FCK är fortfarande störst i Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

FC Köpenhamn och Malmö FF har under senare år skördat stora framgångar och etablerat sig som Nordens två ledande fotbollsklubbar. FC Köpenhamn är ledande på plats 48 på UEFA:s ranking med 31 000 rankingpoäng. Malmö FF är nordisk tvåa på plats 77 med 20 000 poäng, sin högsta poäng någonsin - före storheter som Milan och Everton.

FC Köpenhamns tränare, norrmannen Staale Solbakken är huvudansvarig sedan 2013 i den danska storklubben. Bakom honom på den här presskonferensen passerar backen Pierre Bengtsson, född och uppvuxen i Kumla. Foto: Linda Kastrup

FC Köpenhamn är en del av en börsnoterad företagskoncern, Malmö FF en medlemsförening. Men vad gäller målsättningar och strategi finns klara likheter. Det är att vinna den nationella ligan och ta sig till europeiskt gruppspel, helst varje år. För att nå dit gäller det att ha en professionell organisation, ta fram egna talanger samt att köpa och sälja spelare på en högre nivå än övriga lag i den nationella mästerskapsserien. 

Främsta karriärvägen

Genom att vara bäst nationellt uppstår en position som gör att de bästa spelarna nationellt och i Norden ser klubbarna som den främsta karriärvägen, dels för att vinna ett nationellt mästerskap och få spela Europaspel, dels att uppmärksammas av talangscouter och ges chansen att få spela i de stora och välbetalda ligorna i Europa. Framgångarna på fotbollsplanen skall dessutom leda till en stark ekonomi med begränsade risker. 

FC Köpenhamn har lyckats med sin strategi länge. Under 2000-talet är klubben dansk mästare 12 gånger och har vunnit fem silver och ett brons. 2018 floppade man och kom fyra. FCK har varit i Europagruppspel 12 av de 13 senaste säsongerna (ni läste rätt!), varav fyra gånger i Champions League (2006, 2010, 2013 och 2016). Enda missen är 2015 då laget slogs ut i den tredje kvalifikationsronden till Europa League. 

Malmö FF vann allsvenskan 2004, har därefter vunnit fem gånger de senaste nio åren och toppar för närvarande tabellen. Under dessa år har klubben nått Champions Leagues gruppspel två gånger (2014 och 2015) och gruppspel i Europa League två gånger (2011 och 2018). 

Ekonomisk stor skillnad

En granskning av de två klubbarnas räkenskaper avslöjar dock skillnader i hur målsättningarna uppnås. FC Köpenhamn tjänar över tiden inget på transferaktiviteter, utan det är Europaspelet som genererar de ekonomiska överskotten. Kostnaderna för spelartruppen ligger normalt 20-30 procent högre än Malmös och med dagens växelkurs 40-50 procent högre. Enskilda år görs större förluster, vilka tas igen med råge när det går bra i Europa.

Köpenhamnsklubben säljer sina spelare för väsentligt dyrare pengar, för ca 20-30 procent mer och med dagens växelkurs upp mot 50 procent mer, eller ungefär samma antal kronor eller lite mer fast danska som är mer värda än de svenska kronorna:

Malmö FF är försiktigare, vilket hänger samman med en kortare period av framgång och då det inte var många år sedan ekonomin skakade. Medan FCK dominerat dansk fotboll under hela 2000-talet och deltagit fler gånger i Europaspelet började MFF:s framgångar först 2010 och på allvar 2014. Det gör att Malmö strävar efter och också visar överskott på spelarförsäljningar. 

Malmö FF har en erkänt duktig talangutveckling, vilket sammanfaller med ett stort upptagningsområde i Skåne. En rapport från CIES Football Observatory visar att MFF är bäst i Sverige på talangexport och har utbildat flest spelare som spelar i de 31 högsta ligorna i Europa. MFF är på 38:e plats i Europa och näst bäst i Norden efter HJK Helsingfors på att utbilda talanger, definierat som den klubb som en spelare tillhört i minst tre säsonger mellan 15 och 21 års ålder. Toppar listan gör inte oväntat Ajax.

Största Spelarförsäljningarna

Malmö FF har också svarat för flertalet av de största spelarförsäljningarna från svenska klubbar: Emil Forsberg 2014 till Red Bull Leipzig för 35 miljoner, Tokelo Rantie 2013 till Bournemouth för 37 miljoner, Vidar Örn Kjartansson 2016 till Maccabi Tel Aviv för 38 miljoner, Isaac Kiese Thelin 2015 till Bordeaux för 38 miljoner, Ola Toivonen 2009 till PSV Eindhoven för 40 miljoner, Afonso Alves 2006 till Heerenveen för 42 miljoner, Markus Rosenberg 2005 till Ajax för 45 miljoner, Mattias Svanberg 2018 till Bologna för 46 miljoner och Zlatan Ibrahimovic 2001 till Ajax för 82,5 miljoner. (Beloppen är ungefärliga och varierar något beroende på uppgifter och valutakurs.) 

