Nyordning i Danmark när publiken sviker
Superligan, den danska motsvarigheten till allsvenskan, fortsätter att experimentera efter att publiken sviker såväl arenorna som TV-matcherna. Försöket med att gå upp från 12 till 14 lag dömdes snabbt ut som att utvattna kvaliteten och skapa för många matcher.

Från säsongen 2020/21 skall ligan åter ha tolv lag som efter 22 omgångar delas upp i sex lag i ett mästerskapsspel som under tio omgångar spelar om ligatitel och Europaplatser och sex lag i ett kvalspel som i huvudsak spelar om vilka lag som skall hålla sig hålla kvar respektive flyttas ned en serie.
350 mot 180 miljoner
Men för att göra kvalgruppen ytterligare dramatisk får vinnaren av denna (egentligen Danmarks sjunde starkaste lag) chans att kvala mot ett av mästerskapsseriens lag om en Europaplats.
Förändringarna har fattats av klubbarna och Divisionsforeningen, som representerar de 50 klubbarna högst upp i seriesystemet och avtalet gäller till och med 2031. En förhoppning är att den nya strukturen skall vända den nedåtgående publiktrenden. Publiksnittet på 5880 åskådare per match 2018 var det lägsta sedan 2002 och drygt 30 procent lägre än toppåret 2009. Som jämförelse hade allsvenskan ett publiksnitt på 8423 åskådare 2018.
Två skillnader mellan Danmark och Sverige är att TV-rättigheterna i superligan var värda dubbelt så mycket som allsvenskans..,
I klartext -ca 350 miljoner kronor jämfört med 180 miljoner 2016, och att matcherna i Danmark har spridits ut under flera tidpunkter med hänsyn till TV-sändningarna, vilket har mött kritik bland supportrarna som säger sig ha haft svårt att planera matcherna.
Redan prövat i Sverige
Den kommande ligastrukturen har tidigare prövats i Sverige. Säsongerna 1991 och 1992 hade allsvenskan enbart 10 lag där de sex främsta gick vidare till mästerskapsserien och de fyra sämsta spelade i kvalserien med de fyra seriesegrarna från division ett.
Försöket blev kortvarigt och redan 1993 utökades allsvenskan till 14 lag i en rak serie där vinnaren även blev svensk mästare. 2008 utökades allsvenskan till dagens 16 lag.
Ett motiv var att göra serien intressant i ett större geografiskt område med representation längre norrut. Lilla Danmark behöver inte ta samma hänsyn utan strävar efter att ge topplagen bästa möjliga motstånd och förutsättningar att ta sig ut i Europa.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.