Överdriven oro för Premier League

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Efter den brittiska folkomröstningen om att lämna EU har debatten svallat om följderna för Premier League. Men Arsenals mångårige tränare Arséne Wenger varnar för att Premier League kan bli mindre attraktiv och att det kan minska klubbarnas pengar för TV-rättigheter.
Nya eventuella arbetstillstånd på grund av Brexit skulle gälla bl a Manchester Uniteds portugisiska tränare José Mourinho. Foto: Frank Augstein, AP Photo/TT

 

Wenger varnar även för att spelarna kommer att få sänkta löner och att konkurrensen med Tyskland blir hårdare.  

Jag tror Wenger oroas i onödan. Premier League är världens mest attraktiva TV-liga och sålde i fjol TV-rättigheter till BT Sport och Sky Sport för 60 miljarder kronor i ett avtal som gäller tills 2019. 

Välbärgade och inflytelserika

De stora beloppen gör att samtliga 20 Premier Leagueklubbar finns bland de 40 mest intäktsbringande klubbarna i Europa. Det är tur att avtalet inte skall förhandlas nu under osäkerhet, utan finns på plats och sträcker sig över flera år, under vilka oron kring Brexit bör lägga sig och Storbritannien och EU kommer överens om nya avtal till gagn för båda parter.

EU har begränsat inflytande över fotbollsvärlden, vars egna organisationer styr verksamheten. Nationalstaterna bestämmer själva skattesatser och arbetsmarknadsvillkor, men det finns några EU-förordningar och domslut som påverkar. 

Bosmandomen är EU:s mest påtagliga påverkan på fotbollsvärlden. I ett domslut 1995 beslöt EG-domstolen att tillåta fotbollsspelare inom EU att fritt röra sig mellan klubbar (utan ekonomisk ersättning till den lämnade klubben) efter att kontraktstiden löpt ut. Utslaget innebar också att de nationella fotbollsförbunden inom EU förbjöds att begränsa antalet utländska spelare från EU i klubblagen.  

Fotbollen för betydelsefull

Den andra frågan där EU har påverkat gäller arbetstillstånden där EU-medborgare idag verkar på en gemensam arbetsmarknad.

Om Storbritannien lämnar EU skulle det i värsta fall innebära att EU-medborgare måste ansöka om arbetstillstånd för att spela i Premier League, vilket skulle kunna ta tid att få beviljat och vara svårt att få, varför många spelare skulle avstå från att söka sig dit. Enligt brittiska medier skulle fler än 100 spelare i Premier League i nuläget inte nå upp till kriterierna för att beviljas arbetstillstånd.  

Fotbollsförbundets ordförande, Greg Dyke, har sagt att det kan ta två år innan konsekvenserna för brittisk fotboll av Brexit klarnar. Det finns säkert områden och yrkesgrupper som påverkas av ett brittiskt EU-utträde, men fotbollen hör knappast dit. De rådande strukturerna och domstolspraxis inom fotbollsvärlden rubbas inte lätt, i synnerhet som fotbollen är en populär sport med stort medialt och ekonomiskt intresse. 

På bekostnad av de mindre

Brittiska politiker har ett intresse av att Premier League inte kommer i en sämre ställning än förut. Mer troligt är att Storbritannien hittar särlösningar kring arbetstillståndet, liksom Norge och Schweiz har gjort, så att EU-spelare enkelt får tillträde till Premier League.

Viktigare än Brexit för Premier League är enligt min mening förhandlingarna mellan storklubbarna, ECA (European Club Association) och Uefa där engelska storklubbar som Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal och Liverpool sannolikt finns bland dem som verkar för ett omarbetat koncept som skall göra det lättare för de större lagen från de större nationerna att ta sig in i Champions League (på bekostnad av mindre lag och länder som Sverige). 

De stora engelska klubbarna är globala varumärken och har en global strategi. Brexit kommer inte att rubba deras framfart.  

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.