Oron skingras bland MFF:s anhängare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF:s avancemang efter mötena med Dudelange (Diddeleng) innebär att klubben är klar för Europaspel i höst och att de sammanlagda intäkterna från Europaspelet sedan 2014 passerar en miljard kronor. Fast spelet i år och tabellplaceringen i allsvenskan övertygar inte. De många nyförvärven under senare tid och tränarbytet är tydliga signaler om situationens allvar och att styrelsen kräver mer

Låt oss börja med det positiva. Vinst över turkiska Sivasspor den 18 och 25 augusti och MFF är klart för Europa League, vilket bör inbringa cirka 100-150 miljoner kronor beroende på resultat (kvalifikationspengar, bonus för segrar och oavgjort samt TV-pengar). Vid förlust väntar i stället Conference League där klubben bör dra in uppskattningsvis 80-100 miljoner kronor, baserat på vad andra klubbar har erhållit. Läggs dessa belopp till de tidigare inspelade miljonerna, cirka 950, passeras miljardstrecket inom kort. 

120 miiljoner in i årligt snitt

Det är över åren mycket Europapengar som spelats in, i genomsnitt runt 120 miljoner kronor per år under nio års tid, vilket förklarar varför MFF – fram tills denna säsong - tagit ett handfast grepp om allsvenskan. (Det enda övriga svenska lag som kvalat in till Europaspel under perioden är Östersund som inte längre är i allsvenskan. Djurgården och AIK är i playoff till Conference League 18 och 25 augusti.) Den enda skandinaviska klubb som är i närheten av att ha dragit in lika mycket Europapengar är Köpenhamn, men då krävs det sannolikt vinst mot turkiska Trabzonspor i playoffspelet till Champions League. 

 

MFF är med andra ord bortskämt med intäkter. Men alla klubbar hamnar då och då i en svacka. 2022 är så här långt - bortsett från segern i Svenska Cupen - ett sådant år för Malmö. Många spelare har varit skadade och många har problem med formen, delvis beroende på skadorna. Endast 30 poäng efter 17 omgångar i årets allsvenska och en sjätteplats gör att inte bara den tilltänkta seriesegern, men även en plats bland topp-tre är osäker. Målskillnaden 23-15 vittnar om svårigheterna att göra mål framåt och att det läcker bakåt.

Uttåget ur Champions League-kvalet mot litauiska Zalgirdis efter 0-3, redan i andra omgången, var en i raden av svaga insatser och en stor besvikelse.

Styrelsen använde pengarna

Styrelsen har agerat snabbt för att förbättra situationen. Den nya tränaren Milos Milosevic sparkades efter så kort tid som ett halvår och fem nyförvärv har presenterats på kort tid: Joseph Ceesay från polska Lechia Gdansk, Moustafa Zeidan från Sirius, Mahamé Siby från franska Strasbourg (som skadades redan i tredje matchen), Mohamed Buya Turay från kinesiska Henan Songshan Longmen och Emmanuel Lomotey franska Amiens SC (som skall ersätta Siby). Anfallet och mittfältet har prioriterats.

 

Malmö FF har under en följd av år visat en med svenska mått enastående förmåga att rekrytera såväl spelare som tränare, vilket de många seriesegrarna och Europaspelet ger en fingervisning om. Givet att Lomotey kan leverera som defensiv mittfältare talar det för att segermaskinen snart är tillbaka i gamla spår.

Kvalifikationen till minst Conference League eller Europa League, vid avancemang över Sivasspor, ger MFF tillfällen att spela ihop laget. Den förnyelse som har påbörjats fortsätter och kommer successivt att ge avtryck under höstens viktiga matcher. 

Precis som i FC Köpenhamn

Den danska motsvarigheten FC Köpenhamn var i en liknande svacka som den MFF är inne i hösten 2021, men kom igen under våren och vann mästerskapet tre poäng före Midtjylland. Under 2000-talet har FCK hamnat utanför pallen med topp-tre endast 2000 och 2018. Att MFF:s styrelse agerat snabbt på tränarsidan och värvat spelare är ingen garanti för framgång, men liksom FCK har MFF den organisatoriska professionaliteten och de ekonomiska musklerna för att lyfta klubben när det går trögt. Det råder inget tvivel om att MFF kommer att göra allt för att gå vidare från gruppspelet i Europa och klättra i allsvenskan för att nå Europaspel även 2023-2024. Det skulle förvåna om vi inte snart ser ett betydligt vassare spel med fler mål framåt och samtidigt ett mindre riskbenäget lag som täpper till bakåt. 

 

Skulle Djurgården och AIK samtidigt kvalificera sig för Conference League vore det positivt. Malmö FF är i längden beroende av att allsvenskan förbättras och rankas högre av UEFA, vilket skulle göra vägen till Europaspel lättare och reducera riskerna vid dyra värvningar.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

Sommaren 2019  föll Sverige/Stockholm med röstsiffrorna 47-34 mot Milano /Cortina om värdskapet för 2026 års olympiska vinterspel. Folkopinionen och Stockholms stad, som vägrade att lämna ekonomiska garantier, var avgörande för IOK:s val.

Fyra år senare är SOK, Sveriges Olympiska Kommitté och RF, Riksidrottsförbundet samt Sveriges Paraolympiska Kommitté beredda att ännu en gång pröva lyckas hos IOK.  Sverige har sökt OS värdskap inte mindre än nio gånger tidigare – utan att ha lyckats. Tionde gången gillt?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.