FCK hotas av underskott på 295 miljoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har bara gått tre månader sedan FC Köpenhamnförlorade den jämna kvartsfinalen mot Manchester United i Europa League i förlängningen efter att ha slutat tvåa i ligan 2019-20. Därefter har FCK rasat samman: förlorat fem av tio matcher i ligan 2020-21 för att ligga på plats 9 av 12, åkt ur höstens Europa Leaguespel mot kroatiska Rijeka efter 0-1 den 1 oktober och avskedat den synnerligen framgångsrike tränaren Ståle Solbakken med åtta mästerskapsvinster den 10 oktober. 

FC Köpenhamns kris förvärras av att ägarbolaget Parken Sport & Entertainment (PSE), som även inbegriper äventyrs- och semesterbybolaget Lalandia samt en mindre andel kontorsuthyrning, blöder ekonomiskt på grund av coronapandemin.

Kritiken haglar nu från alla håll och oron ökar för om klubben skall kunna behålla sin position som nummer ett i Danmark. 

De danska mästarna Midtjylland har under senare år gjort stora framsteg, ligger tvåa i ligan och spelar för närvarande i Champion Leagues grupp D tillsammans med Liverpool, Ajax och Atalanta. 

Beräknar underskott: 295 miljoner

FCK:s uttåg ur Europa League och förlängda coronarestriktioner har gjort att koncernen justerat ned förväntningarna för årets resultat med 135 miljoner kronor under hösten till ett beräknat underskott på 295 miljoner danska kronor, motsvarande 405 miljoner svenska kronor. 

Det föranleder en intern diskussion om strategi och hur mycket klubben skall investera i spelartruppen med mera. Tipsbladets chefredaktör Troels Bager Thøgersen beskriver två huvudspår: Att fortsätta med nuvarande kurs där merparten av truppen förvärvas via transfermarknaden och krämen av ungdomsårgångarna hämtas in eller att skapa plats för fler av klubbens unga talanger och förvärva fantastiska 16- till 19-åringar.

Han anser att nuvarande spelarbudget på 150 till 160 miljoner danska kronor inte alls räcker för spel om Europa League- och Champions Leagueplatser och att budgeten med strategikurs ett måste öka markant, alternativt att klubben väljer kurs två som kräver tålmodighet och en mer ojämn resultatutveckling. I sammanhanget skall noteras att FCK nyligen har förvärvat 15-årige Roony Bardghji från Malmö FF, som FCK:s talangchef Sune Smith-Nielsen beskriver som unik med kompetenser för högsta internationella nivå.

Den ekonomiska verkligheten talar för att FCK inte har något val, utan måste rätt mun efter matsäcken. Enligt Inside Business kräver Nordea, som är PSE:s huvudbankförbindelse, att koncernens tre storägare Lars Seier Christensen och de två jyske affärsmännen Erik Skjærbæk och Karl Peter Korsgaard Sørensen senast den 1 februari ställer en garanti om att skjuta till 250 miljoner kronor i klubben.

PSE har dementerat historien, men klart är att PSE:s skuld på 1,2 miljarder kronor och förlusterna 2020 tynger. Det spekuleras även i att PSE kan komma att sälja en del av Lalandia (som utökas med en etablering i Søndervig 2020-2021) eller att sälja fastigheter. Dagstidningen Berlingske har bett FCK:s styrelseordförande att kommentera läget, men han avvisar med beskedet att arbetet med 2021 års budget pågår.

"Styrelsen saknar kunskp"

Bredvid de ekonomiska bekymren rasar debatten om FCK:s sportsliga misslyckanden och om varför tränaren Ståle Solbakken sparkades. Solbakken har själv bidragit genom att under en uppmärksammad intervju i TV-programmet Onside på TV3+ kritisera styrelsen i PSE för att sakna kunskap om fotboll och för att varken ha "hjärtat eller hjärnan för att dra de stora strategiska linjerna". Han kritiserade även att den tidigare mittfältaren William Kvist tagit plats i styrelsen, en roll som Solbakken anser att han inte har förutsättningar att klara. På den punkten fick han stöd av Flemming Østergaard, styrelseordförande i PSE 1997-2010, som även menar att Solbakken behandlats respektlöst i samband med att han sparkats genom ett telefonsamtal.

Fotbollskommentatorn Mikkel Bischoff på Discovery Networks ger Solbakken fullständigt rätt i att FC Köpenhamns ledning saknar sportslig kunskap. Han menar att Solbakken styrde över mycket i klubben och att resten av organisationen inte är förberedd på det tomrum som har uppstått efter att Solbakken tvingades lämna. Kvist har inte kontakterna och nätverket.

Behöver investeras

Han poängterar också att FCK tappade den tekniske direktören Johan Lange som gick till Premier Leagueklubben Aston Villa som sportchef. Lange var mer anonym, men hade tillsammans med Solbakken enormt stor betydelse, anser Bischoff. 

Aldo Petersen, som satt i PSE:s styrelse i slutet av 1990-talet, försökte i början av 2019 köpa PSE tillsammans med en grupp utländska investerare, men fick nobben. Nu kritiserar han styrelsen för att inte investera i nya och bättre träningsfaciliteter, en renovering av Parken och i spelartruppen.

FCK har å sin sida anställt Jess Thorup med bakgrund som dansk U21-landstränare, cheftränare i Midtjylland och i de belgiska klubbarna Gent och Genk som ny chefstänare samt klubbens tidigare back Peter 'PC' Christiansen som sportchef, en roll han haft AGF och tidigare i Randers.

Det är dags att de får spelarna att leverera på fotbollsplanen. Berlingske ironiserar över att det enda klubbens ledning har att glädja sig över i ögonblicket är att supportrarna inte släpps in på Parken så att deras missnöje hörs.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.