Derbynerver piskas upp i Köpenhamn

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När lottningen för gruppspelet i Europa League var över var det ett lag i gruppen som tilldrog sig intresset: Malmö FF. Dynamo Kiev beskrevs som osexigt, Lugano som intetsägande, men Malmö som ett ”fett” lag att möta, ett derby mot broderfolket, grannstaden och om vilken klubb som är bäst i Skandinavien

FCK:s karismatiske tränare, Ståle Solbakken, är beredd att ta emot grannen, MFF.

FC Köpenhamns spelare gav direkt uttryck för att de gärna hade mött Arsenal, Sevilla eller Manchester United från seedningsgrupp 1. Det hade varit roligare för supportrarna och hade varit bättre rent kommersiellt. Istället blir det kamperna mot Malmö FF som tilldrar sig mest intresse, inte bara i Köpenhamn utan i hela Danmark.

En historisk rivalitet

Det finns en dansk-svensk rivalitet som gör matcherna mellan FCK och MFF till en nationell angelägenhet. Denna späs på av att de kommer att ha derbykaraktär med fulla läktare i Malmö och möjligen också i Köpenhamn, av att fyra danskar från olika delar av Danmark spelar i Malmö (Anders Christiansen, Søren Rieks, Lasse Nielsen och Jonas Knudsen) och två svenskar i FCK (backen Pierre Bengtsson och målvakten  Karl-Johan Johnsson som värvades i juli). 

Klubbarna harflera gånger köpt och sålt spelare och tränare av varandra och det blir prestigemöten om vilket lag som är bäst i Skandinavien. I Malmös supporterled minns man även den danska polisens brutala behandling i Royal Leaguemötet 2005.

FC Köpenhamn gör sitt 13:e Europagruppspel de senaste 14 säsongerna, Malmö sitt femte sedan 2011. Av dessa har FCK spelat fyra gruppspel i Champions League, Malmö två. FCK, seedat som 48:a i Europa, är favorit mot MFF (seedat 77:a) och att ta sig vidare från gruppen. 

FCK är en större och något rikare klubb, men det är inte David mot Goliat. Det kommer sannolikt att bli två intensiva, jämna matcher där små marginaler blir avgörande.

FCK en del av en koncern

Malmö FF lyfts fram som den rikaste klubben i Sverige, men FCK är som en del av koncernen Parken Sport & Entertainment större och förvärvar och säljer ofta spelare för 20-30 procent högre summor än Malmö gör (och ännu mer nu när den svenska kronan är svag). De senaste två åren har t.ex. Robin Olsen och Robert Skov sålts för summor i 100-miljonersklassen och nyligen köptes spanjoren Pep Biel för 50 miljoner kronor.

Parken Sport & Entertainment hade 2018 en årsomsättning på 781 miljoner danska kronor (ca 1,1 miljarder svenska kronor), varav fotbollen utgjorde 34 procent och resterande delar bestod av äventyrs- och semesterbybolaget Lalandia (59 procent) samt kontorsuthyrning (7 procent). Koncernen gjorde en förlust på 145 miljoner danska kronor efter att gymkedjan Fitness DK sålts med en förlust på 242 miljoner danska kronor. 

Malmö FF:s årsomsättning låg på 343 miljoner kronor och vinsten på 40 miljoner. Skillnaderna varierar mycket beroende på om klubbarna deltar i Europagruppspel eller inte samt om de gör någon större transfer. 

Större ekonomiska risker

FCK tillåts som en del av ett aktiebolag i en stor koncern ta större ekonomiska risker och stora förluster kan accepteras enskilda år, men det är också kopplat till att sannolikheten för att FCK vinner ligan och får kvala till Europa är betydligt högre än för Malmö. FCK har under 2000-talet vunnit den danska ligan 12 gånger, tagit silver 5 gånger och brons 3 gånger. 

Bara en gång (2018) hamnade klubben utanför pallen och blev fyra. TV-intäkterna är högre än i Sverige och seriesegraren av ligan får en högre andel av potten än i Sverige. 

Därutöver finns en förmånlig expertskatt i Danmark som gör att utländska spelare bara behöver betala 32,84 procent i skatt under sju års tid (istället för 56 procent som är det vanliga i de lönenivåer som det handlar om).

"Möjligt att fylla Parken"

Medan Malmö FF är en medlemsförening är FC Köpenhamn til syvende og sidst inte bara en fotbollsklubb, utan en del av ett aktiebolag där aktieägarna ropar på ekonomisk avkastning och klubben drivs ytterst kommersiellt. 

Mittbacken Andreas Bjellands kommentar till lottningen till Europa League var på sitt sätt talande: 

- I allas öron låter Arsenal, Sevilla och Manchester United mer sexigt än Dynamo Kiev. Vi skulle nog haft bättre möjligheter att fylla Parken med de lagen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.