Uppgörelse i lejonens kula

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Torsdagens stormöte på Parken är något så ovanligt som en skandinavisk gruppfinal i Europa League. På spel står prestige, men också minst 10 miljoner kronor som segraren i gruppen får kryddat med lättare motstånd i nästa omgång

Der var relativt lugnt vid mötet mellan Malmö FF och FC Köpenhamn. Våren 2005 gick dansk polis till attack på MFF-sektionen på Parken i Köpenhamn och det blev stökigt värre

Torsdagens stormöte på Parken är något så ovanligt som en skandinavisk gruppfinal i Europa League. På spel står prestige, men också minst 10 miljoner kronor som segraren i gruppen får kryddat med lättare motstånd i nästa omgång.

Gruppfinal som alla ser fram emot

Redan när lottningen blev känd anade vi att det kunde bli en direkt avgörande match mellan FC Köpenhamn och Malmö FF den 12 december. Att det dessutom skulle vara en ren gruppfinal var något av ett drömscenario, inte minst för FC Köpenhamn som tidigt kalkylerade med att fylla Parkens 38 000 platser. Nu är vi här och vinnaren kan se fram emot ett långt firande under Lucianatten. 

Det är en speciell match inte enbart för att FC Köpenhamn och Malmö FF ligger före Dynamo Kiev i tabellen och alltså kämpar om gruppsegern, utan också av flera andra skäl.

För det första är det ett sedan länge efterlängtat stormöte mellan de två skandinaviska klubbar som lyckats avsevärt bäst i Europaspelet under 2010-talet. Det är mer än ett Öresundsderby. Det handlar om vem som skall lämna planen som Skandinaviens bästa klubb. Zlatans inspel att han skall göra Hammarby till Skandinaviens mäktigaste klubb kommer att kännas avlägset denna afton. 

För det andra är det Markus Rosenbergs avskedsmatch. Det betyder inget i Köpenhamn, men för Malmös fans är han en ikon, den störste av dem alla bredvid Bosse Larsson. Rosenberg har betytt mer för Malmö FF och allsvensk fotboll än någon annan under 2010-talet. Han kommer att lämna planen som vinnare eller med tunga steg, oändligt saknad. 

För det tredje finns det ett ärr bland MFF-supportrarna efter matchen på Parken den 28 april 2005 i Royal League då den danska polisen, civilklädd, gick till omotiverad och brutal attack mot dem med batonger. MFF Support kunde med bild- och filmmaterial driva en rättsprocess mot den danska polisen som slutade med att Malmös supportrar friades från ansvar och att dansk polis fick nya regler. 

De får inte längre lov att gå in på läktare helt civila, utan måste ha västar på sig som signalerar att de är poliser, och de har fått direktiv hur de får använda sin batong. Men någon formell ursäkt har varken den danska polisen eller FC Köpenhamn gett.

Flemming Østergaard, som var ordförande 2005 och då skyllde på MFF-supportrarna, gav visserligen en ”stor ursäkt” i augusti, men ärret finns kvar.  

Två skilda kulturer

Därtill är det en match mellan två kulturer, det kommersiella aktiebolaget mot medlemsföreningen. 

FC Köpenhamn grundades 1992 som en sammanslagning mellan KB och B 1903 med syftet att skapa en konkurrenskraftig dansk storklubb. Genom att vara en del av koncernen Parken Sport & Entertainment skulle de ekonomiska musklerna vässas. 

Malmö FF är en medlemsförening grundad 1910 där föreningen ses som en representant för staden och det demokratiska samtalet. Medlemmarna röstade nyligen ner styrelsens förslag om att bilda ett allsvenskt damlag genom att gå ihop med LB07. Genvägen till framgång accepterades inte. 

FC Köpenhamn tar med ett oavgjort resultat sig vidare från gruppspelet och behåller positionen som Skandinaviens bästa klubb.

Större ekonomiskt gap

En seger för Malmö på bortaplan - i lejonens kula - skulle markera ett tronskifte. Malmö skulle då för andra året i rad ta sig vidare från gruppspelet, stiga på rankingen och bli seedat hela vägen i kvalifikationsomgångarna till gruppspelet 2020. 

Men den verkliga bedriften ligger inte i att ta sig vidare. De har båda lagen gjort förut. Det är att gå längre. Som gruppetta väntar en något lättare lottning, ökar chansen och ligger åtskilliga fler sköna miljoner i prispengar inom räckhåll.

Det vore också att dryga ut det ekonomiska och sportsliga avståndet till övriga klubbar hemma i Sverige och Danmark.

Anders Olshov

Fakta

Matchen mellan FC Köpenhamn och Malmö FF är utsåld. Parken kommer att fyllas till sista  plats.

Över 35 000 åskådare kommer se kampen mellan Skandinaiens två främsta klubbar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.