”Eldsjälarna är inte självklara”

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vill man se eldsjälar i framtiden får man stoppa upp oss och ställa ut oss på museum. Är det inte så man gör med utrotningshotade varelser... Framtiden är så illavarslande. Vi blir allt färre.
Idrottskulturen med fritidstränare och ledare är omfattande och en ovärderlig del av en folkrörelse med sina rötter i en tid då Sverige tog steget från fattigsverige till en rik nation. Foto: Tomas Oneborg, Scanpix

 

Under flera resor i USA har jag träffat tränare och ledare som verkar inom ”det amerikanska idrottsundret, nämligen college. Ett system som har gällt sedan tidigt 50-tal och står för merparten av alla de mängder idrottare som gör USA till världens ledande idrottsnation årtionde efter årtionde.

De förstod inte

De tränare som är anställda vid de college jag besökte frågade mig om hur vi gör i Sverige?

- Hm, den svenska tränaren är oftast en ideell ledare”.

- Vaddå ideell? blev följdfrågan.

- Jo, vi gör detta på vår fritid och får inte betalt.

Mina collegekolleger förstod inte riktigt. Motsvarigheter till våra ideella tränare är ovanlig i USA.

De är ovärderliga

Det är ju i Europa, framförallt i Skandinavien som idrottskulturen med fritidstränare och ledare är omfattande och en ovärderlig del av en folkrörelse med sina rötter i en tid då Sverige tog steget från fattigsverige till en rik nation.

Idrottsrörelsen har sitt ursprung som en del av ett framåtskridande samhälle där fackföreningarna, nykterhetsrörelsen, religiösa samfund med flera fick människor att gå med i föreningar för att gemensamt bygga en tillvaro där alla skulle få vara med. Fram till modern tid producerade också generationer av framgångsrika idrottare.

Eldsjälar kallas alla de människor som överallt i vårt land har byggt klubbhus, träningslokaler och arrangerat tävlingar. Dessa personer lever en stor del av sitt liv inom idrotten och är oftast det nav runt hela den lokala klubben roterar.

Utan dem rasar klubben ihop.

Motsvarade 250 heltidsanställda

De arrangerar lotterier, basarer, underhållning, bidrag, medlemsavgifter mm. Vanligen tjänar eldsjälen inte en krona på sitt föreningsarbete. De brinner för sin klubb och är beredda att lägga oändlig tid när det behövs – vilket de ständigt gör…

I samband med att idrotten jubilerade år 2000 fick ett företag uppdrag att undersöka det ideella ledarskapet inom svensk idrott under en period av 20 år för att kunna göra jämförelser och se trender.

Resultatet blev att summan av allt ideellt arbete inom svensk idrott motsvarade 250 000 heltidsanställda med fritidsledarlön.

Den skrämmande skillnaden

Men, 1980, det år undersökningen tog avstamp från, hade ett nytt fenomen gjort sitt inträde i svensk idrott - barnen hade i allt högre utsträckning börjat gå med i klubbarna och med dem även föräldrarna.

75 procent av det ideella arbetet stod ”Eldsjälarna” för och 25 procent stod de s k ”en-gång i veckan-ledarna för.

För att få jämförande siffror gjordes samma undersökning 20 år senare – år 2000. Det ideella ledarskapet låg på samma nivå som 1980 men, siffrorna hade bytt plats!

25 procent av arbetet leddes av eldsjälarna – 75 procent av ”en-gång-i-veckanledarna”. Men, var tog eldsjälarna vägen?

Men ingen gör något åt förändringen

Idag 2012, verkar myndigheter, politiker och beslutsfattare ta för givet att den svenska idrottsrörelse bara fortsätter som förr, att eldsjälarna och andra idrottsledare bara kör på som tidigare.

Men stopp! Fakta visar ju på något helt annat! Om trenden fortsätter kommer eldsjälarna att vara i stort sett borta år 2030 (då exempelvis Stockholm ska vara en ”Idrottstad i världsklass”).

Vilka som ska stå för stabiliteten i form av närvaro, föreningsdemokrati, idrottslig fostran, arrangemang, värdegrund mm blir ju en överlevnadsfråga för idrottsrörelsen. Ledare som verkar någon gång per vecka under en period då deras barn idrottar och sen försvinner erbjuder ju ingen kontinuitet.

Alla kan inte bara tänka på sig själva

Framtiden är illavarslande. Även om privata aktörer erbjuder människor att idrotta när de själva vill i attraktiva anläggningar mot betalning - kan inte detta ersätta svensk idrotts enorma betydelse för samhällets utveckling.

Alla kan inte bara tänka på sig själv och sina privata behov.

Det finns många fördelar med ett samhälles stora och generösa utbud. Men, vi behöver också idrottsrörelsen som fostrar, lär unga att ta ansvar, få självförtroende, att få växa i samverkan med andra etc - kanske t o m drömma om att bli bäst i världen" - och kämpa för det.

Lastar bara på fler uppgifter

I de flesta föreningar ser vi som verkar inom idrotten trenden av färre och färre som vill vara eldsjäl.

Idag vill man inte vara ledare mer än någon gång i veckan, oftast vill man ha betalt i någon form.

Eldsjälarna håller på att säcka ihop under alla de krav, förväntningar, bidragsansökningar och redovisningar för att få kommunala och statliga bidrag. Sen förväntas föreningarna också driva anläggningar.

