Styrkeprovet vid Öresund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blir fullsatt och är dukat för fest i prestigemötet i Europa League mellan Malmö FF och FC Köpenhamn om vem som är bäst i Skandinavien. Malmö är formstarkare och måste med stöd av hemmapubliken gå för seger. 

Från västra Malmö kan man se Köpenhamn. Så nog är det ett derby som utspelas på torsdagskvällen.

När Skandinaviens två rikaste och mest framgångsrika fotbollsklubbar under 2010-talet möts, i en svensk-dansk drabbning, ett Öresundsderby, dessutom i en utomordentligt viktig match i Europa League som kan avgöra vilken av klubbarna som tar sig vidare från gruppen, då finns det skäl att tala om matchen alla vill se, matchen alla vill spela. Det handlar om poäng, prestige och pengar.

Malmö FF kommer till mötet med fem raka segrar i allsvenskan och 13-0 i målskillnad. Svackan i samband med Arnór Traustasons skada är över. Då försvann udden från vänsterkanten. Högerkanten fungerade inte heller. Felix Beijmo stannade upp spelet och först på sistone börjar Jo Inge Berget kännas igen.

Frågetecken runt KFC

FC Köpenhamn kommer sannolikt till Malmö med målet att i första hand hämta hem en poäng. Spelet har inte fungerat och laget har haft svårt att göra mål under senare tid. På fem matcher i den danska ligan och Europa League mellan den 29 augusti och 22 september gjorde laget bara två mål. Därefter följde 1-1 mot division 2-laget Hillerød i landspokalturneringen (cupen) innan FCK lyckades vinna med 4-2 mot bottenlaget Silkeborg i danska ligan. 

Skälet är sommarens många spelarförsäljningar, värvningar och därtill några skador som gör att laget förändrats och ett delvis nytt spelsystem måste sätta sig. Mest betydelsefull har försäljningen av mittfältaren och skytteligavinnaren Robert Skov till Bundesligaklubben Hoffenheim varit. Han såldes för över 100 miljoner kronor, men då anfallarna Dame N’Doye och Jonas Wind är skadade, påverkas det offensiva spelet negativt.

Spelet har blivit mindre direkt i banans längdriktning och det tar längre tid att komma igenom motståndarna. Nicklas Bendtner har plockats in, men är ännu inte i tillräcklig matchform. Högerbacken Peter Ankersen såldes nyligen till Genoa. En annan av nyckelspelarna, den offensiva mittfältaren Viktor Fischer som spelade VM för Danmark 2018, har efter 11 omgångar i ligan ännu inte gjort mål.

Samtidigt har en rad förvärv gjorts: Victor Nelsson och Karlo Bartolec från Nordsjælland, Jens Strage från Århus, spanjoren Pep Biel från Zaragoza, paraguayanen Michael Santos från Malaga och den svenske målvakten Karl-Johan Johnsson från franska EA Guingamp. Summa summarum har FCK förmodligen köpt för nästan lika mycket som man sålt för. 

FCK vet att laget har större chans att avgöra hemma den 12 december och har ett bra resultat från första omgången med sig, 1-0 mot Lugano samtidigt som Malmö föll borta med samma siffror i Kiev.

Tjänat stora summor

Båda klubbarna har tjänat stora summor på att ta sig vidare i Europagruppspelen. FC Köpenhamn har varit i Champions Leagues gruppspel tre gånger under 2010-talet och gör sitt sjätte gruppspel i Europa League under samma period. Malmö FF har varit i Champions Leagues gruppspel två gånger och gör sitt tredje gruppspel i Europa League under 2010-talet. Det är en målsättning för båda klubbarna att helst varje år nå ett gruppspel, öka sin attraktivitet bland fotbollstalangerna och dra in pengar. 

Intäkterna i FCK har de senaste fem åren legat på i genomsnitt 311 miljoner danska kronor. Räknat på 1,30 i kronkurs motsvarar det 404 miljoner svenska kronor. (Den svenska kronan är idag svagare, men historiskt speglar det bättre förhållandet än dagens kurs 1,45.)  

Malmö FF:s intäkter har under samma period legat på i genomsnitt 342 miljoner kronor. 

Malmö har således lite att hämta in för att ekonomiskt komma ifatt, men det handlar om små marginaler. Båda klubbarna ligger skyhögt över intäkterna i Allsvenskan. Exklusive Malmö FF hade de i genomsnitt 88 miljoner kronor i intäkter per klubb 2014-2018.

Aktiebolag mot medlemsförening

De höga intäkterna, balans eller ekonomiska överskott, de sportsliga resultaten hemma och i Europa och de många spelarförsäljningarna på nivåer högre än vad övriga lag i Sverige och Danmark mäktar med visar att FCK och MFF hittat två affärsmodeller som fungerar – oberoende av att den ena klubben är en del av aktiebolag och den andra en medlemsförening: att ta in talanger, förädla, sälja spelare dyrt, vinna ligan eller vara i topp-3, nå Europagruppspel och vara professionella genom hela organisationen. 

Det är två klubbar som i mångt och mycket har uppnått vad de skulle i år – att ta sig till Europagruppspel. FCK har dessutom vunnit ligan, medan MFF jagar Djurgården i guldstriden. Men det är också två klubbar som siktar högre. Någon gång kommer lottningen att vara tillräckligt bra, bollen studsa rätt och lagen göra stormatcher som inte bara för dem vidare från Europagruppspelet och matchen därefter, utan längre. 

Være stolte af...

Det är som FCK skriver på sin hemsida: ”For 40 år siden var de i Europa Cup-finalen! Malmö FF er stadig det eneste nordiske hold, der har nået slutkampen i det, vi i dag kender som Champions League, og det kan de med rette være stolte af.”

Det inspirerar. Ingen begär att något av lagen skall gå lika långt med de förutsättningar som råder inom storfotbollen idag, men Ajax visade under det senaste året att mindre klubbar kan. FCK och MFF vill inte vara sämre. Ambitionerna finns där. Mötet på Malmö stadion handlar i grunden om mer än poäng, prestige och pengar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.