FC Köpenhamn gör strålande affärer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 

När FC Köpenhamn ikväll tar emot Manchester United i Champions League gör man det som favoriter. I alla fall om man skall tro de gamla landslegendarerna Preben Elkjær och Michael Laudrup. Elkjær var allt annat än imponerad av Manchester United i den första matchen på Old Trafford, som slutade 1-0. Det var inte bara det att Jordan Larsson brände en straff i slutet, utan Köpenhamn hade flera chanser att göra mål. Laudrup har sagt att Manchester United inte är i närheten av där de skall vara och att det kan vara bästa tidpunkten på 10, 20 eller 30 år för FCK att vinna. 

Lugnet före stormen i Parken i Köpenhamn. men i kväll när manchester United kommer på besök, då blir det fullsatt.

I årets Champions League har klubben bara en poäng på tre matcher, men det kunde varit fem. I första matchen mot Galatasaray i Istanbul ledde FCK med 2-0 när högerbacken Elias Jelert ödesdigert blev utvisad. Galatasaray kunde med två mål i slutminuterna kvittera. Nu går klubben för revansch mot Manchester United och för fortsatt spel i Europa efter årsskiftet, åtminstone i Europa League såsom grupptrea.

Tre svenskar kan mycket väl figurera som matchvinnare när slutsignalen går. Victor Claesson har gjort 22 mål för klubben på 74 matcher, Jordan Larsson 11 mål på 41 matcher och Roony Bardghji 14 mål på 64 matcher. Av dessa har Claesson och Larsson gjort 3 mål vardera i Champions League. Alla tre lär knappast få starta, men alla kan få speltid. Lagkapten Victor Claesson har svarat för fina insatser hela året och är den mest sannolike startspelaren. 

Jordan Larsson kom på lån från Schalke 04 i januari och belönades i juni med ett fyraårskontrakt. Han är också en trolig startspelare. Att Mohamed Elyounoussi är skadad skulle möjligtvis kunna öppna upp för Roony Bardghji.

Fostrad i Malmö FF

Den unge skåningen, fostrad i Malmö FF,  blev historisk när han i november 2021, som 16 år och 6 dagar, blev den yngste spelaren någonsin i den danska högstaligan och veckan efter den yngste målgöraren. Efter ett knaggligt 2022 har han i år blommat ut till skyttekung. 

Förväntningarna börjar åter stiga på som snart fyller 18. 

När Tipsbladet nyligen skrev om vilka av ligans yngsta spelare som kan stå för ett genombrott hamnade Bardghji överst. Det sägs att han följs av stora klubbar som Chelsea och att FC Köpenhamn gärna vill förlänga hans kontrakt som löper till slutet av 2025. 

Ett segermål av Claesson och Larsson skulle få ett fullsatt Parken att explodera av glädje. Skulle Bardghji avgöra vore det större än så. Då stiger också prislappen på honom. Han betraktas som en juvel och värderas av Transfermarkt till 4 miljoner euro, men Discoverys fotbollsexpert Thomas Gravesen menar att värdet kan stiga till 10-14 miljoner euro om han skulle göra mål i Champions League. 31-årige Victor Claesson, värderas för övrigt till 6 miljoner euro och Jordan Larsson, 26 år, till 3 miljoner euro. 

Parken då? Den är fullsatt. Från att ha haft 700 000-760 000 gäster föregående år steg besökstalet redan i oktober till över en miljon i år. Då är inte kvällens stormöte inräknat och inte heller kommande ligamatcher och landskampen Danmark-Slovenien som är utsåld. Siffrorna inkluderar förutom fotboll även konserter och andra evenemang. 

Ett bolag i medvind

Aktiebolaget Parken Sport & Entertainment A/S (PSE) som äger fastighetsbolaget som driver arenan Parken, Lalandia med nöjesparker i Rødby, Billund och Søndervig samt FC Köpenhamn förväntar en omsättning på 1,50-1,55 miljarder DKK (2,30-2,45 miljarder SEK) och en vinst på 350-375 miljoner DKK (550-590 miljoner SEK) för 2023. 

Fotbollsklubben FC Köpenhamn har bidragit genom att som första danska klubb kvalificera sig för Champions League för andra året i rad. Det gör att bolaget PSE står ekonomiskt starkare än på länge. Aktiekursen har i år stigit med 70 procent till 127 danska kronor, den högsta nivån sedan 2010. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen