Gigantiska ekonomiska förluster i FCK

FCK hade precis värvat den paraguayanske anfallaren Federico Santander för 23 miljoner danska kronor (den dyraste värvningen i dansk ligafotboll någonsin efter FCK:s återköp från Cardiff av Andreas Cornelius för 27 miljoner i januari 2014 ett halvår efter att man sålt honom för 75 miljoner), kantspelarna Benjamin Verbic och Kasper Kusk samt backen Peter Ankersen efter att ha rekordinvesterat 129 miljoner i spelartruppen 2014 (34 miljoner 2013).
FCK ville verkligen, efter att ha missat den danska ligasegern för tredje gången de fyra senaste åren, visa att klubben fortfarande tillhör de stora i Norden och nå Europa League. Avancemang till sista playoffmatchen och FCK skulle ha varit seedat och fått möta ett på papperet lättare motstånd.
55 miljoner i förlust
Efter seger 1-0 borta tycktes allt klart, men laget hamnade i underläge 0-2 efter 53 minuter, fick en man utvisad och även om Santander reducerade på nick i slutminuterna visade resultattavlan 2-3 när slutsignalen gick. Jablonec var vidare på bortamålsregeln. ”Ta er samman!”, skanderade fansen besviket. Många av de 14 142 åskådarna – en svag publiksiffra - hade då redan gått hem.
Med uttåget försvann möjligheten till ett antal sköna miljoner som spel i Europa League skulle ha inbringat. Koncernen Parken Sport & Entertainment (PSE), som äger FCK, meddelade dagen efter att den beräknade årsförlusten stiger från minus 15-25 miljoner till minus 45-55 miljoner danska kronor.
Det skall samtidigt noteras att koncernen så sent som på årsmötet i april räknade med en vinst på 40-50 miljoner kronor. Vi talar således om en prognostiserad resultatförsämring på 95 miljoner danska kronor på blott fyra månader!
Sköt till 500 miljoner
De aktieägare som sköt till 500 miljoner danska kronor i en nyemission 2010 har vant sig vid att inte få någon utdelning och har fått se aktien rasa med 25 procent i år och närmare hälften de senaste fem åren.
I synnerhet pensionsbolaget LD som sitter på 29 procent av aktierna som tappat tresiffriga miljonbelopp i värde, men saknar inflytande, har hamnat rejält i kläm. De sportsliga bakslagen lär inte göra dem villigare att skjuta till ytterligare kapital och då det var bankerna som tvingade fram nyemissionen för att minska koncernens skuldsättning är två finansieringskällor i praktiken stängda tills vidare.
Frågan är hur det påverkar investeringarna i spelartruppen. Det är i längden svårt att göra förvärv liknande Santander utan Europaspel och klubben hade investerat för att klara sig i Europa League.
Måste sälja talangen
Nu står FCK med en för den danska ligan alldeles för bred och dyr trupp och det är sannolikt att någon spelare säljs, något PSE indikerade redan dagen efter förlusten mot Jablonec: ”Ledningen ska nu värdera om FC Köpenhamns spelartrupp har den riktiga sammansättningen till höstsäsongen beaktat att det inte är ett europeiskt gruppspel.”
Det talas särskilt om att släppa den 20-årige talangen Daniel Amartey som har fyra år kvar på kontraktet. Är priset det riktiga, det vill säga upp mot 60-70 miljoner danska kronor, säljs han före 1 september.
För att få en uppfattning om klubbens framtida möjligheter är Parken Sport & Entertainments samlade verksamhet avgörande. Fotbollen är nämligen bara en del av denna spretiga koncern där aktieägarnas intresse av vinst inte går helt hand i hand med fansens önskan om sportsliga satsningar, kosta vad det kosta vill.
Här är alla bolagen
Koncernen består av fyra segment vars utveckling kan beskrivas som följer:
1. Fotbollsverksamheten och stadionaktiviteter svarade för 22 procent av PSE:s omsättning 2014 och har ett volatilt resultat där spel i Europa är helt avgörande för om en större vinst eller förlust skall redovisas. Det primära resultatet före finansiella poster blev en förlust på 11,7 miljoner kronor 2014, bland efter att transferaktiviteterna gått 14,7 miljoner back.
2. Bäst inom koncernen går Lalandia, som driver ferie- och aktivitetscentra, som hyr ut semesterstugor och uppför och säljer feriehus. Segmentet svarade för 36 procent av omsättningen och gick med 71 miljoner kronor i vinst före finansiella poster 2014.
3. Mer problematiskt är att fitnesskedjan Fitness.dk, med 125 000 medlemmar och 37 procent av omsättningen, möter ökad konkurrens och redovisade en förlust på 34 miljoner kronor 2014.
4. Kontor tillhör det mer omtalade i Sverige. Genom det pågående köpet av kontorstorn D för 84,6 miljoner danska kronor äger koncernen hela sin arena Telia Parken och hyr ut kontorslokalerna, sammanlagt 32.000 kvadratmeter inklusive de arealer PSE använder. Per den 31 december var 23.294 kvadratmeter uthyrt. Kontor utgjorde endast 5 procent av omsättningen 2014, men går allt bättre. Omsättningen ökade från 35,4 till 38,2 miljoner kronor. Fastigheterna skrevs samtidigt upp med 15,3 miljoner som följd av ett lägre avkastningskrav, varför resultatet före finansiella poster steg till 48 miljoner danska kronor.
Skulden var 1 005 miljarder...
Parken Sport & Entertainment har en nettoräntebärande skuld på 1,005 miljarder danska kronor som tidigare utgjorde en risk, men som reducerades genom främst nyemissionen och deltagande i Champions League 2013. Räntekostnaderna har under senare år minskat och resultatet för finansiella poster blev minus 47,2 miljoner kronor 2014, vilket belastade de fyra segmenten ovan.
Fotbollen är alltså bara är en del av koncernen och FCK lever, liksom andra klubbar, i en osäker värld där en hård ekonomisk verklighet sätter begränsningar. Med de sportsliga bakslagen under senare tid och en förväntad förlust på 50 miljoner danska kronor 2015 gäller det i ökad utsträckning även FC Köpenhamn.
Den norske tränaren Ståle Solbakken har haft svårt att få stjärnorna att smälta ihop till ett lag och borde hänga löst. Serieseger 2015/16 är åter ett krav.
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.