Derbynerver piskas upp i Köpenhamn

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

När lottningen för gruppspelet i Europa League var över var det ett lag i gruppen som tilldrog sig intresset: Malmö FF. Dynamo Kiev beskrevs som osexigt, Lugano som intetsägande, men Malmö som ett ”fett” lag att möta, ett derby mot broderfolket, grannstaden och om vilken klubb som är bäst i Skandinavien

FCK:s karismatiske tränare, Ståle Solbakken, är beredd att ta emot grannen, MFF.

FC Köpenhamns spelare gav direkt uttryck för att de gärna hade mött Arsenal, Sevilla eller Manchester United från seedningsgrupp 1. Det hade varit roligare för supportrarna och hade varit bättre rent kommersiellt. Istället blir det kamperna mot Malmö FF som tilldrar sig mest intresse, inte bara i Köpenhamn utan i hela Danmark.

En historisk rivalitet

Det finns en dansk-svensk rivalitet som gör matcherna mellan FCK och MFF till en nationell angelägenhet. Denna späs på av att de kommer att ha derbykaraktär med fulla läktare i Malmö och möjligen också i Köpenhamn, av att fyra danskar från olika delar av Danmark spelar i Malmö (Anders Christiansen, Søren Rieks, Lasse Nielsen och Jonas Knudsen) och två svenskar i FCK (backen Pierre Bengtsson och målvakten  Karl-Johan Johnsson som värvades i juli). 

Klubbarna harflera gånger köpt och sålt spelare och tränare av varandra och det blir prestigemöten om vilket lag som är bäst i Skandinavien. I Malmös supporterled minns man även den danska polisens brutala behandling i Royal Leaguemötet 2005.

FC Köpenhamn gör sitt 13:e Europagruppspel de senaste 14 säsongerna, Malmö sitt femte sedan 2011. Av dessa har FCK spelat fyra gruppspel i Champions League, Malmö två. FCK, seedat som 48:a i Europa, är favorit mot MFF (seedat 77:a) och att ta sig vidare från gruppen. 

FCK är en större och något rikare klubb, men det är inte David mot Goliat. Det kommer sannolikt att bli två intensiva, jämna matcher där små marginaler blir avgörande.

FCK en del av en koncern

Malmö FF lyfts fram som den rikaste klubben i Sverige, men FCK är som en del av koncernen Parken Sport & Entertainment större och förvärvar och säljer ofta spelare för 20-30 procent högre summor än Malmö gör (och ännu mer nu när den svenska kronan är svag). De senaste två åren har t.ex. Robin Olsen och Robert Skov sålts för summor i 100-miljonersklassen och nyligen köptes spanjoren Pep Biel för 50 miljoner kronor.

Parken Sport & Entertainment hade 2018 en årsomsättning på 781 miljoner danska kronor (ca 1,1 miljarder svenska kronor), varav fotbollen utgjorde 34 procent och resterande delar bestod av äventyrs- och semesterbybolaget Lalandia (59 procent) samt kontorsuthyrning (7 procent). Koncernen gjorde en förlust på 145 miljoner danska kronor efter att gymkedjan Fitness DK sålts med en förlust på 242 miljoner danska kronor. 

Malmö FF:s årsomsättning låg på 343 miljoner kronor och vinsten på 40 miljoner. Skillnaderna varierar mycket beroende på om klubbarna deltar i Europagruppspel eller inte samt om de gör någon större transfer. 

Större ekonomiska risker

FCK tillåts som en del av ett aktiebolag i en stor koncern ta större ekonomiska risker och stora förluster kan accepteras enskilda år, men det är också kopplat till att sannolikheten för att FCK vinner ligan och får kvala till Europa är betydligt högre än för Malmö. FCK har under 2000-talet vunnit den danska ligan 12 gånger, tagit silver 5 gånger och brons 3 gånger. 

Bara en gång (2018) hamnade klubben utanför pallen och blev fyra. TV-intäkterna är högre än i Sverige och seriesegraren av ligan får en högre andel av potten än i Sverige. 

Därutöver finns en förmånlig expertskatt i Danmark som gör att utländska spelare bara behöver betala 32,84 procent i skatt under sju års tid (istället för 56 procent som är det vanliga i de lönenivåer som det handlar om).

"Möjligt att fylla Parken"

Medan Malmö FF är en medlemsförening är FC Köpenhamn til syvende og sidst inte bara en fotbollsklubb, utan en del av ett aktiebolag där aktieägarna ropar på ekonomisk avkastning och klubben drivs ytterst kommersiellt. 

Mittbacken Andreas Bjellands kommentar till lottningen till Europa League var på sitt sätt talande: 

- I allas öron låter Arsenal, Sevilla och Manchester United mer sexigt än Dynamo Kiev. Vi skulle nog haft bättre möjligheter att fylla Parken med de lagen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen