyssnare, en som kan media och förstår att det finns fler idrotter än fotboll o hockey !
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.