Inte annat än logiskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Att Shakhtar Donetsk har en spelartrupp värd över 1 miljard kronor, vann Uefacupen 2009 och har nått Champions League de senaste sex åren märktes. Så gick det som det gick.
"Ja, ni såg ju själva", var ungefär vad Åge Hareide förmedlade efter 0-4. Vad annat skulle han säga... Foto: TT

 

Ukrainarna tog med segern över Malmö FF med 4-0 gruvlig revansch för bortaförlusten och visade varför laget tillhör en högre nivå. 

Norden har svårt

Än en gång fick vi bekräftat att nordiska lag har det tufft i den finaste av klubbturneringar, men också varför MFF efter segern mot Shakhtar Donetsk 1-0 hemma betraktade det som den största skalpen under 2000-talet. 

Malmö FF får nu svårt att avancera till Europa Leagues 16-delsfinal, men det faktum att MFF alls är med förtjänar några rader. Det är nu femte året av de senaste sex åren som en klubb från Öresundsregionen spelar i Champions League. 

FC Köpenhamn deltog 2010 (då laget nådde 16-delsfinal) och 2013, FC Nordsjälland 2012 och Malmö FF 2014, för att åter delta 2015. Det innebär att en Öresundsklubb har kvalat in nästan varje år sedan 2010.

Går vi ytterligare några år tillbaka ser vi att Bröndby deltog 1998, Helsingborgs If 2000 och FC Köpenhamn 2006. I ett svenskt sammanhang är Öresundsklubbarnas framgångar anmärkningsvärda. Senaste gången en svensk klubb norr om Skåne deltog i Champions League var AIK 1999 – och fick då med sig en poäng och en målskillnad på 4-16.

Svider på olika håll

Det är mycket en slump att just Öresundsklubbarna har lyckats för det finns likvärdiga lag på andra håll i Norden som gör allt för att vinna och nå ända fram till det europeiska finrummet. På 1990-talet hade IFK Göteborg och norska Rosenborg stora framgångar. 

Samtidigt finns det en befruktande rivalitet kring Öresund som gör sig påmind när landslagen skall EM-kvala 14 och 17 november. För Danmark är det extra viktigt att besegra just Sverige. 

I Skåne känns det när Köpenhamnslagen når Champions League, liksom det svider i Köpenhamn när Malmö FF spelar där. Det höjer temperaturen, leder till satsningar, ökat risktagande, framgångar - och ibland stora förluster.

Vinster och risker

Deltagandet i Champions League ger många sköna miljoner och var viktigt för FC Köpenhamn för att återupprätta ekonomin 2010 efter katastrofåret 2009 då moderkoncernen Parken Sport & Entertainment gick back 240 miljoner danska kronor.

Deltagandet var nästan lika viktigt för Malmö FF 2014 efter några ekonomiska förlustår 2010-2013 då den nya stadion slukade pengar och soliditeten störtdök. Men skillnaden mellan att satsa och nå framgång eller att misslyckas kan vara hårfin. 

Alla ”storlag” får förr eller senare problem i den inhemska ligan, något som straffar sig extra för de nordiska länderna där serieseger i normalfallet krävs för kval till Champions League. En genomgång av Öresundsklubbarnas resultat visar tydligt de sportsliga satsningarnas ekonomiska vinster och risker.

Tack vare miljardären

FC Köpenhamn har Nordens dyraste spelartrupp, men har bommat den danska ligatiteln tre av de fyra senaste åren. Det är en grov missräkning som kostar ekonomiskt då klubben kalkylerar med att från och till få Champions Leagueintäkter. 

FCK hade räknat med att göra en vinst på 45 miljoner danska kronor i år, men ser nu ut att förlora 50 miljoner efter att inte ens ha nått Europa League efter förlust enligt bortamålsregeln mot tjeckiska Jablonec i kvalets tredje omgång. Till dess fördel väger att klubben åter toppar den danska ligan efter fjorton omgångar.

FCK:s lokalkonkurrent Bröndby var våren 2013 nära konkurs efter förluster på 334 miljoner kronor 2010-2012, men lyckades i en stor nyemission få in först 108 miljoner och senare under året ytterligare 87 miljoner, främst från rikmannen Jan Bech Andersen som köpte 26,5 procent av aktierna i klubben. 

Men efter nya förluster på 40 miljoner kronor 2013, 154 miljoner kronor 2014 och ett beräknat underskott på 20 miljoner kronor 2015 tvingades Bröndby i september låna 14 miljoner från ordföranden Jan Bech Andersen efter att inte ha fått betalt för en spelarförsäljning, pengar som nu har kommit in på kontot. 

De sammanlagda förlusterna de senaste sex åren närmar sig svindlande 550 miljoner danska kronor och egenkapitalet har krympt till 62 miljoner. Bröndby åkte ut i Europa Leaguekvalets playoff mot PAOK med 1-6 och ligger för tillfället på tredje plats i ligan.

Helsingborg svåra situation

Även Helsingborgs IFhar satsat stort och lyckades 2011 vinna både allsvenskan och svenska cupen. 2012 var klubben nära den bragd Malmö FF två år senare lyckades med, men HIF föll i playoffmatcherna till Champions League mot Celtic med 0-4. 

