Dansk variant dubbelt så dyr
Bygget har diskuterats sedan 1990-talets slut och har under resans gång placerats i Höje-Taastrup, Parken och vid Bella Center under olika namn och med olika intressenter.
Ett politiskt projekt
Nu står den klar i stadsdelen Örestad, multiarenan Royal Arena med plats för 12 500 åskådare vid sportarrangemang och upp mot 16 000 åskådare vid konserter, 40 procent dyrare och mer än ett år försenad jämfört med planerna 2011.
Prislappen på närmare 1,8 miljarder svenska kronor (1,4 miljarder Dkr) kan jämföras med Percy Nilssons Malmö Arena som, byggd för samma publikkapacitet, kostade 750 miljoner kronor.
Men så var Percy en engagerad byggherre som kunde konsten att bygga kostnadseffektivt och satsade privat kapital.
I Köpenhamn har arenan varit ett politiskt projekt med det uttalade målet att stärka Köpenhamns konkurrenskraft som turistdestination i förhållande till städer som Hamburg, Berlin och Stockholm - och icke uttalat mot Malmö och Herning i Danmark.
Problem med finansieringen
Finansieringen har varit ett problem och de privata intressenterna har inte varit tillräckligt övertygade eller övertygande.
I slutändan sågs ingen annan lösning än att Köpenhamns Kommun och den filantropiska medlemsföreningen Realdania tvingades bilda bolaget Arena CPHX P/S och skjuta till 410 miljoner kronor var (325 miljoner Dkr). Resterande medel har lånats upp.
Köpenhamns politiker har under årens lopp med avund sett hur Malmö förverkligade sin arena 2008 när de själva aldrig lyckades komma i mål. De bjöds in till handbolls-VM 2011 och Eurovision Song Contest 2013 och kunde glädjas åt ett silver och en seger, men det är först nu, långt senare, som Köpenhamn får sin egen efterlängtade arena.
Den danske professorn Bent Flyvbjerg har beräknat att 258 stora internationella infrastrukturprojekt i världen, vanligtvis med den offentliga sektorn som beställare, i genomsnitt överskrev budget med 28 procent.
Klarar inte upphandlingen
Politiker och tjänstemän i den offentliga sektorn saknar ofta erfarenhet att upphandla denna typ av projekt. Royal Arena bekräftar bilden. Det har varit ett politiskt drivet projekt med överborgmästaren Frank Jensen i spetsen.
Chefer och anställda i bolaget Arena CPHX, som varit ansvariga för byggandet av arenan, har i danska medier beskyllts för att spendera flera miljoner på resor, restaurangbesök och representation.
Bl a åt och drack 19 personer för motsvarande 53 000 svenska kronor på Café Victor under en middag och spenderade fem personer motsvarande 250 000 svenska kronor på en sexdagars studietur till USA. Det har lett till en internutredning och en polisanmälan mot den förre direktören i bolaget, Claus Wiegand Larsen.
Hårdrock passande nog
De privata intressenterna i Danmark har klokt nog hållit sig borta från att gå in i Royal Arena, till skillnad från i Sverige där de tvingades ta stora förluster i Globen och Friends Arena.
Operatör är Danish Venue Enterprise A/S, som ägs av amerikanska Live Nation Entertainment Group som också verkar i Sverige genom Live Nation Sweden. 60‐80 arrangemang per år planeras.
Fördyringarna av Royal Arena kommer med tiden att glömmas bort och räntekostnaderna är för stunden låga.
Efter invigningen den 28 januari av H.K.H. kronprins Frederik brakar det nu loss med den första musikkonserten den 3 februari: hårdrocksbandet Metallica.
Passande med tanke på allt som har skett sedan beslutet att bygga.
Mest lästa just nu
Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige. Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.
I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen i Bromma.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå. I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.
På onsdagen, den 11 december, tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.
Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar