74-miljonersmällen är glömd

Ljuset i det nordiska fotbollsmörkret är FC Köpenhamn som är tillbaka i Champions League - och nu tog poäng borta mot Porto
I slutmålet öppnades miljonintäkterna
De nordiska fotbollsklubbarna har det svårt i Europasammanhang. Inget lag från Sverige eller Norge lyckades ta sig till Europa League eller Champions League i år. Ljuset i mörkret är FC Köpenhamn som med stort svenskinslag tog sig till Champions League för fjärde gången sedan 2006 och inledde starkt genom att på onsdagskvällen ta poäng borta mot Porto efter 1-1.
Efter fiaskot förra säsongen då FC Köpenhamn upplevde sin första höst utan Europaspel sedan 2005 gick klubben back med 74 miljoner danska kronor.
Det sved, men FCK tilläts fortsätta sin sportsliga satsning med målet att vinna danska ligan och spela i Europa.
Det lyckades. Ligatiteln erövrades med nio poängs försprång och i playoffkvalet till Champions League besegrades cypriotiska Apoel med 1-0 hemma efter mål av Andrija Pavlovic. I returen gjorde Apoel 1-0 och såg det ut att gå till förlängning när Federico Santander kvitterade till Köpenhamns fördel i 86:e minuten.
Ett minst sagt viktigt mål som förde FCK tillbaka in i Champions League. Direkt efter matchen meddelade moderkoncernen Parken Sport & Entertainment att koncernresultatet för helåret skrivs upp från 50 miljoner danska kronor till 225-250 miljoner. Fjolårsförlusten togs igen med råge.
FCK som MFF
Med i Porto fanns fyra svenskar: Målvakten Robin Olsen och mittbacken Erik Johansson som spelade i Champions League med Malmö FF 2014, men lämnade för tidigt för att vara med 2015, samt vänsterbacken Ludwig Augustinsson och Mikael Antonsson som fick hoppa in i 90:e matchminuten.
Det oavgjorda resultatet, efter att Andreas Cornelius kvitterat i 52:a minuten, gör gruppen mer öppen. Leicester slog Club Brugge borta med 3-0 och får antas knipa första- eller andraplatsen. Porto skall inte känna sig säkra på att ta den andra.
FC Köpenhamn har tidigare kvalificerat sig för Champions League 2006, 2010 och 2013 och har avancerat till åttondelsfinal en gång, 2010-11 då laget slogs ut av Chelsea.
Ett nytt mått på lagets styrka ges 27 september då FCK möter Club Brugge hemma.
Säljstopp inte bra
Allt medan FC Köpenhamn firar nya triumfer i Europa fortsätter det svenska tillkortakommandet i Europaspelet år efter år (med Malmö FF:s deltagande i Champions League 2014 och 2015 som undantag). Norrköping, AIK och Häcken föll i år bort tidigt medan Göteborg tog sig till playoff för spel i Europa League, men föll med sammanlagt 1-3 mot Qarabag från Azerbajdzjan.
Dessvärre råder brist på idéer för hur situationen skall förbättras. Svensk elitfotbolls (Sef) sportchef Stefan Lundin föreslog nyligen att lag som kvalar till Europaspelet skall komma överens om att inte sälja spelare under sommaren. Fjolårsmästaren Norrköping sålde Emir Kujovic och Arnor Traustason före sommarens Champions League-kval och Malmö FF har mitt i brinnande guldstrid sålt skytteligaledaren Vidar Örn Kjartanson.
Trots det är det ett dåligt förslag. Det är en del av klubbarnas affärsmodell att kunna sälja spelare när efterfrågan finns där och att begränsa den friheten skulle inte göra dem starkare.
Stora fördelar i Danmark
Bättre då vore att harmonisera serien med vad som gäller i flertalet övriga länder, inklusive Danmark, och gå över till höst-vårseriespel. Ett annat intressant förslag som Malmö FF har fört fram är att förbjuda konstgräs i allsvenskan och endast tillåta hybridgräs och vanligt gräs, som är de vanliga typerna i Europa.
Finns det något mer att lära från FC Köpenhamn? Hur gör de för att lyckas? Jag har tidigare skrivit om klubbens bolagsstruktur som en del av koncernen Parken Sport & Entertainment och om de ekonomiska förluster som tidvis drabbar klubben, men även de vinster som uppnås när det går bra (fast aktieägarna har inte blivit rika).
FCK har andra fördelar än att vara ett aktiebolag i en stor koncern som möjliggör risktagande. TV-intäkterna är högre än i Sverige. Seriesegraren av ligan får dessutom en högre andel av potten än i Sverige med följd att det ekonomiska försprånget ökar och ligan oftare är mindre jämn.
FCK har t.ex. kommit bland topp-tre i Danmark sexton år i sträck. Det gör att sannolikheten för Europaspel är stor, vilket gör att satsningar i spelartruppen har bättre förutsättningar att ge avkastning.
Därutöver finns en förmånlig expertskatt i Danmark som gör att utländska spelare bara behöver betala 31,92 procent i skatt under fem års tid (istället för 56 procent som är det vanliga i de lönenivåer som det handlar om). Det är en anledning till att många svenskar fortfarande söker sig till Danmark, trots att ligan inte är bättre än allsvenskan utan i paritet.
MFF enda hoppet
Det finns sammantaget stora skillnader mellan FCK:s förutsättningar i den danska ligan och de allsvenska klubbarnas. Stefan Lundins oro är berättigad. De allsvenska klubbarna är generellt för svaga.
Som det ser ut just nu är det bara Malmö FF som har muskler att hävda sig internationellt - och jag tror det är ekonomiskt nödvändigt och rätt av klubben att förädla spelare som Kiese Thelin och Kjartanson och sälja dyrare när möjligheten ges.
En blick mot den allsvenska tabellen reser samtidigt frågan om MFF skall göra en FCK och direkt efter fjolårets femteplats vinna allsvenskan och på nytt kvala för Europa.
Det skulle åtminstone i ett avseende göra Sverige mer likt Danmark: Ett lag skulle dominera och ha större chanser internationellt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.