Ligans förlust - 852 miljoner!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
En engelsman som tillförde 58 miljoner, en aktiekurs som föll från 900 danska kronor till 58, en nyemission som gav 195 miljoner, ett minus på 154 miljoner - och totalt 852 miljoner i förlust! Välkommen till dansk fotboll!
Ståle Solbakken är norrmannen som har blivit en av dansk fotbolls främsta profiler. Nu försöker han leda FC Köpenhamn tillbaka till positionen som Danmarks främsta fotbollslag. Foto: TT

 

Efter seger 2-0 över FC Köpenhamn (FCK) och oavgjort 0-0 mot Vestsjälland är FC Midtjylland med de tre svenskarna Johan Dahlin, Kristoffer Olsson och Petter Andersson danska mästare. Guldet hamnar därmed på Jylland för andra året i rad, något som inte har hänt sedan 1995 då AaB vann, året efter Silkeborg. 

Topplag från Jylland

I fjol vann AaB superligan, för fjärde gången sedan serien grundades 1991. I år har det gått sämre och Ålborgsklubben slåss om femteplatsen. 

Istället är det alltså en annan jysk klubb som tar hem spelet, FC Midtjylland. Klubben bildades 1999 som en fusion mellan Herning Fremad och Ikast FS i syfte att ta upp kampen med de större lagen. 

Redan första året avancerade klubben till superligan och därefter har det gått riktigt bra med två silver och fyra brons. I fjol blev det en tredjeplats, men ekonomin var svag, existensen hotad och spelarförsäljningar övervägdes. 

Då kom en engelsman

Då köpte engelsmannen Matthew Benham in sig i Midtjylland och tillförde 58 miljoner kronor, strategi samt ett scoutingnätverk i England där han också äger Brentford i nästhögsta serien. I april i år ökade han sitt aktieinnehav till 87 procent.

Förlusterna för Midtjylland har dock ökat från 15,6 miljoner 2013/14 till en förväntad förlust på 35-40 miljoner 2014/15 plus en engångskostnad på 10 miljoner till indiska Shrinivas Dempo. Frågan många ställer sig är hur länge storstjärnan Pione Sisto kan behållas. För kommande verksamhetsår finns dock möjlighet till inkomstbringande gruppspel i någon av Europaligorna. 

För FC Köpenhamn som siktar på Champions League är andraplatsen en stor missräkning. Under 2000-talet har klubben vunnit nio av fjorton ligatitlar och som sämst har det blivit en tredjeplats. De vita ”lejonen” har dominerat fullständigt. Ett nytt silver i år för andra året i följd och det tredje på fyra år innebär att glansdagarna är över. 

Högst värderade fotbollsaktien

Det är också vad börsinvesterarna diskonterar. Aktiekursen för moderbolaget Parken Sport & Entertainment (PSE) har fallit sedan toppen i april 2007 på nästan 900 danska kronor till kursen 58.

Börsvärdet är nere på 578 miljoner kronor, att jämföra med ungefär 5 miljarder kronor när värdet var som högst och då PSE utropades till världens högst värderade fotbollsaktie, även om koncernen egentligen är en mix av blandade aktiviteter som feriecentret Lalandia, fitnesskedjan fitness dk och kontorsfastigheter förutom fotboll & stadion. 

Den tidigare styrelseordföranden 2002-2010 Flemming Østergaard, även kallad Don Ø, står åtalad för kursmanipulation tillsammans med den förre vd:n Jørgen Glistrup, koncernen riskerar böter och den tidigare hajpen kring aktien är ersatt av en ny realism.

Det missade guldet fick nyligen koncernens nye styrelseordförande Bo Rygaard att skriva ned förväntningarna för helåret 2015 till ett underskott i storleksordningen 15-25 miljoner danska kronor. 

Nyemission gav 467 miljoner

Som lök på laxen har de danska lagen inte presterat lika starkt i Europa och från säsongen 2015-2016 blir det svårare att kvalificera sig för Champions League, något FCK behöver lyckas med för att skapa en ny positiv spiral ekonomiskt och sportsligt. 

Parkens vd Anders Hørsholt säger därför att FCK, som 2014 ökade investeringarna i spelartruppen innefattande svenskarna Ludwig Augustinsson, Per Nilsson, Mikael Antonsson och Johan Wiland till 129 miljoner danska kronor (ca 162 miljoner svenska kronor), skall öka investeringarna i spelartruppen med 10 procent om året 2015 och 2016 till den största summan någonsin. Målet är att bli danska mästare nästa säsong och nå Champions Leagues gruppspel två av de kommande fem säsongerna.

Det är ett vågspel och frågan är om guldmaskinen som numera levererar silver kan fås att tillverka guld igen. Efter PSE:s underskott på 244 miljoner kronor 2009 tvingade gäldenärerna fram besparingar och en nyemission på 467 miljoner kronor i syfte att minska koncernens skulder. Men skulderna överstiger fortfarande 1 miljard kronor. Lalandia och kontorsdelen visar överskott och hjälps framöver av ett bättre konjunkturläge, men fitnesskedjan möter hård konkurrens och redovisade förlust under fjolåret. Pressen på sportsliga framgångar 2016 är därför stor.

Klev in från shippingvärlden

Lokalkonkurrenten Brøndby IF på Vestegnen, med svenskarna Johan Elmander och Johan Larsson, ligger i skrivande stund på tredje plats. Det är den bästa placeringen sedan 2011, men man siktar högre. 

Bröndby var våren 2013 nära konkurs efter förluster på 334 miljoner kronor 2010-2012, men lyckades i en stor nyemission få in först 108 miljoner och senare under året ytterligare 87 miljoner, främst från den anonyme rikmannen från shippingvärlden Jan Bech Andersen som köpte ca en tredjedel av aktierna i Bröndby. 

Plötsligt kunde mittfältaren Thomas Kahlenberg plockas hem och sedan Jan Bech Andersen dessutom köpt hem landslagsförsvarsspelaren Daniel Agger såsom gåva blev spelet successivt bättre. Bröndby dominerade dansk fotboll på 1990-talet med fyra titlar och många drömmer om en ny storhetstid.

"Danmarks Hammarby"

Bröndby kan såsom huvudstadsklubb liknas vid ”Danmarks Hammarby” och tävlar med FCK om att ha högsta publiksnittet och att vara bäst i Köpenhamn. Men något tycks ruttet i den populära klubben. 

Även 2013 slutade med förlust, 40 miljoner kronor, och 2014 tvingades Bröndby redovisa sin femte förlust i följd och ett resultat på minus 154 miljoner kronor efter stora nedskrivningar av stadion och kontraktsrättigheter på 104 miljoner. 

Egenkapitalet krympte därmed från 234 till 80 miljoner kronor medan de sammanlagda förlusterna de senaste fem åren ökade till svindlande 528 miljoner danska kronor, motsvarande ca 660 miljoner svenska kronor. 

Även Bröndby är därmed i behov av en stor sportslig och ekonomisk framgång.

852 miljoner i förlust

Den danska superligan var länge en Köpenhamnsaffär, men någonting har hänt. I ett avseende är dock allt sig likt - det kostar att ligga på topp. 

2009-2013 gjorde de tolv ligaklubbarna samlade förluster på 852 miljoner danska kronor. Risktagandet är högt och många klubbar fortsätter driva rörelsen med underskott. 

Desto bättre för vissa finns det fortfarande investerare som tänker mer med hjärtat än hjärnan. 

Anders Olshov

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.