Mikkel särklassig i världen i många år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom nationalekonomin talas det om komparativa fördelar och att länderna specialiserar sig på det de är bäst på. Jag vet inte vad Danmark har för komparativa fördelar, men handboll har onekligen blivit en specialitet. 

Efter bedriften att vinna tre raka VM-guld, något inget annat land tidigare lyckats med, hyllades de hemkomna hjältarna välförtjänt på rådhusplatsen i Köpenhamn på måndagen. 

Mikkel Hansen, har tre gånger (2011, 2015 och 2018) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare och blev den bäst betalde 2012 när han värvades av Paris.lare när han 2012 skrev på för Paris och som uppges ha tjänat mellan 8-15 miljoner

Förutom VM-gulden 2019, 2021 och 2023 har Danmark under 2000-talet vunnit VM-silver 2011 och 2013, VM-brons 2007, OS-guld 2016, OS-silver 2020, EM-guld 2008 och 2012, EM-silver 2014 och EM-brons 2002, 2004, 2006 och 2022. Det gör Danmark till en supermakt i handsbollsvärlden.

Ologiska framgångar

Sverige som hade sin bästa period 1990-2002 lyckades som jämförelse inte vinna VM mer än en gång i rad, 1990 och 1999 och aldrig OS-guld. Däremot blev det fyra EM-guld under perioden. 

Lilla Danmark har inte de stora klubblagen, inte de stora pengarna. De finns i Spanien, Tyskland och Frankrike. Det hindrade inte Aalborg från att nå finalen i EHF Champions League 2020/21. De flesta spelarna i landslaget är i stället utlandsproffs. 

Störst av dem alla har länge varit mittnian Mikkel Hansen, som tre gånger (2011, 2015 och 2018) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare av det internationella handbollsförbundet IHF. Han har vunnit tre VM-, ett OS- och ett EM-guld, och blev världens bäst betalda handbollsspelare när han 2012 skrev på för Paris och som uppges ha tjänat mellan 8-15 miljoner kronor per år under sina tio år där innan han återvände till Aalborg 2022. 

Målvakten Niklas Landin tjänade som mest närmare 3 miljoner kronor 2019 innan coronapandemin fick Bundesligaklubben att sänka lönerna. Han blev som andra dansk utsedd till ”world player of the year” av IHF, en utmärkelse som för övrigt Magnus Wislander fick 1990.

 

Glädjande för Danmark är de många nya unga spelarna som förväntas leda laget till nya framgångar när Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge och den 38-årige Henrik Møllgaard lägger skorna på hyllan. 

22-åriga VM-debutanten Simon Pytlick gjorde nio mål i VM-finalen och 23-åriga högernian Mathias Gidsel, till vardags i Füchse Berlin, blev VM:s främsta målskytt med 60 mål. Nämnas kan också den 25-åriga väldsmålvakten Emil Nielsen, FC Barcelona, som fick stå tillbaka för Landin denna gång.

Lyckats bättre än Sverige

Rasmus Lauge liknade Danmarks tredje raka VM-guld vid att vinna 180 miljoner kronor på Lotto. Det är närmast osannolikt. Jag överlåter åter experter att förklara vad Danmark gör så bra, men konstaterar att det inte bara gäller inom handbollen utan även andra lagidrotter. Sedan länge har såväl de danska klubblagen som landslaget i fotboll lyckats avsevärt bättre än de svenska.

Som tur är har vi ishockey. Där kan åtminstone inte Danmark rubba Tre Kronor, eller? Så minns jag VM-premiären i maj 2021 då Tre Kronor föll med 3-4. Låt oss titta på innebandy istället!

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.