Dystert internationellt facit för svensk fotboll

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Något är fel med de allsvenska topplagen i fotboll, bortsett från Malmö FF, när det kommer till Europaspel. Faktiskt är Sverige unikt inom den europeiska klubbfotbollen under perioden 2014-2021 då endast en klubb lyckats nå Champions League, dessutom tre gånger, och till Europa League (två gånger) men inget av de övriga allsvenska topplagen har inte ens lyckats med att nå europeiskt gruppspel. 

Hammarby gjorde ett internationellt försök mot Basel, men förlorade. Här ses Basels Arthur Cabral, i mitten, i kamp med Hammarbys målvakt David Ousted. Jon Gudni Fjoluson och Astrit Selmani Fjoluson avvaktar.

Östersund är också ett undantag efter som klubben nådde Europa League och tog sig vidare från gruppspelet till rundan med 32 lag 2017. Det kunde ske tack vare att laget vann svenska cupen.

Hösten 2021 var annars året då det äntligen skulle ske ett svenskt genombrott. UEFA hade utökat turneringarna Champions League och Europa League med Conference League, vilket gav de allsvenska klubbarna helt nya, enklare möjligheter. 

Öppnade för Sverige, men...

Det öppnade för Möjligheten att Sverige med lite flyt skulle representeras av fyra lag under hösten. Men Häcken förlorade mot Aberdeen (3-5) redan i andra kvalomgången till Conference League och i den avgörande playoffmatchen den 26 augusti föll Elfsborg mot Feyenoord (sammanlagt 3-6). 

Närmast var Hammarby som spelade 4-4 mot Basel, men förlorade straffsparksavgörandet med 3-4.

Så mycket bättre i Danmark

En jämförelse med övriga Skandinavien illustrerar det svenska gapet mellan topplaget och de övriga. I Danmark har FC Köpenhamn spelat Champions League 2016, Europa League 2014, 2017, 2018 och 2019 samt Conference League 2021. 

Men Köpenhamn är långt ifrån ensamt. Midtjylland spelade i Champions League 2020 och i Europa League 2015 och 2021. Ålborg spelade i Europa League 2014 och Bröndby spelar i Europa League 2021. Randers spelar i Conference League 2021. Danmark har således två lag i Europa League under hösten och två lag i Conference League. 

Noterbart är även att två lag gavs möjlighet att kvala till Champions League i år och att fjolårsmästaren Bröndby fick kliva in direkt i playoff. Fem lag har spelat i Europagruppspelen.

Och bättre även i Norge

Bland de norska lagen är Rosenborgs Champions League-framgångar under 2000-talets början välkända, men från och med 2008 har det varit Europa League som gäller: Uefa-cupen 2008 och Europa Leaguegruppspel 2010, 2012, 2015, 2017, 2018 och 2019. Molde spelade i Europa League 2015 och Sarpsborg 2018. Bodø/Glimt spelar i Conference League 2021, toppar gruppen med sju poäng efter tre omgångar och skrällde nyligen genom att slå Roma med 6-1. Fyra lag har spelat i Europagruppspelen.

Det här kan tolkas som att allsvenskan håller sämre nivå och bredd än den danska och norska ligan och att Malmö FF presterat över sin förmåga i kvalmatcherna samt även i gruppspelen genom att vinna matcher i Champions League 2014 och 2015 och gå vidare från gruppspelen i Europa League till rundan med 32 lag såväl 2018 som 2019. 

En annan tolkning är att allsvenskan är lika bra som den danska och norska ligan, men att övriga allsvenska toppklubbar underpresterat i kvalspelen. En optimistisk tolkning är då att det kan lossna 2022. 

Under tiden fortsätter Malmö FF med matcher mot Chelsea, Zenit St Petersburg och Juventus i Champions League. Supportrarna knorrar över att klubben inte investerar ännu mer i spelartruppen, men mot bakgrund av de övriga allsvenska lagens facit i Europaspelet är riskerna stora med att investera mer. 

Vägen till Champions League är smal och kräver dels ligaseger, dels fyra tuffa kvalomgångar. I stället väljer Malmö FF att sprida gracerna: en del pengar investeras i spelartruppen, en del i träningsfaciliteter och personal och nyligen tog klubben beslut om att hela markplan i Stadions norra del och Ståplatstorget ovanför kommer att byggas om för 20 miljoner kronor. Bland annat kommer en storsatsning att göras på MFF-museet som ska flyttas ner till markplan och sedan får E-sporten en egen akademi.

Övriga allsvenska toppklubbar gör klokt i att bevaka Malmö FF och ta lärdom. För Malmö FF har genom sitt Europaspel fått ovärderlig insikt i hur de större klubbarna drivs och utvecklas. 

Men Djurgården, AIK, Elfsborg, Norrköping, Hammarby etc skall inte vara sämre än sina danska och norska kollegor. Fler klubbar måste nå framgång i Europaspelet, bidra till att förbättra allsvenskans ranking och göra vägen lättare för avancemang. Kan Malmö FF dessutom hålla nivån finns det hopp i höstmörkret.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.