I dag står det klart att avancemang skulle ha behövts. HIF har stora ekonomiska bekymmer, går mot ekonomisk förlust 2015 och har tvingats till spelarförsäljningar av Victor Pálsson och Emil Krafth efter att den allt för optimistiska budgeten sprack. 

Såväl målskytten Robin Simovic som vänsterbacken och den finländske landslagsmannen Jere Uronens kontrakt löper ut till sommaren och frågan är om de kan behållas i ett läge då HIF gör allt för att hålla det egna kapitalet över nollstrecket och rädda elitlicensen. 

Hyresvärden Helsingborgs stad kommer till undsättning och ger HIF en hyresrabatt på nästan sex miljoner kronor medan Olympia byggs om retroaktivt från april i år fram till mars 2017 och huvudsponsorn Resurs Bank har betalat in hela sitt huvudsponsorskap 2016 i förväg. HIF slutade åtta i allsvenskan 2015 och har behov av ett par år av konsolidering.

Tillbaka på ruta ett

FC Nordsjælland är en i Sverige nästan helt okänd klubb, från Farum utanför Köpenhamn, fick sitt nuvarande namn 2003/04 och vann den danska ligan 2012. Ligamästaren gick detta år direkt in i Champions League, där bl.a. Enoch Kofi Adu (idag Malmö FF) ställdes mot Chelsea, Juventus och Shakhtar Donetsk. 

Nordsjælland tog en poäng efter 1-1 hemma mot Juventus, men förlorade med 2-5 hemma och 0-2 borta mot Shakhtar Donetsk. Klubben gjorde en vinst på sammanlagt 95 miljoner danska kronor 2012 och 2013, men gick sedan back 9 miljoner 2014. 

Idag är man tillbaka på ruta ett och ligger sjua i den danska ligan efter 14 omgångar, om än med ett betydligt större eget kapital än förut. 

Överpresterat 

Malmö FF är den första nordiska klubb som spelar i Champions League två år i rad sedan norska Rosenborg 2004 och 2005. Ett Champions Leaguelag skall förstås klara av att komma bättre än femma i allsvenskan, ungefär jämförbar med tyska andraligan i nivå. 

MFF har överpresterat i några viktiga kvalmatcher mot Salzburg (liksom i fjol) och Celtic då de på hemmaplan gjorde allt rätt, framhejade av den viktiga tolfte spelaren, publiken. 1-0 målet mot Salzburg är årets mest magnifika. Passningen från mittbacken Arnason långt ner i egen planhalva till Rosenberg som vänder och direktpassar en snabbt löpande Berget på högerkanten som skickar in den till Djurjic i mitten som styr den vidare i mål förlöste Malmö och öppnade för en ny bragd. 

Men hur har det varit med motivationen mot Halmstad, Åtvidaberg och Falkenberg? Dyrare och på papperet bättre spelare skulle inte haft lättare att motivera sig.

145 plus 200 miljoner

Efter fjolårsvinsten på 145 miljoner kronor kan MFF tjäna över 200 miljoner kronor i år. Framgången med att nå Champions League, inkassera dessa viktiga miljoner, få erfarenhet av Europaspel på högsta nivå och förstärkt varumärke väger långsiktigt väsentligt tyngre än fiaskot i allsvenskan. 

En viktig grund för framtiden har lagts och klubben har visat svenska och nordiska spelare, det huvudsakliga upptagningsområdet, att det är en klubb att spela för om de vill utvecklas. 

Nu väntar Paris Saint Germain och Real Madrid, men efter det slocknar strålkastarljuset och väntar en ny vardag. Balansen mellan de egna talangerna med ett stort hjärta för klubben och externa spelare som ser klubben som en språngbräda i karriären blir då viktig. 

Inte lika med framgång

FC Köpenhamns satsningar visar å ena sidan att satsningar behövs, å andra sidan att dyra inköpta spelare ger större löneutgifter, men inte nödvändigtvis en bättre och mer motiverad trupp. Värvningar är per automatik osäkra. 

Malmö FF:s köp av Johan Wiland, Jo Inge Berget, Rasmus Bengtsson och Oscar Lewicki, varav de två senare med Malmöbakgrund, har varit klockrena, men vad har sydamerikanerna Yoshimar Yotún och Felipe Carvalho tillfört annat än osäkerhet i försvarsspelet? 

Här finns egna talanger som Pa Konate och Franz Brorsson som uppträder betydligt säkrare. Med 34 mål insläppta på 30 matcher i allsvenskan och en stundtals förvirrad defensiv i Champions League blir en huvuduppgift 2016 att täta bättre bakåt, att bättre värdera när det är dags att kliva framåt (gäller även den i övrigt skicklige Anton Tinnerholm) och att ta färre risker när laget leder matcherna.   

Det var starkt av Malmö FF att slå Shakhtar Donetsk hemma, men det var heller ingen tillfällighet att laget åkte på en storförlust borta, liksom FC Nordsjälland förlorade stort 2012. 

Öresundsklubbarna är starka nog att någon klubb från och till skall kvala in till Champions League, men saknar den ekonomiska basen att kunna göra det i stort sett varje år såsom Shakhtar Donetsk. 

Anders Olshov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.