En omsättning på 4 miljarder

Den danska fotbollsligan har under senare år rasat i den europeiska rankingen. Klubbarna gör stora förluster. Plötsligt dyker fler danska spelare och även en tränare upp i allsvenskan. Vad är det som händer?
29 svenskar som mest
Det fanns en tid då de bästa svenska fotbollsspelarna valde den danska fotbollsligan. Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Johan Elmander var några av dem som förgyllde dansk klubbfotboll. 2009 hade ligan hela 29 svenska spelare.
En orsak var att det pumpades in pengar i klubbarna, bland annat tack vare en urstark dansk ekonomi som under en period överhettades. I synnerhet gavs FC København resurser att storsatsa för att konkurrera i Europa. Det gav utrymme för högre löner och i kombination med den förmånliga expertskatten kunde allsvenska spelare bli nyrika genom en flytt över Öresund.
Attraktiva TV-avtal skrevs och omsättningen steg till 3,2 miljarder danska kronor 2008 (ca 4 miljarder svenska kronor), att jämföra med allsvenskans omsättning samma år på 1,1 miljarder kronor. Toppåret 2011 var ligan UEFA-rankad nummer 12 i Europa, bland de mellanstora nationerna, bl.a. efter att FC København nått sextondelsfinalen i Champions League.
Det blev tvärnit
Det som hänt därefter kan beskrivas som en tvärnit. Den danska ekonomin gick in i en fastighets- och finanskris med återverkningar för klubbarna. De satt fast med dyra löneavtal utan att få något mervärde i spelarkvalité, framgångarna upphörde och omsättningen föll, med totalt 30 procent till 2,2 miljarder danska kronor 2014.
Idag har superligan förlorat sin glans och rankas den sist av de tre skandinaviska ligorna på plats 24 i Europa, efter Sverige på plats 21 och Norge på plats 22. Vad värre är, klubbarna har förlorat 1006 miljoner danska kronor 2009-2014, motsvarande ca 1,3 miljarder svenska kronor.
Det kan jämföras med allsvenskan som under samma period gick back med beskedliga 22 miljoner kronor och ökade omsättningen med 44 procent till 1,55 miljarder kronor. Här kan noteras att Malmö FF:s Champions Leaguespel 2014 och 2015 bidrog till att förbättra allsvenskans resultat, men även de danska klubbarna deltog: FC København 2010 och 2013 och FC Nordsjälland 2012.
Tolv danska här
Många svenska spelare väljer fortfarande den danska ligan, men det är inte lika ofta de främsta talangerna som går dit. Istället har ett nytt fenomen dykt upp: danska spelare och en tränare i allsvenskan. Mest framträdande är IFK Göteborgs mittfältslås Mads Albæk, Søren Rieks och Jakob Ankersen. Den tidigare anfallaren Lasse Vibe har hamnat i Brentford och är med i landslaget. I Elfsborg spelar målvakten Kevin Stuhr Ellegaard och backen Anders Randrup, i Falkenberg återfinns Thomas Juel Nielsen och Alexander Jakobsen, i Helsingborg Frederik Helstrup Jensen och Martin Christensen, samt i Gefle Martin Rauschenberg.
I år har även Malmö FF värvat danskt: tränaren Allan Kuhn och den intressanta mittfältaren Anders Christiansen med en bakgrund i ungdomslandslagen, Champions League med Nordsjælland och i Chievo Verona. Sammanlagt gör det tolv danskar. Jag har inte tidigare statistik, men min förnimmelse är att det är klart fler än förut.
De tre skandinaviska ligorna är idag jämnstarka. Små marginaler avgör vilken som för tillfället rankas högst. Samtidigt är idag det uppenbart att den danska ligan har tappat sitt försprång och att de senaste årens ekonomiska förluster svider. Det blir svårt för den att återta sin position. Möjligen är det nu fördel allsvenskan. Malmö FF har visat vägen och allsvenskan är i ett skandinaviskt perspektiv mer attraktiv än förut. Nu gäller det för IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK att haka på och höja sig en nivå för att också nå framgångar i Europa.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.
Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.
I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen - tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar