Hur ska MFF hämta mod inför de matcherna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF har tidigare fått möta storlagen Real Madrid, Juventus, Atletico Madrid och Paris Saint Germain i Champions League utan att ta en enda poäng. Den 14 februari är det dags för ännu en av klubbgiganterna i sextondelsfinalen i Europa League, engelska Chelsea, en klubb med tjugo gånger större intäkter än Malmö och ofta bland topp-10 i Europa.

uropa League ambassadören Ricardo Carvalho drar Chelsea som motståndare till Malmö FF. Foto: Denis Balibouse, Reuters

Det blev tveklöst en mardrömslott för Malmö FF. Chelsea vann enkelt sin EL-grupp och tappade bara en poäng - i sista omgången i en match som var betydelselös. Chelsea är för närvarande fyra i Premier League efter Liverpool, Manchester City och Tottenham. Laget vimlar av stjärnor. Chelsea vann Champions League 2012 och Europa League 2013. Av alla tänkbara motståndare var Chelsea värst. 

Logiskt finns det bara en utgång

Lilla Malmö påminner i sammanhanget mer om Östersund eller Köpenhamn. Det var starkt att nå sextondelsfinalen, men därefter talar all logik för att det är stopp. Men det är inte alls ovanligt att ett klubblag från Skandinavien tar sig till sextondelsfinalen i Europa League ochsedan åker ut när motståndet blir svårare. 

När Europa League infördes 2009/10 var det Köpenhamn, 2013/14 Esbjerg, 2014/15 Ålborg, 2015/16 Molde och Midtjylland och 2017/18 Östersund och Köpenhamn. 2018/19 står Skandinaviens hopp till Malmö efter att norska Rosenborg och Sarpsborg samt danska Köpenhamn samtliga kom sist i sina EL-grupper.

Köpenhamn är faktiskt det enda skandinaviska laget som har överlevt sextondelsfinalen efter 2-1-seger mot Ludogorets Razgrad 2016/17, ett motstånd som tillhör en lättare kaliber. I åttondelsfinalen förlorade Köpenhamn mot Ajax med 2-3, ett Ajax som senare spelade  final. Som kuriosa är Köpenhamn även det enda skandinaviska laget under den senaste tioårsperioden som har gått till åttondelsfinalen i Champions League, 2010/11, mot just Chelsea. Det blev förlust, 0-2, sammanlagt.

Måste MFF sälja?

Malmö FF får möta Chelsea efter ett långt vinteruppehåll och det är tveksamt om matchtempot på denna nivå finns där. Frågan är även hur laget ser ut. Transferfönstret som öppnar den 12 januari gör att några av spelarna kan komma att säljas. 

Fouad Bachirou på mittfältet har imponerat stort och var matchens bästa spelare mot turkiska Besiktas. Andreas Vindheim utgör som högerback ett offensivt vapen och har gjort både mål och fått med sig en straffspark i EL. Marcus Antonsson har sedan han kom till Malmö 

i mitten av augusti gjort 13 mål och fem assist på 21 matcher, bland annat det avgörande mot Besiktas. Malmö har förstås även möjlighet att förstärka och det underlättar en hel del för planeringen och risktagandet att klubben blev klar för EL-kval även 2019.

Vuxit med Rösler

Till ljusglimtarna hör även att truppen under hösten har svetsats ihop och visat sig svårbesegrat. 

Den tyske tränaren Uwe Röslers har lett laget i fjorton internationella tävlingsmatcher sedan i somras och bara förlorat en (mot Genk) samt fört laget från tionde till tredje plats i Allsvenskan. 

Positivt är även att Malmö under hösten har vunnit två bortamatcher i Europa: mot Midtjylland i kvalet till EL och mot Besiktas. Tidigare har vinsterna kommit på hemmaplan. Det vore därför kul att se vad nuvarande trupp kan åstadkomma mot Chelsea. 

 

Avslutningsvis har Malmö FF stärkt sitt varumärke och fyllt på klubbkassan med 

över 70 miljoner kronor i Uefas pengaregn. Biljettintäkter plus marknadspotten från TV gör att siffran lär justeras upp till över 80 miljoner kronor. Det är ett rikare Malmö med ökat självförtroende och högre ranking som går in i det nya året. Det är bra för ett svenskt lag, men småpengar för ett Chelsea med intäkter på i storleksordningen runt fem miljarder kronor årligen. Det lär snart blåsa kalla vindar både i Malmö och London. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.