Nordens fotbollskarta ritas om?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Malmö FF:s framgång med att nå Champions Leagues gruppspel har väckt nytt hopp i svensk fotboll. Håller Allsvenskan rent av på att återta tronen som Nordens bästa liga och är MFF på väg att bli främsta laget?
Alexander Kacaniklic är en av flera svenskar som spelar i dagens FC Köpenhamn, klubben som ingår i en koncern och som har fina traditioner i Champions League under de senaste tio åren. Nu är Malmö FF det mest framträdande .laget vid sundet. Foto: Lars Poulsen, AP Photo/TT

 

Det var den 27 augusti. Nordens sedan flera år tillbaka bästa fotbollslag FC København hade förnedrats av Bayer 04 Leverkusen och förlorat med 4-0, 7-2 sammanlagt, och misslyckats med att nå Champions Leagues gruppspel. Samtidigt hade Malmö FF slagit Red Bull Salzburg med 3-0 och gått vidare med sammanlagt 4-2. Sverige var efter fjorton långa år tillbaka med ett klubblag i CL. 

Nådde åttondeslfinal

Men CL-deltagandet och MFF:s seger mot Olympiakos i gruppspelet måste sättas i perspektiv.

Nordens framgångsrikaste lag var länge norska Rosenborg som kvalificerade sig till CL-gruppspel varje år 1995-2007, sammanlagt elva gånger (!), med undantag 2003 och 2006. Avancemanget till kvartsfinal mot Juventus 1997 och klubbens två segrar mot Valencia 2007 då Rosenborg slutade grupptrea på sju poäng tillhör några av de främsta bedrifterna.   

För en del år sedan tog danska FC København (FCK) över som Nordens bästa klubb. Anförda av bl.a. de svenska landslagsspelarna Tobias Linderoth och Marcus Allbäck samlade laget ihop sju poäng i Champions Leagues gruppspel 2006-07. FCK spelade även i CL-gruppspelet 2010-11 då klubben gick vidare till 1/8-delsfinalen efter att ha fått tio poäng efter två segrar över Panathinaikos, seger över Rubin Kazan och poäng mot Barcelona. Den matchen förlorades dock mot Chelsea med sammanlagt 0-2. Även 2013-14 gick FCK till CL-gruppspelet och tog då fyra poäng. Vid ytterligare tre tillfällen har man varit nära att ta sig till gruppspelet, men förlorat i playoff. 

Det är inte dåligt, men någon rejäl framgång för de nordiska lagen blev det aldrig. Steget till de stora lagen i de stora länderna var och är enormt. 

En skandinavisk liga!

Någon gång kvalar klubbar in och får prova på den ”högsta divisionen”, men om man betänker att enskilda spelare i Europas storklubbar har mer i årslön än omsättningen i t.ex. IFK Göteborg blir avståndet tydligt. 

I december 2010 föreslog jag därför bildandet av en skandinavisk liga för att skapa ökade TV-intäkter, en bättre topp och ökade möjligheter för svenska, danska och norska klubbar att konkurrera med övriga Europa. 

FCK var då kanske som allra bäst och reaktionen blev därefter: ”Norsk och svensk fotboll är ju närmast uträknad och fullständigt ointressant i europeiskt sammanhang. 

FCK:s koncern fick problem

Jag har svårt att se att dansk fotboll skulle få ut något av det samarbetet”, kommenterade FCK:s styrelseledamot Niels-Christian Holmstrøm (som dock kunde tänka sig att spela mot t.ex. holländska klubbar). 

Därefter har det gått grus i maskineriet och både 2012 och 2014 misslyckades FCK med att vinna den danska ligan samtidigt som moderföretaget Parken Sport & Entertainment, FCK:s ägare, haft ekonomiska utmaningar. 

För närvarande tyngs resultatet av fotbollsverksamheten och motionskedjan Fitness DK som möter ökad priskonkurrens, medan ferielandet Lalandia och kontorsrörelsen utvecklas väl. 

Högre snittintäkter

Danska och norska klubbar har fortfarande högre genomsnittsintäkter än svenska. Bättre ekonomi innebär ökade möjligheter att betala högre spelarlöner och nå sportsliga framgångar och i synnerhet danska ligan har genom åren lyckats attrahera ett stort antal svenska toppspelare, inte minst tack vare en förmånlig expertskatt. 

Liksom 2006 har FCK idag fler svenska landslagsspelare (Alexander Kacaniklic, Mikael Antonsson och Pierre Bengtsson) än de svenska mästarna Malmö FF (Emil Forsberg och Erik Johansson). 

Malmös avancemang till CL-gruppspelet kan ändra på det. Klubben får minst 200 miljoner kronor, varav ca 100 miljoner kronor utgör TV-intäkter då Viasat köpt rättigheterna för hela Skandinavien och MFF som enda skandinaviska lag i gruppspelet får hela summan. 

Gäller att förvalta pengarna

Det kan ställas i relation till klubbens omsättning på 173 miljoner kronor 2013. Det är viktigt att klubben förvaltar den kommande engångsintäkten väl och håller utgifterna under kontroll (löner för spelare och staber), omsätter det stora allmänintresset i ökade intäkter (sponsring) och amorterar på stadionlånet (riskreducering). 

Samtidigt måste den sportsliga satsningen fortsätta. Genom att MFF vann Allsvenskan även 2014 garanteras klubben möjlighet att kvala in till Champions League 2015. 

Det ger bättre förutsättningar för en svensk fotbollsklubb att hävda sig internationellt än på mycket länge. Inte minst underlättas rekryteringen av svenska talanger när MFF spelar i Europa och blir en tydligare språngbräda i karriären. 

MFF får en ledande position

Malmö FF av årgång 2014 har även ett nordiskt intresse. Dansk media skriver om laget då målvakten Robin Olsen är halvdansk, finländsk för att landslagsspelaren Markus Halsti har en framträdande roll och norsk för att Åge Hareide är tränare med en imponerande meritlista som landslagsspelare, landslagstränare, spelare i Manchester City och Norwich samt tränare med ligaseger för Rosenborg (2003) och Helsingborg (2012) före Malmö FF (2014).   

Det kan vara så att Nordens fotbollskarta håller på att ritas om. I synnerhet ökar sannolikheten för att Sverige, liksom Norge och Danmark tidigare, får ett dominerande lag som kan attrahera de bästa spelarna och vinna den nationella ligan flera år i följd. 

Men förhoppningarna om att Malmö och Allsvenskan plötsligt blir bäst i Norden riskerar att vara just förhoppningar. Intäktsbasen har inte förändrats strukturellt och marginalerna mellan framgång och fiasko är små – ibland inte större än ett enstaka tillfälle. Emil Forsbergs bortamål mot Red Bull Salzburg i slutminuten var ett sådant.

Anders Olshov

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att tillsammans göra idrotten tryggare för barn.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen