Proportionerna på MFF:s bragd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Visst tjänar Malmö FF storkovan på spelet i Champions League och klubben kan vara på väg att bli för stor för allsvenskan, men nu när MFF ställs mot de verkligt stora är klubben en dvärg.
Efter firandet i Malmö börjar nu de ekonomiska siffrorna och proportionerna på MFF:s bragd framstå allt mera. Foto: TT

 

Real Madrid omsatte mest av alla klubbar i Europa, för mer än 5,2 miljarder kronor 2013-14. Paris Saint German var inte långt efter. Intäkterna på 4,5 miljarder kronor var femte störst av alla klubbar, knappt mindre än Manchester United, Bayern München och Barcelona. 

Bara 3-4 procent av jättarna

De intäkterna kan jämföras med hela allsvenskan som ett normalår omsätter cirka en fjärdedel av vad de här klubbarna omsätter enskilt, eller 1,2 miljarder kronor. 

Den svenska ”jätten” Malmö FF hade intäkter på 173 miljoner kronor 2013, vilket är tre-fyra procent av vad Real Madrid och Paris Saint German omsatte. 

Deltagandet i Champions League ökade visserligen Malmös intäkter till 385 miljoner kronor 2014 och 2015 väntar en ny rekordhög omsättning, men medan Real Madrid och Paris Saint German kan budgetera med Champions League-spel varje år får Malmös besök i finrummet betraktas som tillfälligt, hur himmelsblå eller blågul man än är, och inget som går att budgetera för.

Donetsk med en enda ägare

Ukrainska Shakhtar Donetsk är den på papperet minst svåra klubben i gruppen och den Malmö FF måste besegra för att knipa tredjeplatsen – att bli ett eller tvåa är närmast omöjligt - och kunna fortsätta med spel i Europa League till våren. 

Shakhtar Donetsk har vunnit den ukrainska ligan fem år i följd och vann UEFA-cupen 2009 efter seger 2-1 mot Werder Bremen. Klubben ägs av rikmannen Rinat Akhmetov och budgeten för 2014-15 låg på 800 miljoner kronor, ungefär fyra gånger Malmös. 

Shakhtar Donetsk har plats nummer 20 på UEFA:s europeiska klubbranking 2014-15, vilket kan jämföras med Real Madrid på plats nummer 2, Paris SG nummer 11 och Malmö FF som tillfälligt tagit sig upp till plats 57 efter att länge ha varit osynligt. 

Alla mycket större

Den ukrainska ligan tillhör en av Europas främsta efter topp-5, med övriga starka lag som Dnipro Dnipropetrovsk (som förlorade finalen i Europa League mot Sevilla med 3-2 den 27 maj), Dynamo Kiev (som var i kvartsfinal i Europa League) och Metallist. Den rankas för stunden som nummer 8 i Europa, att jämföra med allsvenskan på plats 20. 

Shakhtar Donetsk är således klar favorit mot Malmö FF. Det som möjligen stör i nuläget är kriget som rasar i Donetsk, den försämrade ukrainska ekonomin och att laget tvingas spela i Lviv i västra Ukraina.  

Även de lag Malmö slog ut i kvalspelet spelar i en annan ekonomisk division. Celtics omsättning 2013/14 var 64 miljoner pund, motsvarande cirka 830 miljoner kronor, och Red Bull Salzburgs förefaller omsätta ca 500-550 miljoner kronor.

Bragden bara växer

Sett i perspektiv av de ekonomiska resurserna har Malmö FF gjort en bragd som har tagit sig till Champions League två år i rad. 

Den bistra sanningen är att allsvenskan fram till sensommaren 2014 var en fattig, medioker farmarliga i Europa. 

Spelarna var ointressanta i landslagssammanhang, lämnade för högre löner så fort de fick ett erbjudande från en utländsk klubb och i 14 långa år slogs de allsvenska lagen ut i kvalspelen till Champions League. Först Rosenborg och sedan FC Köpenhamn var bäst i Norden. 

Imponerande 10-0 hemma

När Malmö FF plötsligt presterade på en för svenska förhållanden nivå som vi inte har upplevt på länge och kvalificerade sig för Champions Leagues gruppspel förbättrades situationen. Allsvenska spelare fick chansen i landslaget. 

Statusen för svensk klubbfotboll är på väg upp, våra nordiska grannar tittar avundsjukt mot oss för andra året i rad och rankingen på väg att höjas. Malmö FF har visat att det går att med små medel hävda sig i stora sammanhang om alla ger allt, taktiken är den rätta, turen är på rätt sida och det finns en stjärna som Markus Rosenberg som lyfter hela laget. 

MFF har imponerande 10-0 i hemmaborgen i kvalspelet till Champions League 2014-2015.

Talande bevis

Trots det är allsvenskan - om än mer spännande än flertalet andra ligor - på det hela taget fortfarande en fattig och medioker farmarliga. Det visas av att IFK Göteborg, AIK och Elfsborg inte lyckades ta sig ens till playoffspel till Europa League. 

Det visas av spelarflykten från Malmö FF sedan CL-gruppspelet förra hösten där samtliga av de som lämnat, utom Erik Johansson (Gent), gått till klubbar som inte kommer att spela i Champions League, vilket Malmö FF alltså gör. Det blir tydligt när omsättningen per klubb jämförs med andra länders. 

Med 85 miljoner kronor i omsättning når de allsvenska klubbarna bara hälften jämfört med klubbarna i Belgien, 60 procent av klubbarna i Österrike och Danmark samt 70 procent jämfört med Skottland. Jämfört med alplandet Schweiz når de bara 43 procent. Jämfört med de riktigt stora ligorna är allsvenskans lag lilleputtar: 3 procent av genomsnittsklubben i Premier League och knappt 7 procent av den i Bundesliga. Bland annat är TV-intäkterna för de allsvenska klubbarna långt under nivån i andra länder.

För fattiga för Europa

Malmö FF har värvat klokt och klarat en turbulent period med hög spelaromsättning väl, trots poängtappen i allsvenskan. Marknadsvärdet på truppen stiger nu, vilket bäddar för fortsatta transaktionsöverskott. Reklam- och sponsringsvärdet lär öka något med den exponering som ges. 

Deltagandet i Champions League 2014 och 2015 ger över 400 miljoner kronor i ökad omsättning över två år och spelarförsäljningar har inbringat 135 miljoner kronor, det vill säga sammanlagt mer än 500 miljoner kronor extra jämfört med två normalår.

Det ser bättre ut för Malmö FF, men de som oroas över att klubben håller på att bli för rik för Sverige bör tänka om. Sverige var svältfött på klubbframgångar. IFK Göteborg, AIK och HIF, som tidigare nådde Champions League, lyckades inte behålla förarsätet.

I Danmark har FC Köpenhamn trots kostsamma värvningar inte heller lyckats med att få ihop ett vinnande lag och står i höst utan Europaspel för första gången sedan 2005. Mycket kan gå snett. Intäkterna har strukturellt inte ökat, fler spelare kommer att vilja söka sig bort när chansen ges och kraven på dyra värvningar och högre löner kommer att stiga. 

Det är inte Malmö som är för rikt för Sverige. Det är intäkterna som är för låga i Sverige. Det är alla klubbar som är för fattiga för Europa. 

Anders Olshov

Mats Matsson (inte verifierad)

tis, 2015-09-01 10:19

1. Mycket bra analys av Anders

Mycket bra analys av Anders Olshov. Att Malmö FF lyckats två år i rad kvalificera sig för CL är en bragd. Att dessutom vunnit Allsvenskan två år i rad gör det ännu större. Det ska egentligen inte gå att vinna detta samtidigt med de små medel som MFF har jämfört med klubbar i övriga Europa. Och det är fantastiskt för svensk fotboll att synas i dessa sammanhangen. Även de som inte är MFF supportrar bör inse detta. Framåt Malmö och framåt Sverige.....

fojy (inte verifierad)

fre, 2015-09-04 00:31

2. Vem bryr sig?

"Och det är fantastiskt för svensk fotboll att synas i dessa sammanhang". Synas? På vilket sätt? Jag tror inte att de fotbollsintresserade i t ex Schweiz, Portugal, Ukraina, Belgien ... bryr sig ett dugg om att ett svenskt lag är med i CLg. Tror inte de tänker: "Oj, titta. Ett lag från Sverige. Det måste jag berätta för mina kompisar". Lika lite som vi bryr oss om att Basel ("Oj, ett schweiziskt lag") är med, eller Israel eller ... För att inte tala om vad lite folk i Spanien, Italien, England och Tyskland bryr sig. Och så länge "mobbaren" spelar där, så måste man väl även nämna Frankrike.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.