Överdriven oro för Premier League

Wenger varnar även för att spelarna kommer att få sänkta löner och att konkurrensen med Tyskland blir hårdare.
Jag tror Wenger oroas i onödan. Premier League är världens mest attraktiva TV-liga och sålde i fjol TV-rättigheter till BT Sport och Sky Sport för 60 miljarder kronor i ett avtal som gäller tills 2019.
Välbärgade och inflytelserika
De stora beloppen gör att samtliga 20 Premier Leagueklubbar finns bland de 40 mest intäktsbringande klubbarna i Europa. Det är tur att avtalet inte skall förhandlas nu under osäkerhet, utan finns på plats och sträcker sig över flera år, under vilka oron kring Brexit bör lägga sig och Storbritannien och EU kommer överens om nya avtal till gagn för båda parter.
EU har begränsat inflytande över fotbollsvärlden, vars egna organisationer styr verksamheten. Nationalstaterna bestämmer själva skattesatser och arbetsmarknadsvillkor, men det finns några EU-förordningar och domslut som påverkar.
Bosmandomen är EU:s mest påtagliga påverkan på fotbollsvärlden. I ett domslut 1995 beslöt EG-domstolen att tillåta fotbollsspelare inom EU att fritt röra sig mellan klubbar (utan ekonomisk ersättning till den lämnade klubben) efter att kontraktstiden löpt ut. Utslaget innebar också att de nationella fotbollsförbunden inom EU förbjöds att begränsa antalet utländska spelare från EU i klubblagen.
Fotbollen för betydelsefull
Den andra frågan där EU har påverkat gäller arbetstillstånden där EU-medborgare idag verkar på en gemensam arbetsmarknad.
Om Storbritannien lämnar EU skulle det i värsta fall innebära att EU-medborgare måste ansöka om arbetstillstånd för att spela i Premier League, vilket skulle kunna ta tid att få beviljat och vara svårt att få, varför många spelare skulle avstå från att söka sig dit. Enligt brittiska medier skulle fler än 100 spelare i Premier League i nuläget inte nå upp till kriterierna för att beviljas arbetstillstånd.
Fotbollsförbundets ordförande, Greg Dyke, har sagt att det kan ta två år innan konsekvenserna för brittisk fotboll av Brexit klarnar. Det finns säkert områden och yrkesgrupper som påverkas av ett brittiskt EU-utträde, men fotbollen hör knappast dit. De rådande strukturerna och domstolspraxis inom fotbollsvärlden rubbas inte lätt, i synnerhet som fotbollen är en populär sport med stort medialt och ekonomiskt intresse.
På bekostnad av de mindre
Brittiska politiker har ett intresse av att Premier League inte kommer i en sämre ställning än förut. Mer troligt är att Storbritannien hittar särlösningar kring arbetstillståndet, liksom Norge och Schweiz har gjort, så att EU-spelare enkelt får tillträde till Premier League.
Viktigare än Brexit för Premier League är enligt min mening förhandlingarna mellan storklubbarna, ECA (European Club Association) och Uefa där engelska storklubbar som Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal och Liverpool sannolikt finns bland dem som verkar för ett omarbetat koncept som skall göra det lättare för de större lagen från de större nationerna att ta sig in i Champions League (på bekostnad av mindre lag och länder som Sverige).
De stora engelska klubbarna är globala varumärken och har en global strategi. Brexit kommer inte att rubba deras framfart.
Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar