Oron ökar bland danska idrottsklubbar
Vad sker i våra grannländer i spåren på Corona? Här rapporterar Idrottens Affärers man i Danmark, Anders Olshov.

• Danmark håller på att öppna upp samhället igen och har startat dagis + skolorna årskurs 1-5. Golf och tennis är igång, medan handbolls- och fotbollsklubbarna väntar på besked om ligastart och förutsättningar. Oro råder efter att direktören för Statens Serum Institut Kåre Mølbak sagt att socialt avstånd kan bli nödvändigt i upp mot ett år i Danmark.
Konkurshot vanligt
• Den danska regeringen har lanserat en rad hjälppaket som på olika sätt påverkar idrotten, men också t.ex. hotell och restauranger.
• Blir det så förväntas många klubbar gå i konkurs (vilket talar för att politikerna beslutar annorlunda). Skyddsdräkter vid sporter med närkontakt diskuteras därför.
• Danmarks Idrætsforbund (DIF) är i kontakt med hälsomyndigheterna för att få svar på om Superligan kan betrakta sig som en arbetsplats och inte en folksamling så att man inom aktuella regler kan sätta igång ligan utan åskådare och få serien slutspelad. Församlingsförbud råder annars om max tio personer fram till åtminstone 10 maj. Över sommaren kan man samlas maximalt 500 personer tills den 1 september.
Gått ned 20 procent i lön
• I dansk fotboll handlar det om mycket pengar. Brøndby IF gjorde ny storförlust 2019 på 79 miljoner Dkr. Spelarna har nu gått ned 20 procent i lön för att hjälpa klubben. En aktieemission förefaller vara på väg där storägaren och styrelseordföranden Jan Bech Andersen kan öka greppet om klubben.
• FC Köpenhamn som alltså gick vidare till 16-delsfinalen i Europa League efter segern mot Celtic och skall möta İstanbul Başakşehir - ett lag de kan slå. Men FCK drabbas liksom andra klubbar hårt av krisen. Det rör sig om biljett- och matchintäkter, sponsorer, TV-pengar och möjliga spelarförsäljningar samt från övriga delar av koncernen där intäkterna faller för Lalandia. Spelarna har gått ned 20 procent i lön under två månader.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.
För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.
Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar