Mikkel särklassig i världen i många år

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inom nationalekonomin talas det om komparativa fördelar och att länderna specialiserar sig på det de är bäst på. Jag vet inte vad Danmark har för komparativa fördelar, men handboll har onekligen blivit en specialitet. 

Efter bedriften att vinna tre raka VM-guld, något inget annat land tidigare lyckats med, hyllades de hemkomna hjältarna välförtjänt på rådhusplatsen i Köpenhamn på måndagen. 

Mikkel Hansen, har tre gånger (2011, 2015 och 2018) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare och blev den bäst betalde 2012 när han värvades av Paris.lare när han 2012 skrev på för Paris och som uppges ha tjänat mellan 8-15 miljoner

Förutom VM-gulden 2019, 2021 och 2023 har Danmark under 2000-talet vunnit VM-silver 2011 och 2013, VM-brons 2007, OS-guld 2016, OS-silver 2020, EM-guld 2008 och 2012, EM-silver 2014 och EM-brons 2002, 2004, 2006 och 2022. Det gör Danmark till en supermakt i handsbollsvärlden.

Ologiska framgångar

Sverige som hade sin bästa period 1990-2002 lyckades som jämförelse inte vinna VM mer än en gång i rad, 1990 och 1999 och aldrig OS-guld. Däremot blev det fyra EM-guld under perioden. 

Lilla Danmark har inte de stora klubblagen, inte de stora pengarna. De finns i Spanien, Tyskland och Frankrike. Det hindrade inte Aalborg från att nå finalen i EHF Champions League 2020/21. De flesta spelarna i landslaget är i stället utlandsproffs. 

Störst av dem alla har länge varit mittnian Mikkel Hansen, som tre gånger (2011, 2015 och 2018) blivit utsedd till världens bästa handbollsspelare av det internationella handbollsförbundet IHF. Han har vunnit tre VM-, ett OS- och ett EM-guld, och blev världens bäst betalda handbollsspelare när han 2012 skrev på för Paris och som uppges ha tjänat mellan 8-15 miljoner kronor per år under sina tio år där innan han återvände till Aalborg 2022. 

Målvakten Niklas Landin tjänade som mest närmare 3 miljoner kronor 2019 innan coronapandemin fick Bundesligaklubben att sänka lönerna. Han blev som andra dansk utsedd till ”world player of the year” av IHF, en utmärkelse som för övrigt Magnus Wislander fick 1990.

 

Glädjande för Danmark är de många nya unga spelarna som förväntas leda laget till nya framgångar när Mikkel Hansen, Niklas Landin, Rasmus Lauge och den 38-årige Henrik Møllgaard lägger skorna på hyllan. 

22-åriga VM-debutanten Simon Pytlick gjorde nio mål i VM-finalen och 23-åriga högernian Mathias Gidsel, till vardags i Füchse Berlin, blev VM:s främsta målskytt med 60 mål. Nämnas kan också den 25-åriga väldsmålvakten Emil Nielsen, FC Barcelona, som fick stå tillbaka för Landin denna gång.

Lyckats bättre än Sverige

Rasmus Lauge liknade Danmarks tredje raka VM-guld vid att vinna 180 miljoner kronor på Lotto. Det är närmast osannolikt. Jag överlåter åter experter att förklara vad Danmark gör så bra, men konstaterar att det inte bara gäller inom handbollen utan även andra lagidrotter. Sedan länge har såväl de danska klubblagen som landslaget i fotboll lyckats avsevärt bättre än de svenska.

Som tur är har vi ishockey. Där kan åtminstone inte Danmark rubba Tre Kronor, eller? Så minns jag VM-premiären i maj 2021 då Tre Kronor föll med 3-4. Låt oss titta på innebandy istället!

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.