En omsättning på 4 miljarder
Den danska fotbollsligan har under senare år rasat i den europeiska rankingen. Klubbarna gör stora förluster. Plötsligt dyker fler danska spelare och även en tränare upp i allsvenskan. Vad är det som händer?
29 svenskar som mest
Det fanns en tid då de bästa svenska fotbollsspelarna valde den danska fotbollsligan. Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Johan Elmander var några av dem som förgyllde dansk klubbfotboll. 2009 hade ligan hela 29 svenska spelare.
En orsak var att det pumpades in pengar i klubbarna, bland annat tack vare en urstark dansk ekonomi som under en period överhettades. I synnerhet gavs FC København resurser att storsatsa för att konkurrera i Europa. Det gav utrymme för högre löner och i kombination med den förmånliga expertskatten kunde allsvenska spelare bli nyrika genom en flytt över Öresund.
Attraktiva TV-avtal skrevs och omsättningen steg till 3,2 miljarder danska kronor 2008 (ca 4 miljarder svenska kronor), att jämföra med allsvenskans omsättning samma år på 1,1 miljarder kronor. Toppåret 2011 var ligan UEFA-rankad nummer 12 i Europa, bland de mellanstora nationerna, bl.a. efter att FC København nått sextondelsfinalen i Champions League.
Det blev tvärnit
Det som hänt därefter kan beskrivas som en tvärnit. Den danska ekonomin gick in i en fastighets- och finanskris med återverkningar för klubbarna. De satt fast med dyra löneavtal utan att få något mervärde i spelarkvalité, framgångarna upphörde och omsättningen föll, med totalt 30 procent till 2,2 miljarder danska kronor 2014.
Idag har superligan förlorat sin glans och rankas den sist av de tre skandinaviska ligorna på plats 24 i Europa, efter Sverige på plats 21 och Norge på plats 22. Vad värre är, klubbarna har förlorat 1006 miljoner danska kronor 2009-2014, motsvarande ca 1,3 miljarder svenska kronor.
Det kan jämföras med allsvenskan som under samma period gick back med beskedliga 22 miljoner kronor och ökade omsättningen med 44 procent till 1,55 miljarder kronor. Här kan noteras att Malmö FF:s Champions Leaguespel 2014 och 2015 bidrog till att förbättra allsvenskans resultat, men även de danska klubbarna deltog: FC København 2010 och 2013 och FC Nordsjälland 2012.
Tolv danska här
Många svenska spelare väljer fortfarande den danska ligan, men det är inte lika ofta de främsta talangerna som går dit. Istället har ett nytt fenomen dykt upp: danska spelare och en tränare i allsvenskan. Mest framträdande är IFK Göteborgs mittfältslås Mads Albæk, Søren Rieks och Jakob Ankersen. Den tidigare anfallaren Lasse Vibe har hamnat i Brentford och är med i landslaget. I Elfsborg spelar målvakten Kevin Stuhr Ellegaard och backen Anders Randrup, i Falkenberg återfinns Thomas Juel Nielsen och Alexander Jakobsen, i Helsingborg Frederik Helstrup Jensen och Martin Christensen, samt i Gefle Martin Rauschenberg.
I år har även Malmö FF värvat danskt: tränaren Allan Kuhn och den intressanta mittfältaren Anders Christiansen med en bakgrund i ungdomslandslagen, Champions League med Nordsjælland och i Chievo Verona. Sammanlagt gör det tolv danskar. Jag har inte tidigare statistik, men min förnimmelse är att det är klart fler än förut.
De tre skandinaviska ligorna är idag jämnstarka. Små marginaler avgör vilken som för tillfället rankas högst. Samtidigt är idag det uppenbart att den danska ligan har tappat sitt försprång och att de senaste årens ekonomiska förluster svider. Det blir svårt för den att återta sin position. Möjligen är det nu fördel allsvenskan. Malmö FF har visat vägen och allsvenskan är i ett skandinaviskt perspektiv mer attraktiv än förut. Nu gäller det för IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK att haka på och höja sig en nivå för att också nå framgångar i Europa.
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar