Rekordmånga spelaraffärer i MFF

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Malmö FF förbereder sig för ett långt äventyr ute i Europa. Värvning efter värvning presenteras i ett rasande tempo vilket väcker frågan inte bara om MFF:s sportchef Daniel Andersson haft någon semester, utan också vilken budget styrelsen gett honom.

Malmö FF:s spelartrup växer som aldrig förr. Åtta nya spelare har tillkommit de senaste veckorna.

Efter succeförvärven av serben Veljko Birmancevic, FK Čukarički, och finländaren Niklas Moisander, Bundesligalaget Werder Bremen, samt lånet av Antonio Colak från grekiska PAOK Tessaloniki, en kroat som debuterade i Bundesligalaget Nürnberg som 20-åring, har förvärven under senare tid skett på löpande band allt eftersom det blivit klart att MFF spelar i minst Europa League under hösten, alternativt Champions League för tredje gången, beroende på hur det går mot Ludogorets i den sista kvalrundan till Champions League.

Ytterligare fem nya

MFF har värvat ghananen Malik Abubakari från portugisiska FC Moreirense, peruanen Sergio Pena från nederländska Emmen, målvakten Ismael Diawara från Degerfors, Peter Gwargis från Brighton och Martin Olsson från Häcken.

Till detta skall läggas att Malmö förhandlar med PAOK om priset för Colak (mellan 25 och 30 miljoner) och om eventuella försäljningar av mittbackarna Anel Ahmedhodzic (för minst 70 miljoner) och Franz Brorsson.

Jämfört med tidigare säsonger i Europa verkar det som om Malmö höjer ribban en nivå och är beredda att satsa ekonomiskt för att nå framgång. Det är ett kalkylerat risktagande, som mycket väl kan gå hem.

Efter den omdiskuterade straffen i avslutningen och hemmaförlusten mot IFK Göteborg med 2-3 i lördags gäller det för Malmö att snabbt ta nya tag. Seger mot Ludogorets i dubbelmötet den 18 och 24 augusti och klubben är garanterad minst 160 miljoner kronor i Champions Leagues gruppspel. Där ger en vunnen match 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro) och en oavgjord 9,5 miljoner kronor (930 000 euro). Vid förlust mot Ludogorets får MFF ändå minst 88 miljoner kronor (51 till förloraren i ett playoff till Champions League och 37 för platsen i gruppspelet i Europa League).

49 miljoner i minus oväsentligt

Här ger en vunnen match 6,4 miljoner kronor och en oavgjord 2,1 miljoner kronor. Chansen att bli gruppetta eller grupptvåa är dessutom väsentligt större än i Champions League och då väntar 11,2 respektive 5,6 miljoner kronor extra i bonus. (Malmö FF blev grupptvåa 2018 och gruppetta 2019.) Till detta skall läggas publikintäkter, intäkter från marknadspoolen och att värdet på truppen stiger om laget har framgångar i Europa. Det gör att intäkterna i ett positivt scenario kan bli väsentligt större.

Årsresultatet på minus 48,6 miljoner kronor 2020 skulle fått många allsvenska klubbar att bli nervösa. Malmö FF med ett egenkapital på 464 miljoner och en allsvensk seger i bagaget från fjolåret valde istället att investera för fortsatt framgång. Följden är ett för svenska förhållanden extremt internationellt lag, meriterat med mängder av rutin och landskamper och dyrt. Redan i fjol uppgick personalkostnaderna till 158 miljoner kronor, 65 miljoner mer än AIK som hade näst högst i Allsvenskan. Vad siffran stiger till 2021 och 2022 återstår att se. 

Samtidigt handlar sportchefen Daniel Andersson med förnuft. Prislapparna för spelarna som värvas är blygsamma i ett europeiskt sammanhang och med rätt träning, matchning och byggande av självförtroende förädlas spelarna och bereds för vidareförsäljningar till betydligt högre nivåer.

Det är osvenskt, men MFF har lärt sig av hur klubbarna gör i andra länder och utvecklar successivt klubben på olika sätt – alltifrån personal till egna TV-sändningar, försäljning av förtäring och souvenirer vid matcher och förbättrade träningsfaciliteter. 

MFF som ingen annan

När Malmö FF med en man mindre lyckades vända 0-1 till 2-1 borta mot skotska Rangers frågade sig SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog om det är en bragd. ”Nej, det är Malmö FF i Europa”, svarade han. Som ingen annan svensk klubb har MFF levererat när det gäller som mest under 2000-talet. Förberedelserna inför hösten och vintern förefaller ha varit intensiva under sommaren.

MFF spänner Europabågen, men inte naivt utan kalkylerat utifrån de senaste årens erfarenheter av spel och lärdomar mot större och mer professionella klubbar. Det är något för andra allsvenska klubbar att begrunda.

Mera nytt från MFF: Andreas Georgson blir ny sportchef för klubbens herrelitverksamhet. Daniel Andersson behåller det övergripande sportsliga ansvaret inom alla delar av föreningens verksamhet.

Anders Olshov

Fakta

Malmö FFladdar för onsdagskvääen match - inledningen på dubbelmötet medt Ludogorets - framgång innebär Champions League

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.