Senast såldes den 23-årige norska backen Andreas Vindheim till Sparta Prag i Tjeckien för 14-15 miljoner kronor. Den låga prislappen skall ses i ljuset att Vindheim hade kort tid kvar på kontraktet. Det skall för övrigt bli intressant att följa hur mycket Sparta Prag kan få ut vid en senare försäljning. Malmö FF har för svenska förhållanden en stark trupp, men många spelare i startelvan är ca 26-27 år eller äldre och betingar en lägre prislapp hos de europeiska klubbarna som gärna söker utvecklingsbara spelare i de yngre åldrarna. Till de yngre som kämpar om en plats hör främst Bonke Innocent, Erdal Rakip och Romain Gall.  

I det perspektivet ser FC Köpenhamn mer intressant ut med en hop av yngre talanger som slagit igenom eller är på väg att göra det. Den blott 23-årige mittfältaren Robert Skov – mannen med det magiska tillslaget - slog med 29 mål gjorda under säsongen alla tiders målrekord som skytteligavinnare och blev nyligen uttagen till A-landslaget. Därutöver har mittfältaren Viktor Fischer, 24 år, och anfallaren Jonas Wind, 20 år, imponerat stort under säsongen. Anfallaren Mohamad Daramy, bara 17 år gammal, har inte spelat lika många matcher, men beskrivs som ett jättelöfte. En som ryktas vara på väg bort är försvarsklippan och landslagsspelaren Peter Ankersen, 28 år. 

En jämförelse med Malmö FF visar tydligt att FCK är storebror. Köpenhamnsklubben säljer sina spelare för väsentligt dyrare pengar, för ca 40-50 procent mer, eller ungefär samma antal kronor eller lite mer fast danska som är mer värda än de svenska kronorna: Robin Olsen (f.d. MFF) till Roma för 63 och inklusive ett antal klausuler upp mot 89 miljoner danska kronor samt 10 procent om Olsen - såsom det är aktuellt - säljs vidare, Andreas Cornelius till Cardiff 2013 för 75 miljoner, Christian Poulsen till Schalke 2002 för 57 miljoner, Daniel Amartey till Leicester 2016 för 55 miljoner, Dame N’Doye till Lokomotiv Moskva 2012 för 47 miljoner, Ragnar Sigurdsson till Krasnodar 2014 för 38 miljoner, Brede Hangeland till Fulham 2008 för 37 miljoner, Ludwig Augustinsson till Werder Bremen 2017 för 35 miljoner, Andreas Cornelius till Atalanta 2017 för 33,5 miljoner (som värvades tillbaka för 27 miljoner och såldes en andra gång), Nicolai Jørgensen till Feyenoord 2016 för 32 miljoner och Bryan Oviedo till Everton 2012 för 30 miljoner danska kronor. 

Bra på att utveckla ungdomar

Det skall noteras att även FCK är mycket aktivt i sin ungdomsutveckling på Frederiksberg och på kort tid sålt tre spelare för motsvarande 60 miljoner svenska kronor. Under 2017-2018 såldes den blott 16-årige mittfältaren Mads Bidstrup för drygt 2 miljoner euro till RB Leipzig och den 17-årige anfallaren Victor Jensen för 3,5 miljoner euro till Ajax. 16-årige Nikolas Nartey såldes för 0,5 miljoner euro till FC Köln.

- Det är en stor gåva för det arbete som görs i talangavdelningen, som det senaste halvåret har sänt spelare vidare som prismässigt är i den absoluta världstoppen i sina årgångar, säger FCK-tränaren Ståle Solbakken.

Att FCK kan få så bra betalt för yngre talanger som ännu inte har varit i närheten av A-truppen förklaras av den intensiva jakten på spelare under 18 år. De stora europeiska klubbarna söker nämligen talanger, innan de fyllt 18, så att de kan registreras som 'home grown' och uppfylla klubbarnas krav på att ha ett visst antal spelare i truppen som hemmautvecklats. 

Som nybliven ligamästare kommer FC Köpenhamn snart åter att kvala till Champions League och kan möjligen vara seedat hela vägen till gruppspelet. Malmö FF får nöja sig med att kvala till Europa League och bör vara seedat i de tre första kvalomgångarna, kanske även i playoff.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.