Dansk optimism inför kvällens match

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Inte nog med att det danska succélageti EM  hittills spelat till sig 136 miljoner danska kronor. Marknadsvärdena på danska fotbollsspelare skjuter i höjden i takt med framgångarna under fotbolls-EM – i vart fall om man skall gå efter antalet sökningar på Transfermarkt.

Det finns också en återhållsam optimism i truppen inför onsdagskvällen kraftmätning med England på ett fullsat Wembley.

Den danske förbundskaptenen, Kasper Hjulmand hyllar Mikkel Damsgaard, en av flera succéspelare i EM.

Joakim Mæhle i Atalanta tillhör de mest sökta spelarna via två mål, den fantastiska yttersidan mot Tjeckien och löpstyrka över planen. Anfallaren Kasper Dolberg, Nice, var den som mötte, slog in inlägget och har gjort tre mål. En annan som tilldrar sig intresse är truppens yngste spelare Mikkel Damsgaard i Samdoria, nyss fyllda 21 år. Han kom in efter händelsen med Christian Eriksen, har tagit chansen, har gjort mål och gör nytta för lagkamraterna oavsett var på planen. 

Attack direkt, inte avvaktande, som Sverige

Men det som också lockar är lagets spelstil. Danmark är Sveriges motsats. Det är fartfyllt, bollförande attackfotboll och delikat djupledsspel. Med 11 mål är Danmark näst efter Spanien det lag som har gjort flest. Med ett bollinnehav på 54,2 procent tillhör man lagen som vill vara bollförande (Sverige är näst sist på 38,3 procent). Med 90 försök till mål är Danmark trea efter Italien och Spanien.

Något degraderande för svensk fotboll är att Den stora sensationen i EM-truppen faktiskt Anders Christiansen, Malmö FF och utsett till allsvenskans bästa spelare under två år. Men i EM har han inte fått dpela en minut i det danska laget.

Den attraktiva fotbollen och semifinalplatsen bottnar både i en talangfull trupp fylld av utlandsproffs och synen på hur fotboll spelas. I mål står Kasper Schmeichel, son till Peter Schmeichel som tog EM-guld 1992, som normalt vaktar buren i Leicester. Framför sig har han en trebackslinje av Jannik Vestergaard, Southampton, Simon Kjær, Milan, och Andreas Christensen, Chelsea. Fyramannamittfältet består av ”vingbacken” till vänster Joakim Mæhle, Atalanta.

I mitten finns Thomas Delaney, Borussia Dortmund, och Pierre Emile Højberg, Tottenham. Till höger spelar Jens Stryger Larsen, Udinese. Tremannaanfallet består av Mikkel Damsgaard, Sampdoria, Kasper Dolberg, Nice, och Martin Braithwaite, Barcelona. Därtill spelar främst Yussuf Poulsen, Leipzig, Christian Nørgaard, Brentford, och Daniel Wass, Valencia. Storstjärnan Christian Eriksens frånvaro märks knappt. 

Välkomna EM-miljoner

Det är detta lag som hittills spelat till sig 136 miljoner danska kronor och som har chans på ytterligare 37-60 miljoner beroende på om laget når final eller till och med vinner turneringen. För det danska fotbollsförbundet DBU är detta mumma. Efter två år med mindre underskott på 5 respektive 2 miljoner är ett rejält överskott nu att vänta, sannolikt på minst 50 miljoner danska kronor. Det egna kapitalet på 131 miljoner kronor kan därmed förväntas närma sig eller till och med överstiga 200 miljoner. Blickar vi framåt kan ett nytt guldregn vara att vänta. Danmark är som gruppetta efter tre raka segrar och 14-0 i målskillnad på god väg att ta sig till VM i Qatar nästa år.

I den andan av framgång var det upplagt för fest från start då Danmark på hemmaplan enkelt, så var det tänkt, skulle ta sig vidare från EM-gruppspelet. Drömmen om ett nytt 1992 väcktes tidigt. Så blev det inte. När Interstjärnan Christian Eriksen segnade ihop av hjärtstillestånd i den inledande matchen infann sig tystnaden och blev fotbollen för en stund betydelselös.

Ett omtumlat Danmark förlorade med 1-0 mot Finland och med 2-1 mot Belgien. Den inledande chocken bestod. Paradoxalt nog förstärkte denna dramaturgi likheterna med 1992. Inget lag hade någonsin tagit sig till EM-semifinal efter förlust i de två inledande matcherna. Resan till Wembley den 11 juli tycktes omöjlig, liksom våren 1992. 

Då för 29 år sedan utbröt ett inbördeskrig i forna Jugoslavien som innebar att Danmark i sista stund fick en gratisplats till fotbolls-EM blott 12 dagar före turneringsstarten. I första matchen väntade England, en match som slutade 0-0 och senare innebar att Sverige och Danmark tog sig vidare från gruppen och att stornationerna Frankrike och England sensationellt slogs ut. Det slutade inte där. I ett glädjerus så nära hemmaplan det går att komma bars de rödvita fram till finalen på Nya Ullevi som vanns med 2-0 mot Tyskland. I mål stod en viss Peter Schmeichel.

Under fotbolls-EM 2020, som spelas 2021 på grund av ett virus, lossnade det först i tredje matchen då Ryssland besegrades med 4-1, vilket gjorde att Danmark slutade grupptvåa (liksom 1992). Det har följts av segrar med 4-0 mot Wales och 2-1 mot Tjeckien. Danmark är liksom 1964, 1984 och 1992 i EM-semifinal. 

60 000 på Wembley

På vägen mot finalplatsen står nu England, det enda av de kvarvarande lagen som aldrig vunnit EM, men som har imponerat så här långt genom att inte släppa in ett enda mål och som spelar på hemmaplan inför 60 000 åskådare på Wembley, något som bidrog till VM-guldet 1966. Danska supportrar nekas inresa på grund av coronaviruset, vilket har fått det danska fotbollsförbundet DBU att uppmana danskar boende i Storbritannien att ta sig till Wembley för att stödja laget. DBU skickar även danska flaggor till England för att färga arenan rödvit.

Drömmen om ett nytt danskt mirakel á la 1992 är högst levande eller som en dansk kommentator uttryckte det: "Jeg er ikke så dum, at jeg garanterer en dansk EM-finale. Men jeg er klog nok til ikke at udelukke det.”

Det är på Wembley det avgörs – de danska spelarnas kortsiktiga marknadsvärden, om en saga lika omöjlig som 1992 skall kunna skrivas och om ”lille-Schmeichel” Kasper skall upprepa sin fars bedrift. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.