Nyordning i Danmark när publiken sviker

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Superligan, den danska motsvarigheten till allsvenskan, fortsätter att experimentera efter att publiken sviker såväl arenorna som TV-matcherna. Försöket med att gå upp från 12 till 14 lag dömdes snabbt ut som att utvattna kvaliteten och skapa för många matcher. 

De danska fotbollsfans har bestämda åsikter om TV-utbudet.Nu har också publiksiffrorna minskat och spelordningen i Superligan måste göras om.

Från säsongen 2020/21 skall ligan åter ha tolv lag som efter 22 omgångar delas upp i sex lag i ett mästerskapsspel som under tio omgångar spelar om ligatitel och Europaplatser och sex lag i ett kvalspel som i huvudsak spelar om vilka lag som skall hålla sig hålla kvar respektive flyttas ned en serie. 

350 mot 180 miljoner

Men för att göra kvalgruppen ytterligare dramatisk får vinnaren av denna (egentligen Danmarks sjunde starkaste lag) chans att kvala mot ett av mästerskapsseriens lag om en Europaplats. 

Förändringarna har fattats av klubbarna och Divisionsforeningen, som representerar de 50 klubbarna högst upp i seriesystemet och avtalet gäller till och med 2031. En förhoppning är att den nya strukturen skall vända den nedåtgående publiktrenden. Publiksnittet på 5880 åskådare per match 2018 var det lägsta sedan 2002 och drygt 30 procent lägre än toppåret 2009. Som jämförelse hade allsvenskan ett publiksnitt på 8423 åskådare 2018. 

Två skillnader mellan Danmark och Sverige är att TV-rättigheterna i superligan var värda dubbelt så mycket som allsvenskans.., 

I klartext -ca 350 miljoner kronor jämfört med 180 miljoner 2016, och att matcherna i Danmark har spridits ut under flera tidpunkter med hänsyn till TV-sändningarna, vilket har mött kritik bland supportrarna som säger sig ha haft svårt att planera matcherna. 

Redan prövat i Sverige

Den kommande ligastrukturen har tidigare prövats i Sverige. Säsongerna 1991 och 1992 hade allsvenskan enbart 10 lag där de sex främsta gick vidare till mästerskapsserien och de fyra sämsta spelade i kvalserien med de fyra seriesegrarna från division ett. 

Försöket blev kortvarigt och redan 1993 utökades allsvenskan till 14 lag i en rak serie där vinnaren även blev svensk mästare. 2008 utökades allsvenskan till dagens 16 lag. 

Ett motiv var att göra serien intressant i ett större geografiskt område med representation längre norrut. Lilla Danmark behöver inte ta samma hänsyn utan strävar efter att ge topplagen bästa möjliga motstånd och förutsättningar att ta sig ut i Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.