Ovanpå allt detta ska de ta fullt samhällsansvar för integration, värdegrundsfrågor, jämställdhet mm som samhället tycker är viktigt.

Beslutsfattarna rapar om samma sak

Trenden sedan tio år tillbaka är att idrotten är ”den organisation som i hög grad ska ta ansvar för barns och ungdomars hälsa”.

Just nu känns det som om varenda beslutsfattare gått samma kvällskurs eftersom det går inte att uttrycka en enda mening eller åsikt om resurser och inriktning utan att samma mantraliknande svar kommer upp.

Att man samtidigt skurit ned på skolans idrottstimmar och tagit bort idrottslärarnas förberedelsetimme innebär att skolan inte är någon resurs inom detta så viktiga område.

Mycket snack också...

Genomförande av satsning på barns och ungdomars hälsa fokuseras i hög grad mot idrottsrörelsen. För att få del av samhällets stöd tvingas idrotten upp på tå och prestera hela tiden. Annars blir det inga pengar.

Trots att det pratas om hur viktigt det är att vårda vår idrottskultur och alla dessa ideellt arbetande människor – så går samhällstrenden åt motsatt håll.

Som föreningsledare får vi en allt mer stigande mängd ärenden, frågor, beställningar, redovisningskrav från samhällets alla hörn – där idrotten förväntas leverera.

Dumheten bara mal på

Är det bara jag som undrar över dumheten i att det bara ”mal på”?

Om vi påstår att vi även i framtiden vill ha en svensk idrottsrörelse som mår bra – måste väl samhällets alla delar någon gång våga ta ett djupt andetag och fråga vart vi är på väg?

Tyvärr är det väldigt bråttom att komma till skott. Vill man se eldsjälar i framtiden får man väl liksom Tom Tits-utställningen om ”kroppar i rörelse” i Södertälje stoppa upp oss och ställa ut oss på museum. Men, då är det ju för sent.

Vem ska då ta över?

Vem som då ska ansvar för alla de där uppgifterna och allt det där ambitiösa som många gärna öser över på idrotten utan att själva ta ansvar? Det kanske rentav är våra tjänstemän på kommunkontoren, lokala fritidspolitiker, skolledare och lärare, stadsdelsnämnder, SKL  m fl?

Jag har ingen aning. En sak vet jag…. Jag kan tappa min lust och drivkraft inför alla dessa avsändarlösa förväntningar.

Jag är ju en eldsjäl, men jag känner mig allt mera ensam.

Willy Berggren

Willy Berggren har varit verksam inom Stockholmsidrotten i 40 år. Han har haft skiftande roller, från elitränare till ordförande, och han har genomfört hundratals arrangemang från början till slut med Midnattsloppet som det kanske största.

Fakta

Läs också Dan Perssons krönika om hur politikerna sviker idrotten

lasse b (inte verifierad)

fre, 2012-11-09 18:42

1. intressant !

intressant inlägg,ja ! kan detta möjligen vara ett storstadsproblem ? jag sysslar med ledarskap inom idrott, kultur och landsbygdsutveckling ... har inte märkt någom avmattning vad gäller intresset jobba ideellt - och detta väl dokumenterat genom min studie av "Idrottens samhällsvärde- sett ur ett folkhälsoperspektiv" bl a djupintervjuer med dryga 90-talet ledare !

Lars Allert (inte verifierad)

mån, 2012-11-12 09:05

2. Eldsjälar och ideellt arbete.

lasse b, finns det möjlighet att få ta del av din studie? Undrar Lars Allert, Riksidrottsförbundet.

lasse björck (inte verifierad)

mån, 2012-11-12 10:22

3. Hej Lars

Hej Lars! Delstudien "Guldstudierna" behandlar det ideella ledarskapet, just nu sysslar jag med en jämförelse vad gäller landsbygdsutveckling - samma där, vissa bygder lever och utvecklas så det sprudlar av liv - vissa åter står stilla eller avrustas ...det intressanta är varför! kanske lika idrott och landsbygdsutveckling - på landsbygden är vi vana att klara oss själva, ofta är det idrottsföreningen som driver även övrig service; IFK Hult äger och driver camping m m jag tror det finns vissa skillnader mellan specialidrottsföreningar inom storstöder och flersektionsföreningar inom mindre orter, kanske syftet med just sin verksamhet ... (se en flersektions , vissa sektioner "tar för sig" beroende på just ledares ambitioner och kompetens ) Bäste Lars ! Har Du inte fått delar av studien ? jag har skrivit tillägg till samtliga avsnitt, kanske har Du intresse av ett sammanträffande när jag ändå är i Stockholm, vore intressant diskutera ledarskapets drivkrafter ... ( just nu är vi barnvakt hos grabben i Stenungsund - och jag har bekymmer med internetuppkopplingen) bästa hälsningar lasseb

Lars Allert (inte verifierad)

mån, 2012-11-12 10:31

4. Tack Lasse, visst har jag

Tack Lasse, visst har jag fått tagit del av den, såväl skriftligt som muntligt. Men jag kopplade inte det mtrl till signaturen lasse b första gången. Tack, hoppas allt bra.

lasse björck (inte verifierad)

mån, 2012-11-12 12:18

5. jag har flera intressanta

jag har flera intressanta iakttagelser vad gäller just ledarskapets inriktningar och omfattning, ser ingen avmattning av intresset ...
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.