MFF särklassigt på många plan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
När tre omgångar återstår av allsvenskan är Malmö FF svenska mästare för femte gången de senaste åtta åren. Det är laget på planen som syns, men en viktig anledning står att finna i organisationen bredvid.
Malmö FFs Markus Rosenberg firar SM-guldet efter segern med 1-3 i måndagens match i fotbollsallsvenskan mellan IFK Norrköping och Malmö FF på Östgötaporten. Foto: Jessica Gow / TT

Ingen klubb bättre än MFF

Med de allt större transfersummorna har det blivit allt viktigare att behärska spelarköp och försäljningar inom fotbollen. Förmågan att utveckla talanger, scouta, skriva kontrakt, skatteplanera, kalkylera riskerna och sälja upplevelsen fotboll och spelarna i tid när prislappen är rätt är avgörande komponenter i dagens internationaliserade fotboll.

Ingen klubb i Sverige har mer resurser och behärskar detta bättre än Malmö FF.

Under sommarens transferfönster handlades spelare för 37,5 miljarder kronor internationellt, enligt Fifa, vilket var nästan lika mycket som för hela 2016.

Ofantlig ökning för spelaraffärer

Av totalt 7590 spelarövergångar stod de fem största ligorna England, Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien för 21 procent av antalet affärer, men för hela 78 procent av de totala summorna som spenderades.

Det är nästan tre gånger så mycket som för fem år sedan. T.ex. betalade PSG otroliga 2,2 miljarder kronor för Neymar och Barcelona 1 miljard kronor för Ousmane Dembele, som kan stiga till 1,4 miljarder, och Manchester United 800 miljoner kronor för Romelu Lukaku. Det kan jämföras med att samtliga spelarförsäljningar i allsvenskan 2016 uppgick till 248 miljoner kronor.

De små ligorna förser de stora ligorna med spelare, medan de stora ligornas toppklubbar är globalt kommersiella. De är förmodligen så att de ökade summorna gynnar de största klubbarna i respektive liga och ökar skillnaderna mellan och inom länderna.

Gynnar också allsvenskan

De stigande transfersummorna internationellt sipprar dock ner på allsvenskan.

I synnerhet Malmö FF har en förmåga att både talangutveckla egna produkter och suga upp några av de bästa spelarna i Sverige och Norden och sälja vidare till de större ligorna, till högre prislappar.

Det liknar mycket den roll FC Köpenhamn har i Danmark och Rosenborg i Norge, klubbar som också har fått för vana att vinna guld. När jag granskar min lista över Sveriges dyraste spelarövergångar någonsin finner jag att Malmö FF har svarat för 8 av de 13 dyraste försäljningarna. Ingen annan klubb är i närheten.

MFF i särklass även här

IFK Göteborg har 4 av de 20 dyraste försäljningarna, men flera daterar sig längre bak i tiden. Malmö FF:s vana vid de relativt stora affärerna gör att det finns en upparbetad kompetens vad gäller förhandlingar, regelefterlevnad och riskbedömning samt skatteeffektiva ersättningslösningar såsom expertskatt och sign-on– och sign-off-ersättningar (beskattade enligt A-SINK-lagen med 15 procent), månadslön och diverse pensionslösningar.

I den hårda konkurrens som råder betyder det mycket att kunna planera affärerna ekonomiskt effektivt.

Även sålt för åtskilliga miljoner

Med ett eget kapital på 457 miljoner kronor vid förra årsskiftet, varav nästan 240 miljoner kronor i likvida medel, kunde Malmö FF investera i Johan Dahlin, Kingsley Sarfo, Bonke Innocent och Carlos Strandberg för sammanlagt över 40 miljoner kronor inklusive sign on-bonusar under sommaren.

Affärer som underlättades av att Pawel Cibicki såldes till Leeds för cirka 20 miljoner kronor och Johan Wiland, Yoshimar Yotún, Tobias Sana och Pa Konate släpptes i väg. 40 miljoner kronor är småpotatis internationellt, men vi talar om allsvenskan.

För att sätta summan i perspektiv var det förutom Malmö FF bara två klubbar till som hade ett egenkapital på över 40 miljoner kronor 2016: IFK Norrköping (62,5 Mkr) och BK Häcken (59,1 Mkr). Dessutom lyckas inte alla inköp. Kingsley Sarfos framtid i Malmö ser t.ex. efter vad som har framkommit högst osäker ut.

Har råd med felköp

Det ingår i kalkylerna att spelare kan floppa. Det viktiga är att ha råd med det när det händer och konkurrens i varje lagdel så att luckorna fylls.

Malmö FF ser på sin ekonomi i treårscykler och räknar efter Europamissen och investeringarna i spelartruppen med att gå back i år, förmodligen med mer än 10 miljoner kronor, för att istället nå Europaspel och högre intäkter 2018.

Om det lyckas stiger värdet på spelartruppen och kan nya storförsäljningar göras. Det är inte riskfritt, men sannolikheten att lyckas är rimligt god.

MFF som en språngbräda

Spelarna är medvetna om målsättningarna och långsiktigheten. Malmö FF är en för Sverige stor klubb som fungerar som språngbräda till större ligor.

I fjol såldes t.ex. Vidar Örn Kjartansson till Maccabi Tel Aviv för cirka 40 miljoner kronor. Personalkostnaderna i Malmö FF låg på 125 miljoner kronor 2016, 50 procent över AIK som hade näst högst personalkostnader. Ändå låg personalkostnaderna som andel av intäkterna i Malmö inte högre än i andra klubbar, på 51 procent.

Risken är inte högre, utan snarare mindre än hos de andra klubbarna. Att det finns en tydlig korrelation mellan vad klubbarna betalar i lön och ersättningar och sportsligt resultat framgår såväl internationellt som i allsvenskan.

Utvecklad som klubb

Malmö FF har tack vare framgångarna under senare år kunnat utveckla kompetensen i flera led och har blivit en mer professionell klubb, inte bara på planen.

Rosenberg, Berget, Lewicki, AC och Tinnerholm är artisterna, men bakom finns en stab som utvecklar, planerar, analyserar, kommersialiserar, tar de svåra investeringsbesluten och interagerar med det omgivande samhället.

Därför är Malmö FF svenska mästare igen – inte bara på planen.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.

 Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.