Arvsfonden guldgruva för idrotten

Allmänna arvsfonden instiftades av riksdagen 1928. 2016 delade Arvfonden ut 734 miljoner kronor, högsta siffran någonsin. Idrotten har fått mest de senaste åren. Totalt fick 88 föreningar dela på 161 312 251 miljoner kronor. Föreningen Linde Ridskola i Lindesberg fick mest, 5 485 000 kronor.
Foto: T.v: Mimmi Lindström, Linde Ridskola. T.h: Carina Begemann, Linde Ridskola

 

Men alla kan inte söka. Brev typ: ”Hej, vi är några grabbar som tänkte bygga en fotbollsplan i X-köping. Kan vi få tre miljoner kronor. Hälsningar…

Nej, så enkelt är det inte. För att kunna få pengar ur Allmänna arvsfonden måste en ansökan följa fondens kriterier och vända sig till barn. 0-11 år, ungdomar 12-25 år och/eller personer med funktionsnedsättning, då gäller alla åldrar.

Nästan 1 000 ansökningar 

Hasse Andersson är enhetschef för Arvsfonddelegationsenheten på Kammarkollegiet i Stockholm. 25 personer jobbar där.

– Vi får nästan 1 000 ansökningar om nya projekt varje år. Drygt 200 beviljas. När det gäller idrottsföreningar så fick vi 179 ansökningar 2016.

–  Pengarna kommer från dödsbon som inte har några arvingar. Sverige är det enda land i världen förutom Island som har en Allmän arvsfond.  600 dödsbon i Sverige varje år tillför fonden pengar. Just nu har vi 8,7 miljarder i kassan. 2016 delade vi ut 734 miljoner kronor, det är rekord, säger Hasse Andersson.

15 handläggare från Kammarkollegiet träffar sju ledamöter utsedda av regeringen – som har mandat på två år – sex gånger per år. Då beslutas hur pengarna ska fördelas.

När det gäller idrottsföreningar är det ingen förening som får alla pengar på en gång. Redovisning ska ske en gång om året till Kammarkollegiet. Inte läge får fusk…

Linde ridskola fick mest

Senast var det Linde ridskola som drog vinstlotten. 

– Vi sökte tio miljoner kronor men är jättenöjda med drygt hälften. Vi ska bygga ett nytt ridhus som är klart till vintern.  Bygget startar i maj, säger Carina Begemann, klubbens ordförande.

Ridhuset byggs i två plan på kommunens mark. Offerten är på 14 miljoner kronor. 

Dessutom har klubben bland annat fått bidrag av Sparbanken och Idrottslyftet. Kommunen är givetvis med och bidrar.  Ridklubben hyr sedan av kommunen.

Hasse Andersson:

– Ett krav för att få stöd ur Arvsfonden för en byggnation är att det är en nyskapande verksamhet på orten. Med ett ridhus kommer Linde ridskola att kunna ha ridverksamhet med barn och ungdomar med funktionsnedsättningar samt lägerverksamhet året runt. Och det är nytt.  

Carina Begemann:

– Vi har verksamhet året runt i ur och skur men det kommer att bli mycket enklare att hålla verksamheten igång även under höst och vinter. Vi tänker framför allt markant öka vår verksamhet för personer med någon typ av funktionsnedsättning.

Den nya anläggningen får en servicedel på 200 kvadratmeter. Dessutom läktare. 

–  Viktigast är att få klart ridytan, säger Mimmi Lindström, 29 år, verksamhetsledare på ridskolan.

Ridytan ökas från nuvarande 20x40 meter till 22x65 meter.

- Det betyder jättemycket. Med den större ytan kan vi söka större tävlingar och det ger större inkomster, säger Mimmi.

Regnar in på toa

Det gamla ridtältet är från 1970-talet. Diskussionen om ett nytt ridhus har pågått i 25 år.

– Det fladdrar i duken när det blåser. Det är olämpligt när det gäller nybörjare. Hästarna blir också rädda. Vi håller till i en barack nu där taket är ”förstärkt” med en presenning. Regnar det så kommer regnet in på toaletterna…

– Det nya ridhuset blir jättefint. Det blir läktare med kafeteria med fönster så man kan titta ut, säger Mimmi med glädje i rösten.

 

Här är de nio föreningar som fick mest efter Linde ridklubb:

2. Karlskrona Gymnastikförening, 5 232 000 kronor

3. Östra Deje IK, 4 753 000 kronor

4. Ockelbo Hockey Club, 4 543 000 kronor

5. IFK Umeå 4 416 000 kronor

6. Mölndals Outdoor IF, 4 071 000 kronor

7. IFK Kyrktåsjö, 3 993 000 kronor

8. BK Tinnis, 3 949 000 kronor

9.  Sundsvalls Ortvikens Bågskytteklubb, 3 409 000 kronor

Minst fick Soo Shim Taekwondo & Hapdiko Klubb, 50 000 kronor. Pengarna fick föreningen när de utsågs av Arvsfonden till Årets Guldkorn 2016. Pengarna ska användas för att sprida erfarenheterna från ett tidigare avslutat arvsfondsprojekt.

 

Göran Söderlund

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.