En omsättning på 4 miljarder

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Svensk klubbfotboll seglar i stark medvind. Det framkom inte minst vid måndagens stora träff med alla elitklubbar. Värre är det i Danmark som är ett varnande exempel på ekonomiskt övermod. Och nu flyttar danskar till Sverige.
Det var då det. Erik Hamrén var klubbtränare, med Allan Kuhn som sin assistent, i Ålborg som vann den danska ligan 2008. Pengarna fanns i Danmark, dit flyttade svenska tränare och spelare. Nu har vinden vänt. Kuhn tränar Malmö FF och i flera klubbar spelar danskar. Foto: Lars Poulsen, TT

 

Den danska fotbollsligan har under senare år rasat i den europeiska rankingen. Klubbarna gör stora förluster. Plötsligt dyker fler danska spelare och även en tränare upp i allsvenskan. Vad är det som händer?

29 svenskar som mest

Det fanns en tid då de bästa svenska fotbollsspelarna valde den danska fotbollsligan. Tobias Linderoth, Marcus Allbäck och Johan Elmander var några av dem som förgyllde dansk klubbfotboll. 2009 hade ligan hela 29 svenska spelare. 

En orsak var att det pumpades in pengar i klubbarna, bland annat tack vare en urstark dansk ekonomi som under en period överhettades. I synnerhet gavs FC København resurser att storsatsa för att konkurrera i Europa. Det gav utrymme för högre löner och i kombination med den förmånliga expertskatten kunde allsvenska spelare bli nyrika genom en flytt över Öresund.

Attraktiva TV-avtal skrevs och omsättningen steg till 3,2 miljarder danska kronor 2008 (ca 4 miljarder svenska kronor), att jämföra med allsvenskans omsättning samma år på 1,1 miljarder kronor. Toppåret 2011 var ligan UEFA-rankad nummer 12 i Europa, bland de mellanstora nationerna, bl.a. efter att FC København nått sextondelsfinalen i Champions League.

Det blev tvärnit

Det som hänt därefter kan beskrivas som en tvärnit. Den danska ekonomin gick in i en fastighets- och finanskris med återverkningar för klubbarna. De satt fast med dyra löneavtal utan att få något mervärde i spelarkvalité, framgångarna upphörde och omsättningen föll, med totalt 30 procent till 2,2 miljarder danska kronor 2014. 

Idag har superligan förlorat sin glans och rankas den sist av de tre skandinaviska ligorna på plats 24 i Europa, efter Sverige på plats 21 och Norge på plats 22. Vad värre är, klubbarna har förlorat 1006 miljoner danska kronor 2009-2014, motsvarande ca 1,3 miljarder svenska kronor. 

Det kan jämföras med allsvenskan som under samma period gick back med beskedliga 22 miljoner kronor och ökade omsättningen med 44 procent till 1,55 miljarder kronor. Här kan noteras att Malmö FF:s Champions Leaguespel 2014 och 2015 bidrog till att förbättra allsvenskans resultat, men även de danska klubbarna deltog: FC København 2010 och 2013 och FC Nordsjälland 2012.

Tolv danska här

Många svenska spelare väljer fortfarande den danska ligan, men det är inte lika ofta de främsta talangerna som går dit. Istället har ett nytt fenomen dykt upp: danska spelare och en tränare i allsvenskan. Mest framträdande är IFK Göteborgs mittfältslås Mads Albæk, Søren Rieks och Jakob Ankersen. Den tidigare anfallaren Lasse Vibe har hamnat i Brentford och är med i landslaget. I Elfsborg spelar målvakten Kevin Stuhr Ellegaard och backen Anders Randrup, i Falkenberg återfinns Thomas Juel Nielsen och Alexander Jakobsen, i Helsingborg Frederik Helstrup Jensen och Martin Christensen, samt i Gefle Martin Rauschenberg. 

I år har även Malmö FF värvat danskt: tränaren Allan Kuhn och den intressanta mittfältaren Anders Christiansen med en bakgrund i ungdomslandslagen, Champions League med Nordsjælland och i Chievo Verona. Sammanlagt gör det tolv danskar. Jag har inte tidigare statistik, men min förnimmelse är att det är klart fler än förut.

De tre skandinaviska ligorna är idag jämnstarka. Små marginaler avgör vilken som för tillfället rankas högst. Samtidigt är idag det uppenbart att den danska ligan har tappat sitt försprång och att de senaste årens ekonomiska förluster svider. Det blir svårt för den att återta sin position. Möjligen är det nu fördel allsvenskan. Malmö FF har visat vägen och allsvenskan är i ett skandinaviskt perspektiv mer attraktiv än förut. Nu gäller det för IFK Norrköping, IFK Göteborg och AIK att haka på och höja sig en nivå för att också nå framgångar i Europa.

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa. 

Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats. 

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV.  Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.

 Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats. 

Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.