Dansk optimism inför kvällens match
Inte nog med att det danska succélageti EM hittills spelat till sig 136 miljoner danska kronor. Marknadsvärdena på danska fotbollsspelare skjuter i höjden i takt med framgångarna under fotbolls-EM – i vart fall om man skall gå efter antalet sökningar på Transfermarkt.
Det finns också en återhållsam optimism i truppen inför onsdagskvällen kraftmätning med England på ett fullsat Wembley.

Joakim Mæhle i Atalanta tillhör de mest sökta spelarna via två mål, den fantastiska yttersidan mot Tjeckien och löpstyrka över planen. Anfallaren Kasper Dolberg, Nice, var den som mötte, slog in inlägget och har gjort tre mål. En annan som tilldrar sig intresse är truppens yngste spelare Mikkel Damsgaard i Samdoria, nyss fyllda 21 år. Han kom in efter händelsen med Christian Eriksen, har tagit chansen, har gjort mål och gör nytta för lagkamraterna oavsett var på planen.
Attack direkt, inte avvaktande, som Sverige
Men det som också lockar är lagets spelstil. Danmark är Sveriges motsats. Det är fartfyllt, bollförande attackfotboll och delikat djupledsspel. Med 11 mål är Danmark näst efter Spanien det lag som har gjort flest. Med ett bollinnehav på 54,2 procent tillhör man lagen som vill vara bollförande (Sverige är näst sist på 38,3 procent). Med 90 försök till mål är Danmark trea efter Italien och Spanien.
Något degraderande för svensk fotboll är att Den stora sensationen i EM-truppen faktiskt Anders Christiansen, Malmö FF och utsett till allsvenskans bästa spelare under två år. Men i EM har han inte fått dpela en minut i det danska laget.
Den attraktiva fotbollen och semifinalplatsen bottnar både i en talangfull trupp fylld av utlandsproffs och synen på hur fotboll spelas. I mål står Kasper Schmeichel, son till Peter Schmeichel som tog EM-guld 1992, som normalt vaktar buren i Leicester. Framför sig har han en trebackslinje av Jannik Vestergaard, Southampton, Simon Kjær, Milan, och Andreas Christensen, Chelsea. Fyramannamittfältet består av ”vingbacken” till vänster Joakim Mæhle, Atalanta.
I mitten finns Thomas Delaney, Borussia Dortmund, och Pierre Emile Højberg, Tottenham. Till höger spelar Jens Stryger Larsen, Udinese. Tremannaanfallet består av Mikkel Damsgaard, Sampdoria, Kasper Dolberg, Nice, och Martin Braithwaite, Barcelona. Därtill spelar främst Yussuf Poulsen, Leipzig, Christian Nørgaard, Brentford, och Daniel Wass, Valencia. Storstjärnan Christian Eriksens frånvaro märks knappt.
Välkomna EM-miljoner
Det är detta lag som hittills spelat till sig 136 miljoner danska kronor och som har chans på ytterligare 37-60 miljoner beroende på om laget når final eller till och med vinner turneringen. För det danska fotbollsförbundet DBU är detta mumma. Efter två år med mindre underskott på 5 respektive 2 miljoner är ett rejält överskott nu att vänta, sannolikt på minst 50 miljoner danska kronor. Det egna kapitalet på 131 miljoner kronor kan därmed förväntas närma sig eller till och med överstiga 200 miljoner. Blickar vi framåt kan ett nytt guldregn vara att vänta. Danmark är som gruppetta efter tre raka segrar och 14-0 i målskillnad på god väg att ta sig till VM i Qatar nästa år.
I den andan av framgång var det upplagt för fest från start då Danmark på hemmaplan enkelt, så var det tänkt, skulle ta sig vidare från EM-gruppspelet. Drömmen om ett nytt 1992 väcktes tidigt. Så blev det inte. När Interstjärnan Christian Eriksen segnade ihop av hjärtstillestånd i den inledande matchen infann sig tystnaden och blev fotbollen för en stund betydelselös.
Ett omtumlat Danmark förlorade med 1-0 mot Finland och med 2-1 mot Belgien. Den inledande chocken bestod. Paradoxalt nog förstärkte denna dramaturgi likheterna med 1992. Inget lag hade någonsin tagit sig till EM-semifinal efter förlust i de två inledande matcherna. Resan till Wembley den 11 juli tycktes omöjlig, liksom våren 1992.
Då för 29 år sedan utbröt ett inbördeskrig i forna Jugoslavien som innebar att Danmark i sista stund fick en gratisplats till fotbolls-EM blott 12 dagar före turneringsstarten. I första matchen väntade England, en match som slutade 0-0 och senare innebar att Sverige och Danmark tog sig vidare från gruppen och att stornationerna Frankrike och England sensationellt slogs ut. Det slutade inte där. I ett glädjerus så nära hemmaplan det går att komma bars de rödvita fram till finalen på Nya Ullevi som vanns med 2-0 mot Tyskland. I mål stod en viss Peter Schmeichel.
Under fotbolls-EM 2020, som spelas 2021 på grund av ett virus, lossnade det först i tredje matchen då Ryssland besegrades med 4-1, vilket gjorde att Danmark slutade grupptvåa (liksom 1992). Det har följts av segrar med 4-0 mot Wales och 2-1 mot Tjeckien. Danmark är liksom 1964, 1984 och 1992 i EM-semifinal.
60 000 på Wembley
På vägen mot finalplatsen står nu England, det enda av de kvarvarande lagen som aldrig vunnit EM, men som har imponerat så här långt genom att inte släppa in ett enda mål och som spelar på hemmaplan inför 60 000 åskådare på Wembley, något som bidrog till VM-guldet 1966. Danska supportrar nekas inresa på grund av coronaviruset, vilket har fått det danska fotbollsförbundet DBU att uppmana danskar boende i Storbritannien att ta sig till Wembley för att stödja laget. DBU skickar även danska flaggor till England för att färga arenan rödvit.
Drömmen om ett nytt danskt mirakel á la 1992 är högst levande eller som en dansk kommentator uttryckte det: "Jeg er ikke så dum, at jeg garanterer en dansk EM-finale. Men jeg er klog nok til ikke at udelukke det.”
Det är på Wembley det avgörs – de danska spelarnas kortsiktiga marknadsvärden, om en saga lika omöjlig som 1992 skall kunna skrivas och om ”lille-Schmeichel” Kasper skall upprepa sin fars bedrift.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1 i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”. Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final.
Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.