Rekordmånga spelaraffärer i MFF
Malmö FF förbereder sig för ett långt äventyr ute i Europa. Värvning efter värvning presenteras i ett rasande tempo vilket väcker frågan inte bara om MFF:s sportchef Daniel Andersson haft någon semester, utan också vilken budget styrelsen gett honom.

Efter succeförvärven av serben Veljko Birmancevic, FK Čukarički, och finländaren Niklas Moisander, Bundesligalaget Werder Bremen, samt lånet av Antonio Colak från grekiska PAOK Tessaloniki, en kroat som debuterade i Bundesligalaget Nürnberg som 20-åring, har förvärven under senare tid skett på löpande band allt eftersom det blivit klart att MFF spelar i minst Europa League under hösten, alternativt Champions League för tredje gången, beroende på hur det går mot Ludogorets i den sista kvalrundan till Champions League.
Ytterligare fem nya
MFF har värvat ghananen Malik Abubakari från portugisiska FC Moreirense, peruanen Sergio Pena från nederländska Emmen, målvakten Ismael Diawara från Degerfors, Peter Gwargis från Brighton och Martin Olsson från Häcken.
Till detta skall läggas att Malmö förhandlar med PAOK om priset för Colak (mellan 25 och 30 miljoner) och om eventuella försäljningar av mittbackarna Anel Ahmedhodzic (för minst 70 miljoner) och Franz Brorsson.
Jämfört med tidigare säsonger i Europa verkar det som om Malmö höjer ribban en nivå och är beredda att satsa ekonomiskt för att nå framgång. Det är ett kalkylerat risktagande, som mycket väl kan gå hem.
Efter den omdiskuterade straffen i avslutningen och hemmaförlusten mot IFK Göteborg med 2-3 i lördags gäller det för Malmö att snabbt ta nya tag. Seger mot Ludogorets i dubbelmötet den 18 och 24 augusti och klubben är garanterad minst 160 miljoner kronor i Champions Leagues gruppspel. Där ger en vunnen match 28,6 miljoner kronor (2,8 miljoner euro) och en oavgjord 9,5 miljoner kronor (930 000 euro). Vid förlust mot Ludogorets får MFF ändå minst 88 miljoner kronor (51 till förloraren i ett playoff till Champions League och 37 för platsen i gruppspelet i Europa League).
49 miljoner i minus oväsentligt
Här ger en vunnen match 6,4 miljoner kronor och en oavgjord 2,1 miljoner kronor. Chansen att bli gruppetta eller grupptvåa är dessutom väsentligt större än i Champions League och då väntar 11,2 respektive 5,6 miljoner kronor extra i bonus. (Malmö FF blev grupptvåa 2018 och gruppetta 2019.) Till detta skall läggas publikintäkter, intäkter från marknadspoolen och att värdet på truppen stiger om laget har framgångar i Europa. Det gör att intäkterna i ett positivt scenario kan bli väsentligt större.
Årsresultatet på minus 48,6 miljoner kronor 2020 skulle fått många allsvenska klubbar att bli nervösa. Malmö FF med ett egenkapital på 464 miljoner och en allsvensk seger i bagaget från fjolåret valde istället att investera för fortsatt framgång. Följden är ett för svenska förhållanden extremt internationellt lag, meriterat med mängder av rutin och landskamper och dyrt. Redan i fjol uppgick personalkostnaderna till 158 miljoner kronor, 65 miljoner mer än AIK som hade näst högst i Allsvenskan. Vad siffran stiger till 2021 och 2022 återstår att se.
Samtidigt handlar sportchefen Daniel Andersson med förnuft. Prislapparna för spelarna som värvas är blygsamma i ett europeiskt sammanhang och med rätt träning, matchning och byggande av självförtroende förädlas spelarna och bereds för vidareförsäljningar till betydligt högre nivåer.
Det är osvenskt, men MFF har lärt sig av hur klubbarna gör i andra länder och utvecklar successivt klubben på olika sätt – alltifrån personal till egna TV-sändningar, försäljning av förtäring och souvenirer vid matcher och förbättrade träningsfaciliteter.
MFF som ingen annan
När Malmö FF med en man mindre lyckades vända 0-1 till 2-1 borta mot skotska Rangers frågade sig SVT:s expertkommentator Daniel Nannskog om det är en bragd. ”Nej, det är Malmö FF i Europa”, svarade han. Som ingen annan svensk klubb har MFF levererat när det gäller som mest under 2000-talet. Förberedelserna inför hösten och vintern förefaller ha varit intensiva under sommaren.
MFF spänner Europabågen, men inte naivt utan kalkylerat utifrån de senaste årens erfarenheter av spel och lärdomar mot större och mer professionella klubbar. Det är något för andra allsvenska klubbar att begrunda.
Mera nytt från MFF: Andreas Georgson blir ny sportchef för klubbens herrelitverksamhet. Daniel Andersson behåller det övergripande sportsliga ansvaret inom alla delar av föreningens verksamhet.
Mest lästa just nu
Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte blev som det var tänkt.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
PGA-touren och Europatouren går ihop med LIV-toren. Det skulle kunna vara en första öppning mellan Svenska Golfförbundet och Henrik Stenson. Men icke.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp. Med början på onsdagen inleds den nya podden: "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar.
– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar